Чт, 2024-03-28, 23:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2009 » Грудень » 3 » Зустріч президентів України й Бразилії: Київ поділиться своїми технологіями
11:50
Зустріч президентів України й Бразилії: Київ поділиться своїми технологіями
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Президенти Бразилії та України Луїс Інасіу Лула да Сілва і Віктор Ющенко оголосили про досягнення рівня стратегічного партнерства двох країн. У 2010 році планується розпочати реалізацію спільного аерокосмічного проекту. Перспективною вважається сфера торгівлі озброєнням - Бразилія зацікавилася українськими радіолокаційними станціями, бронетехнікою і катерами, пише "Комерсант-Україна".

При цьому АНТК ім. Антонова буде брати участь у проектуванні та будівництві нового військово-вантажного літака Embraer С-390. Про це повідомив заступник міністра промислової політики Віктор Падалко, пише газета "Дело".

Зараз український авіаконцерн і бразильський виробник літаків - компанія Embraer - підійшли до фінальної стадії переговорів. Для АНТК ім. Антонова цей проект цікавий перш за все з фінансової точки зору. За те, що українське підприємство поділиться з конкурентами своїми технологіями з виробництва такого ж типу літаків, воно зможе отримати кілька мільярдів доларів. Ще два роки тому проектування З-390 бразильські чиновники оцінювали в 5 млрд дол. Для порівняння, вартість проектування пасажирських літаків сімейства 170 для Embraer обійшлася у 12 млрд дол.


Втім, зараз сторони не озвучують фінансові деталі партнерства. Генеральний конструктор АНТК ім. Антонова Дмитро Ківа уточнив, що між сторонами підписано жорсткий договір про нерозголошення умов співпраці. При цьому генконструктор не став спростовувати, що "антоновці" мають намір брати участь у спільній розробці нового літака.

Прототип літака Embraer С-390, до будівництва якого Бразилія має намір залучити Україну, вже побачив світ. Експерти знаходять зовнішні подібності цієї машини до розроблених АНТК моделями Ан-70 і Ан-72. Втім, за технічними характеристиками судно істотно відрізняється від цих моделей. У першу чергу вантажопідйомністю. Так, планується, що С-390 зможе піднімати на борт 20 тонн. Це вдвічі менше моделі Ан-70. Найбільш близька до С-390 модель за вантажопідйомністю - Ан-12, знята з виробництва.

Директор Центру економічного та політичного аналізу Ківа стверджує, що зараз на кресленнях в українського виробника є схожа машина - транспортний варіант Ан-148 вантажопідйомністю 12 тонн. Можливі терміни реалізації цього проекту поки що невідомі.

Проектування З-390 бразильські чиновники два роки тому оцінювали в 5 млрд дол. На який відсоток з цієї суми може розраховувати АНТК ім. Антонова, на даному етапі оцінити досить складно. За словами фахівців, багато в чому це залежить від обсягу виконуваних робіт. У середньому на повну проектування нового судна йде приблизно 2-3 роки. Начальник відділу управління якістю авіакомпанії "МАУ" Юрій Максимов пояснює: крім вартості робіт, у сумі оплати будуть враховані витрати на випробування, а також технічний супровід в початковий період експлуатації.

Два роки тому орієнтовна вартість Embraer С-390 оцінювалася виробником у 50 млн дол Втім, експерти припускають, що через кілька років ціна літака може збільшитися приблизно на 30-40%. Наприклад, вартість аналогічної моделі - американського транспортного літака Hercules С-130 - на даний момент перевищує 100 млн дол.

Embraer - бразильська авіабудівна компанія. Спеціалізується на випуску пасажирських регіональних судів. Заснована у 1969 році. Останні розробки - моделі сімейства E-Jet 170 і 190.

Про створення військово-вантажного літака С-390 бразильська компанія Embraer заявила кілька років тому. Планується, що С-390 зможе перевозити колісні бронемашини, а також використовуватися як літак-заправник. При цьому виробник вже має замовлення на цю модель з боку бразильських, британських і американських військово-повітряних сил. Орієнтовна ціна одного літака - 50 млн дол.

Крім того, Ющенко вчора заявив про можливість будівництва в Бразилії АЕС на базі українського устаткування. Експерти, втім, називають ці плани нереальними.

В ході державного візиту в Україну Луїс Інасіу Лула да Сілва повинен був побувати у двох містах - Києві та Дніпропетровську. Поїздка до Дніпропетровська, де єдиним пунктом програми бразильського президента було відвідання заводу "Південмаш", була одним з формальних критеріїв, що дозволяють присвоїти візиту південноамериканського гостя найвищий дипломатичний статус. Проте напередодні його приїзду в Секретаріаті президента були змушені констатувати, що Лула да Сілва в Дніпропетровськ не поїде.

"Спочатку на цьому пункті програми наполягали бразильці. Але потім, тижні за два до приїзду президента, з Бразилії почали надходити сигнали про недоцільність поїздки в Дніпропетровськ. Ми переконували їх до останнього, але безуспішно", - розповіло джерело в СП.

Важливість відвідування бразильським лідером "Південмашу" пояснюється тим, що ракетоносій "Циклон-4", який виробляється на цьому підприємстві, є основною ланкою українсько-бразильського співробітництва. Ще у 2002 році була досягнута міждержавна домовленість про використання "Циклону-4" для запуску супутників з бразильського космодрому Алькантара.

Проект вигідний обом сторонам. Для Бразилії, яка не має власних космічних технологій, важливим є доступ до українських розробок. Україна ж, крім доступу до дешевого екваторіальному космодрому, отримує шанс закріпитися на бразильському космічному ринку та завантажити виробничі потужності "Південмашу".

Втім, реалізація проекту "Алькантара Циклон Спейс" постійно відкладалася. Договір 2002 включав зобов'язання здійснити перший запуск ракетоносія "не пізніше 30 листопада 2006 року". У 2004 році прогнозну дату запуску змістили на 2007 рік, потім називався 2009-й. У вересні нинішнього року в Нью-Йорку відбулася зустріч Ющенка і Луїса Інасіу Лули да Сілви, за підсумками якої була названа нова дата. "Перший запуск буде здійснено у 2010 році", - заявив Ющенко.

Учора під час переговорів з Ющенком Луїс Інасіу Лула да Сілва запевнив, що його відмова від поїздки в Дніпропетровськ не є негативним сигналом. Замість бразильського президента "Південмаш" відвідає міністр оборони Бразилії Нельсон Жобім.

"Мій президентський мандат закінчується 31 грудня 2010 року. До цієї дати" Циклон-4 "буде запущено з Алькантара", - заявив на прес-конференції за підсумками зустрічі пан Лула да Сілва.

"Сьогодні ми зняли всі проблеми, що стосуються проекту" Циклон-4-Алькантара ". І зафіксував підвищення рівня українсько-бразильських відносин до стратегічного", - доповнив його Ющенко.

Також да Сілва повідомив, що Бразилія надасть Україні спеціальний кредит для завершення двостороннього проекту з запуску української ракети-носія "Циклон-4".

"Ми домовилися провести роботу з нашим Національним банком економічного і соціального розвитку, щоб такий кредит був наданий Україні. Ми не маємо права відмовитися від проекту, який готовий на 75%", - приводять бразильські ЗМІ слова да Сілви.

Бразильський президент підкреслив, що його уряд вже подолав проблеми, з якими в південноамериканській країні стикався проект запусків "Циклону-4". "Зараз єдина проблема знаходиться в Україні і полягає в необхідності профінансувати 25 відсотків вартості проекту, що залишаються", - сказав да Сілва.

Серед документів, підписаних за підсумками зустрічі президентів, - Протокол про наміри щодо співпраці між Державним комітетом ядерного регулювання України та Національною комісією з ядерної енергії Бразилії. Ющенко зазначив, що покладає на цей напрям співпраці особливі надії. За його словами, Київ розраховує на будівництво в Бразилії АЕС за українськими технологіями.

"Україна виробляє 90% устаткування ядерного комплексу - все, крім корпусів ядерного реактора, - сказав Ющенко. - Я впевнений, що до нас надійде перший замовлення (з Бразіліі.-ред) на корпус реактора і що українські фахівці вперше в історії нашої атомної енергетики виготовлять його".

Експерти назвали заявлені наміри Ющенка фантастикою

Заява глави держави про можливе будівництво корпусу реактора здивувало експертів у сфері атомної енергетики, які називають ці наміри "фантастикою". "Реалізувати такі плани нереально. Україна не має навіть потенційної здатності виробляти великогабаритне обладнання такого рівня", - пояснив директор консалтингової компанії "Ефективна енергетика" Михайло Ватагін.

За словами Ватагіна, Україна може запропонувати бразильським атомникам певні технологічні розробки, персонал і деяке устаткування, у тому числі автоматизовані системи управління технологічним процесом (АСУТП). Проте шанси на те, що Бразилія обере українську продукцію, невеликі. "Обчислювальна техніка, тобто АСУТП, це 30% вартості обладнання АЕС. Але вибір АСУТП - прерогатива генерального конструктора. А в Україні немає генконструктора АЕС, послуги якого ми могли б запропонувати Бразилії", - говорить експерт.

За наявною інформацією, найбільш перспективним напрямком співпраці Києва та Бразилії після аерокосмічного є торгівля озброєнням та оборонними технологіями. У Бразилії в 2009 році була прийнята програма модернізації армії до 2030 року із загальним плановим бюджетом у розмірі 74 млрд дол.

Учора президенти вкрай скупо коментували це питання, зазначаючи, що в найближчі дні голова міноборони Бразилії відвідає підприємства українського військово-промислового комплексу. "Я, як і президент Бразилії, чекаю його доповіді за підсумками поїздки. І впевнений, що доповідь буде товстий, буде багато пропозицій", - заявив Ющенко.

Джерело в українській переговорної групи стверджує, що основні напрямки співпраці вже визначено. Це радіоелектроніка, перш за все радіолокаційні станції (РЛС), катери і бронетехніка. Можливість закупівлі військових катерів побічно підтвердив Лула да Сілва, нагадавши журналістам, що "у Бразилії 8 тис км морського узбережжя".

"Бразильця можуть зацікавити наші трьохкоординатний РЛС. Цілком імовірно укладання контрактів на постачання важкої бронетехніки - танків" Оплот ". Ще одна позиція - БТР-4, то є легка бронетехніка", - говорить експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець.

Джерело з числа учасників переговорів запевняють, що сума контракту поки не визначена. А Згурець підкреслює, що для України важливий навіть мінімальний контракт з Бразилією. "Головне - вийти на цей ринок і закріпитися на ньому. Якщо нам це вдасться і наша техніка виправдає надії бразильців, надалі можна буде розраховувати на багатомільярдні контракти", - вважає експерт.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1315 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ