Ср, 2024-04-24, 14:01


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2014 » Квітень » 5 » 5 квітня 2014 року - вступне слово Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка на засіданні Уряду
13:25
5 квітня 2014 року - вступне слово Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка на засіданні Уряду
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Наші російські сусіди застосували проти України ще один вид агресії, який є газовою агресією. Ви знаєте про те, що російський Уряд разом із частиною російського Уряду, частиною якого є компанія "Газпром", заявили про безпрецедентне збільшення ціни на природний газ для України, яка сягає практично 500 дол. США. Це рівень ціни, який є найвищим на теренах Європи, і це не економічна, а політична ціна. Росії не вдалося захопити Україну через військову агресію. Зараз реалізується план тиску і захоплення України через газову й економічну агресію.

Керівник "Нафтогазу" був на перемовинах у Москві. Вчора ми чітко й офіційно заявили нашу позицію: Україна готова далі купувати природний газ за ціною, яка існувала, починаючи з початку поточного року (268 дол.). Це є прийнятна і збалансована ринкова ціна. Ми готові провести всі розрахунки за попередньо поставлений газ. І ми очікуємо офіційної відповіді від російської компанії "Газпром".

Жодних економічних підстав для росту цін на природний газ не існує. Основний енергетичний продукт – нафта – знизився в ціні на рівень 99 дол. А саме до цього показника прив'язується в цілому вартість енергетичних продуктів у світі.

Тому політичний тиск є неприйнятним, і ціну в 500 дол. ми не приймаємо.

Що стосується наших подальших дій, то я звернувся до наших європейських партнерів і до наших американських партнерів з декількома питаннями.

Перше – щодо забезпечення реверсних постачань газу на територію України. За різними оцінками ми можемо технологічно отримувати до 20 млрд. кубометрів газу на рік за реверсними поставками з Словаччини, Польщі і Угорщини. Ціна за такими поставками буде від 100 до 150 дол. дешевше, ніж встановлено Російською Федерацією. І ми очікуємо рішення наших європейських партнерів, в тому числі і словацького оператора, який має всі технічні можливості для проведення реверсних поставок і, сподіваюсь, не буде зважати на той тиск, який на нього чиніться, щоб тих поставок не  відбулось.

Друге – що стосується української газотранспортної системи. Ми підписували Меморандум про модернізацію української газотранспортної системи разом з нашими європейськими партнерами. І тому ми вважаємо за необхідне розгляд питання спільної модернізації та спільної експлуатації української газотранспортної системи з країнами-членами ЄС та інвесторами Сполучених Штатів.

І ми очікуємо відповіді від наших партнерів – конкретної і відповідальної. Україна є учасником Енергетичної хартії. Нам треба імплементовувати третій енергетичний пакет, і для цього є всі умови і можливості, щоб кардинально змінити, лібералізувати і європеїзувати ринок постачання природного газу в цілому в Європі. І це повинно розпочатися з України.

Ми усвідомлюємо те, що наступним кроком Росія буде обмежувати постачання природного газу. План, як завжди, пригадуєте, картинки вже були у 2006 році, крани крутять там, щоб отримати тимчасові аплодисменти.

Саме тому наше сьогодні завдання, Юрію Васильовичу, я до Вас звертався, ми повинні готувати два варіанти розвитку подій, в тому числі, і той варіант, коли Росія обмежує і закриває постачання природного газу на територію України. В таких ми сьогодні умовах.

Крім російських військ і російської зброї вони вирішили застосувати ще один найбільш ефективний вид зброї, що є економічним і енергетичним тиском. Але, як би нам не було складно – і це ми переживемо. Така плата за українську незалежність.

Що стосується диверсифікації поставок, Юрію Васильовичу, 8-го числа Вас чекають в Брюсселі, і чекають голову правління НАК „Нафтогазу”, ви маєте конкретні директиви, про що проводити переговори. Прошу Вас – нам потрібна конкретика від наших європейських партнерів. Це рішення по реверсу, це рішення по диверсифікованим поставкам, і це рішення по модернізації і спільній експлуатації.

В умовах безпрецедентного підвищення цін на природний газ, нам вдалося продавати населенню України газ, який в чотири рази дешевший, ніж російська ціна, завдяки тому, що у нас ще є газ власного видобутку. Але при цьому та цінова політика, яка зараз склалася на ринку, змушує нас при підвищенні цін на енергоносії, прийняти важливе рішення по компенсації людям, які можуть втратити з-за підвищення цін і тарифів.

Ми суттєво переглянули ту модель субсидій і компенсацій, яка працювала в Україні до сьогодні.

Людмила Леонтіївна буде доповідати на засіданні Уряду постанову "Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги". Я прошу Вас, Людмило Леонтіївно, після засідання Уряду вийти до преси і ще раз пояснити, що в нас раніше було близько 1 млн. домогосподарств, які отримували субсидії, після прийняття рішення Уряду в нас буде близько 4 млн. домогосподарств. Скільки по Ваших цифрах? 3,5-4?

ДЕНІСОВА Л.Л. – 4,5 млн.

ЯЦЕНЮК А.П. – Навіть 4,5 млн. домогосподарств – це загалом 30% населення України буде покрите безпрецедентною програмою компенсації. Це мільярдні кошти з державного бюджету, але ми знайшли ці гроші для того, щоб 30% українців не відчули підвищення цін на енергоносії і на комунальні послуги, навіть не дивлячись на те, що Росія безпрецедентно підняла ціну на газ і фактично робить все для того, щоб знищити українську економіку і підірвати соціальну стабільність, адже вони добре розуміють, що підвищення ціни до 500 означає, що? Удар по хімічним підприємствам, удар по металургійним підприємства і удар по людях. Такий там прорахунок.

Тому я звертаюсь до всіх з розумінням серйозності і складності ситуації. Ми маємо декілька варіантів і будемо застосовувати всі засоби і методи, окремо хочу зазначити, що ми будемо застосовувати у правовідносинах з російським монополістом Газпромом всі методи щодо врегулювання ситуації, в тому числі і міжнародно-правові.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1076 | Додав: adminA | Теги: вступне слово Прем'єр-міністра Укра, засіданні Уряду
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ