Пт, 2024-03-29, 02:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 14 » 10 років тому зник Гонгадзе. А система, коли правоохоронці обслуговують політиків, лише посилюється
10:59
10 років тому зник Гонгадзе. А система, коли правоохоронці обслуговують політиків, лише посилюється
Інші останні Кримінальні новини і надзвичайні новини на сайті holosUA.com/

16 вересня виповнилося десять років з дня зникнення відомого українського журналіста Георгія Гонгадзе. Крім того, в цей день в Україні відзначають День пам'яті журналістів, загиблих при виконанні професійних обов'язків.

У Свято-Володимирському кафедральному соборі Києва відбулася панахида за загиблими журналістами. А в Києві та Львові відбулися акції пам'яті Георгія Гонгадзе. У Києві акція розпочалася о 19.00 на Майдані Незалежності. Після мітингу відбулася хода на вулицю Банкову до Адміністрації президента. Учасники заходу висунули владі свої вимоги.

- Міліція не дозволяє проводити акцію пам'яті Гонгадзе на Майдані
- Подольський не відкидає, що у разі продовження розслідування під слідство може потрапити Литвин
- Загибель Гонгадзе вплинула на подальшу ситуацію зі станом свободи слова в Україні, вважають журналісти
- У спікера вважають, що справою Гонгадзе багатьом псували життя. Мороз упевнений, що Литвина і Кучму "відмазали"
- Міжнародні організації закликають продовжити розслідування справи Гонгадзе

У Львові акція пам'яті розпочалася біля пам'ятника Шевченку. Після мітингу відбулася хода до Дерева пам'яті. Акції проходили без партійної та організаційної символіки.

Крім того, в п'ятницю, 17 вересня, о 18.20 в ефірі "5 каналу" до Дня пам'яті українських журналістів, які віддали своє життя за правду, відбувся телемарафон-реквієм.

Журналіст Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. Як встановило слідство, того дня він сів в автомобіль Hyundai Sonata, в якому перебували начальник департаменту зовнішнього спостереження головного управління карного розшуку МВС Олексій Пукач і його підлеглі Валерій Костенко, Олександр Попович і Микола Протасов. Останніх трьох правоохоронні органи затримали ще в 2005 році, а в березні 2008 року апеляційний суд Києва виніс вирок підсудним.

14 вересня Генпрокуратура оголосила, що єдиним замовником і підбурювачем вбивства журналіста Георгія Гонгадзе виявився колишній міністр внутрішніх справ України нині покійний Юрій Кравченко. Виконавцем, за версією слідства, є екс-начальник служби зовнішнього спостереження МВС Олексій Пукач.

З 15 вересня потерпілі у справі Пукача - вдова журналіста Георгія Гонгадзе Мирослава, його мати Леся Гонгадзе і журналіст Олексій Подольський - можуть ознайомитися з матеріалами справи.

Подольський не відкидає, що у разі продовження розслідування під слідство може потрапити Литвин

Журналіст Олексій Подольський, коментуючи підсумки розслідування справи зникнення Георгія Гонгадзе, заявив, що "система, яку створили нинішні політики, дає змогу плювати в обличчя громадянського суспільства. І ця система, коли правоохоронні органи обслуговують політиків, зараз тільки посилюється. "Але ніхто цю систему судити не збирається. А влада тим часом все зводить до окремого випадку - злісних генералів Кравченка і Пукача,"- сказав він в інтерв'ю газеті "День".

"Влада сьогодні збирається судити знаряддя вбивства Георгія Гонгадзе. Адже Олексій Пукач - це той же шнурок, яким він душив, тільки одухотворений," - заявив Подольський, у викраданні і заподіянні тілесних ушкоджень якому також було звинувачено Пукача.

Також Подольський повідомив про те, що не вирішив, чи братиме він участь у судовому засіданні у справі. Він допускає, що прийме рішення не прийти на засідання. "Можна, звичайно, піти подивитися на цей спектакль. Але, швидше, вирішу так само, як Леся (Гонгадзе - мати журналіста – ред.) - не ходитиму туди. Який сенс там сидіти?" - каже він.

Крім того, він вважає, що нинішня влада розслідує справу Гонгадзе, бо "перед Заходом треба поставити крапку, що ось, так би мовити, справа закрита".

"Для цього вони і витягли Пукача. Адже його ніхто й ніколи не випускав з поля зору. А головне, вони хочуть на цьому вбитому генералові (Кравченку - ред.) закрити справу. Я вважаю, що його вбили. І так само сфальсифікували слідство з приводу його самогубства. Якщо після закриття справи Захід і далі буде негативно реагувати, тоді вони продовжать її - надалі імітуватимуть слідство. Якщо ж міжнародне співтовариство закриє очі на Україну, тоді все на цьому закінчиться", - підкреслює журналіст.

У разі подальшого розслідування справи Гонгадзе Подольський не відкидає, що під слідство може потрапити і Литвин. "Знову шукатимуть когось крайнього. Ось, наприклад, пройдуть вибори, і Литвин опиниться за бортом. В такому разі він вже нікому не потрібен буде, необхідність штампувати закони для коаліції відпаде. Ось тоді його й витягнуть з колоди. Насправді все залежить від політичної волі," - вважає він.

"Гальмом розслідування справи завжди був брак політичної волі. Її не було в Кучми, Ющенка, немає зараз і у Януковича. Здавалося б, Ющенко дав "зелене світло" розслідуванню. Але обіцянка Ющенка "бандитам – тюрми" була реалізована з точністю до навпаки", - каже журналіст.

Загибель Гонгадзе вплинула на подальшу ситуацію зі станом свободи слова в Україні, вважають журналісти

Журналісти вважають, що події, пов'язані із загибеллю їхнього колеги Георгія Гонгадзе, вплинули на подальшу ситуацію зі станом свободи слова в Україні. Про це повідомила керівник Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна, презентуючи на прес-конференції в Києві результати експертного опитування журналістів.

Відповідно до дослідження, найбільш істотним наслідком подій, пов'язаних із вбивством Гонгадзе, стала консолідація частини журналістської спільноти, яка об'єдналася проти цензури та тиску влади на ЗМІ.

Зокрема, переважна більшість журналістів ствердно відповіла на те, що вбивство Гонгадзе вплинуло на ситуацію зі станом свободи слова.

"Загибель Гонгадзе стала певним символом нищення владою журналістів і журналістики, це спонукало і самих журналістів, і частину суспільства до обстоювання свободи слова", - цитується у дослідженні висловлювання журналістів.

Також значна частина журналістів підкреслила, що вбивство Гонгадзе сколихнуло українське суспільство, зробило його більш активним і певним чином стало каталізатором руху протестів у 2001-2004 роках.

Відзначили журналісти й те, що вбивство журналіста привернуло увагу міжнародної спільноти до ситуації зі станом свободи слова в Україні та із дотримання свобод загалом, спонукала до активної підтримки Заходом руху правозахисників в Україні.

Журналісти також зазначили, що вбивство Гонгадзе вплинуло і на владу, яка була змушена більше рахуватися із журналістською спільнотою і відмовитись від прямих кримінальних методів впливу на ЗМІ і вдаватися до більш витончених методів.

"Влада і медіа-власники зрозуміли, що для контролю над ЗМІ потрібна чітка система батога і пряника", - цитують відповіді журналістів "Демініціативи".

Також опитування виявило, що журналісти б'ють на сполох, що ті здобутки слова, які були відвойовані за 10 років, що минули від загибелі Гонгадзе, зараз знову перебувають під загрозою. "Нинішнього року шалена цензура відновилася з новою силою, знову зникають журналісти, які критикують владу, власники чи керівники ЗМІ бояться розміщувати критичні матеріали проти чинної влади", - йдеться у відповідях журналістів на запитання про стан свободи слова сьогодні.

Опитування проводилось в період з 8 по 15 вересня 2010 року. Було опитано 29 журналістів, серед них Вахтанг Кіпіані, Андрій Куліков, Наталя Лігачова, Юрій Луканов, Олександр Мартиненко, Юлія Мостова, Роман Скрипін.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Кримінальні новини і надзвичайні новини | Переглядів: 1376 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ