Сб, 2024-04-20, 17:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 3 » 2010 рік б'є рекорди з температури, а це десятиліття вже стало найспекотнішим
19:07
2010 рік б'є рекорди з температури, а це десятиліття вже стало найспекотнішим
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

Цей рік може стати найтеплішим, а ось останнє десятиліття вже побило всі рекорди з температури. Як повідомляє РИА "Новости", про це йдеться в попередньому звіті щодо стану клімату на планеті в 2010 році Усесвітньої метеорологічної організації (WMO). Звіт оприлюднив в четвер на прес-конференції генеральний секретар WMO Мішель Жерро.

Конференція сторін Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату (UNFCCC), яка проходить з 29 листопада до 10 грудня, стала 16-ою за рахунком зустріччю сторін конвенції і шостою - для сторін Кіотського протоколу. Як очікується, Канкун збере близько 15 тисяч учасників. У перший тиждень конференції пройдуть переговори в рамках робочих груп, а з 7 грудня почнеться зустріч на високому рівні, куди прибудуть голови держав та міністри екології і кліматичної політики.

"Ми цілком упевнені, що 2010 рік стане найтеплішим в історії спостережень", - заявив Жерро, який представив звіт в Канкуні.

За його словами, період з січня по жовтень 2010 року зараз наздоганяє 1998 і 2005 років і, хоча попереду ще декілька місяців, 2010 однозначно увійде до "трійки" рекордно теплих. Він відзначив, що в 1998 році відхилення від середніх рівнів склало 0,53 градуса Цельсія, в 2005 році - 0,52 градуса, тоді як для 2010 року за розрахунками у жовтні відхилення складає 0,55 градуси від середньої за 1961-1990 роки, яка становить 14 градусів Цельсія.

Жерро відзначив, що 2010 рік почався з кліматичної аномалії "Ель-Ніньо", яка "підігріває" атмосферу, а закінчується достатньо сильною холодною "сестрою" аномалії "Ла-Нінья". Тому, "можливо, грудень буде трохи холоднішим за січень". Генсек WMO підкреслив, що така сама ситуація спостерігалася в 1998 році.

У регіональному аспекті, повідомив Жерро, 2010 рік став рекордно теплим в 7 з 23 регіонів світу, і лише в одному регіоні - на півночі Австралії - температура була нижчою за середні значення. Жерро особливо підкреслив, що, не зважаючи на відносно холодну зиму в Європі і інших регіонах, "глобально рік все одно був тепліший за середній". Позитивні аномалії в 1-3 градуси за Цельсієм і більше в зимовий період спостерігалися, зокрема, в Африці, Канаді, Гренландії. Крім того, скорочення площі льоду в Арктиці в 2010 році до третього в історії спостережень мінімуму також "викликає серйозну заклопотаність як ознака глобального потеплення".

"У 2010 році ми також побачили екстремальні погодні явища, зокрема й неймовірно серйозні", - відзначив Жерро. За його словами, "винятковими" стали аномальна спека в європейській частині Росії, коли середня температура в Москві в липні перевищувала середню на 7,6 градуса за Цельсієм, і пов'язані з цим явищем опади, які викликали повені в Пакистані.

"Абсолютно точно це десятиліття, 2000-2010 років, стане найтеплішим в історії спостережень", - сказав Жерро.

Генсек WMO відзначив, що такі рекорди він вважає ознакою впливу людини на кліматичну систему, проте цей вплив можна виявити за комплексом чинників, у тому числі і за даними про викиди парникових газів. Раніше в звіті WMO повідомила, що викиди CО2, метану та інших парникових газів в 2009 році досягли рекордних об'ємів, не зважаючи на економічну кризу.

"Якщо нічого не робити, крива (температур) продовжуватиме підніматися", - сказав Жерро. Він нагадав, що при відсутності рішучих дій з боротьби зі зміною клімату екстремальний період аномальної спеки в Європі в 2003 році до середини століття може виявитися звичайним і "цілком собі навіть прохолодним літом".

Про те, що цей рік може стати найспекотнішим в історії спостереження вже повідомляли метеорологи з NASA. Проте, вчені вважають, що процес глобального потепління за останні роки сповільнився. У той же час, деякі кліматологи передбачають, що такі катаклізми, як рекордна спека в Росії, повені в Пакистані, земляні зсуви у Китаї, виникатимуть все частіше.

Також метеоролог Майк Блекберн з британського університету Редінга заявив, що екстремальна спека в Росії і катастрофічні повені в Пакистані мають спільну причину - зміна поведінки так званої струменевої течії на великій висоті в атмосфері.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 1061 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ