Чт, 2024-03-28, 16:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Грудень » 26 » 10 найбільш очікуваних подій у науці і техніці у 2014 році - New Scientist
09:09
10 найбільш очікуваних подій у науці і техніці у 2014 році - New Scientist
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/
Журнал New Scientist опублікував серію статей про 10 великих подій, які, на його думку, повинні статися в галузі науки і технологій в наступному році. У фокусі уваги - космос, озеро "Восток", геном Homo Erectus, "розумні окуляри" Google Glass.

Журнал нагадує, що у 2014 році відбудуться перші випробування двох космічних апаратів, які допоможуть людям нарешті досягти Марса. Так, у вересні NASA запустить космічний корабель Orion, призначений для далеких космічних місій, у 4-х годинний політ навколо Землі, передає InoPressa.

Також у наступному році відбудеться перший запуск ракети Falcon Heavy, що розробляється приватною компанією SpaceX. Вона здатна доставити на Марс 13200 кг вантажів і має стати найпотужнішою з існуючих на сьогоднішній день ракет. Їй не вистачає потужності для доставки людей з усім необхідним спорядженням на Марс в один прийом, проте за її допомогою можна почати відправляти на "червону планету" вантажі ще до відправки експедиції.

New Scientist вказує також, що у 2014 році космічний апарат Європейського космічного агентства (ЄКА) Rosetta вийде на орбіту комети Чурюмова-Герасименка і приземлиться на її поверхню. В даний час небесне тіло переміщається зі швидкістю 16 км/с, а Rosetta наздоганяє її зі швидкістю 800 м/с. В листопаді 2014 року від космічного апарату відокремиться спусковий модуль Philae, якому судилося стати першим космічним апаратом, що приземлиться на комету. Бортова лабораторія вивчить проби ґрунту і відправить результати на Землю, аби з'ясувати, чи зобов'язані наші океани і безліч молекул, необхідних для зародження життя, своєю появою цим небесним тілам.

Ми вже побували на Місяці і Марсі, але одна навіть ближча межа підкорилася людині зовсім нещодавно, йдеться далі. У 2013 році російські дослідники нарешті змогли проникнути в озеро Восток - підлідну водойму глибиною понад 500 м, поховану під 4-кілометровим шаром арктичної криги. У 2014 році ученим треба з'ясувати, чи є в озері - під високим тиском, без сонячного світла, при екстремально низьких температурах і в повній ізоляції - життя і якщо так, то яке. Виявлення у його воді живих організмів стане останнім доказом пристосовності всього живого до умов існування.

Журнал вказує, що клонування динозаврів за допомогою збережених зразків ДНК, можливе тільки у фільмі "Парк юрського періоду", проте вчені роблять значні успіхи в області прочитання генома древніх істот - нехай і не настільки древніх, як динозаври. У 2014 році може бути зібрано геном віддаленого предка людини Homo Erectus, який жив на Землі понад 1 млн років тому.

Донедавна знайти геном гомінідів було непросто: ДНК найкраще зберігається у прохолодному кліматі, а предки людей жили переважно в тропіках. Однак, як нещодавно показав приклад із прочитанням мітохондріального геному печерної людини з Іспанії, за правильних умов ДНК може зберегтися і в теплому кліматі.

New Scientist нагадує також, що першим на чемпіонаті світу з футболу у Бразилії по м'ячу вдарить не гравець однієї з команд - якщо все піде за планом, перший удар зробить паралізований нижче пояса підліток за допомогою подумки керованого екзоскелету.

Це стане демонстрацією досягнень міжнародного проекту Walk Again, що використовує сучасні технології для боротьби з паралічем. Розробленим командою екзоскелетом можна керувати за допомогою електричних сигналів мозку, які читаються електродами, що розміщені на поверхні голови або безпосередньо у самому мозку.

Окрім того, як пише журнал, якщо британський парламент дозволить нову форму екстракорпорального запліднення, то в наступному році на світі може з'явитися на світ перша дитина, що має трьох батьків. Це дозволить тисячам жінок з мітохондріальними захворюваннями не передавати їх своїм дітям.

Мітохондрії мають власну ДНК, що передається по материнській лінії і відрізняється від хромосом у ядрі клітини. Існує спосіб уникнути передачі мітохондріальних відхилень: для цього необхідно взяти донорську яйцеклітину з нормальною мітохондріальною ДНК і клітинне ядро яйцеклітини майбутньої матері.

Більшість експертів з біоетики стверджує, що, надавши всього 0,1% від ДНК дитини, донор не буде вважатися його батьком ані з юридичної, ані з етичної точок зору.

Також, на думку експертів видання, у 2014 році стануть очевидними наслідки викриттів стеження в інтернеті. За оцінками експертів, за наступні два роки американські інтернет-гіганти і технологічні компанії можуть втратити до 35 млрд доларів. Однак є й позитивні сторони: користувачі стали уважніше ставитися до своєї активності в Мережі. Окрім того, може початися дроблення всесвітньої павутини. Низка країн, у тому числі Бразилія та Німеччина, міркують про створення національної маршрутизації.

New Scientist підкреслює також, що через рік ми всі, можливо, будемо носити комп'ютери на головах: у 2014 році у продаж надійдуть розрекламовані окуляри Google Glass.

Під час тестового використання першої модифікації "розумних окулярів" вже з'явився ряд революційних практичних застосувань: хірурги транслювали те, як вони бачать операцію, студентам медичних вишів, а хворі на діабет змогли у буквальному сенсі слова побачити, що вони їдять.

Критики пристрою говорять, що він покладе кінець приватному життю, а його дисплей зруйнує спілкування, але, так чи інакше, поява цього пристрою змінить те, як ми дивимося на світ.

Використання водню як палива стане трендом 2014 року. Компанія Hyundai випускає позашляховик Tuscon Fuel Cell, що використовує водень для виробництва енергії. Його паливний елемент з'єднує водень з бака з киснем, що одержується з повітря, в результаті чого відбувається електрохімічна реакція, яка генерує струм для електродвигуна.

На відміну від електрокарів, яким на підзарядку потрібно кілька годин, на заправку нового позашляховика йде кілька хвилин, а повного бака повинно вистачити на 480 км.

New Scientist також звертає увагу на доповідь Міжурядової групи експертів щодо зміни клімату (IPCC), яку має бути опубліковано в березні майбутнього року.

На сьогоднішній день зросла впевненість у тому, що південь Європи, Близький Схід, південно-східні штати США і південь Австралії очікують посухи. У північних широтах - у Скандинавії та Канаді - стане більше дощів та снігопадів. Однак в інших точках земної кулі передбачити зміну клімату виявилося важче, ніж передбачалося. Експерти все більше розходяться у прогнозах, особливо в Африці та Азії.

Як же країнам готуватися до кліматичних змін? Оскільки детальних прогнозів та індивідуальних рішень чекати не доводиться, слід зменшити вразливість від будь-яких проявів зміни клімату. Наприклад, вирощувати культури, яким не страшні ані посуха, ані повінь.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1266 | Додав: admin | Теги: подій у науці і техніці у 2014
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ