Сб, 2024-04-20, 03:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 13 » 740 млн дол на саркофаг для ЧАЕС зберуть "з миру по нитці"
16:04
740 млн дол на саркофаг для ЧАЕС зберуть "з миру по нитці"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україна розраховує в ході міжнародної конференції зі збору коштів на чорнобильські проекти, яка відбудеться в Києві 19 квітня, зібрати 740 млн євро, яких бракує на добудову об'єкту "Укриття" і сховища відпрацьованого ядерного палива "СВЯП-2" на ЧАЕС, заявив голова МНС Віктор Балога.

"У вівторок у Києві пройде конференція зі збору коштів на чорнобильські проекти. Країни великої вісімки, єврокомісія, інші вкладники планують зробити додаткові внески. Україна розраховує, що велику частину необхідних коштів буде виділено", - сказав він на прес-конференції в Києві.

За словами Балоги, дефіцит коштів на добудову вказаних об'єктів сягає близько 740 млн євро, і приблизно цю суму розраховує зібрати Україна. Він зазначив, що Україна також зробить свій внесок для добудови цих об'єктів, а саму суму внеску оприлюднять під час конференції.

Міністр також нагадав, що загальна вартість будівництва об'єктів становить 980 млн євро, і завершення будівництва заплановано на 2015 рік. "Ми готові до того, щоб у 2015 році в середині літа, максимум у вересні-жовтні, завершити будівництво "Укриття" і десь у ці ж терміни - будівництво "СВЯП-2", - сказав він.

Крім того, Балога повідомив, що в донорській конференції візьме участь Японія. Незважаючи на ситуацію у країні, яка склалася, вона не має наміру зменшувати рівень зобов'язань щодо України.

Як повідомлялося, вартість будівництва нового безпечного конфайнмента (НБК) на об'єкті "Укриття" на зруйнованому блоці ЧАЕС сягає 990 млн євро. Під всі роботи, пов'язані із заходами на ЧАЕС, було створено два фонди: Чорнобильський фонд "Укриття" обсягом 1,54 млрд євро і Фонд "Рахунок ядерної безпеки", з якого, зокрема, мають фінансуватися заходи щодо будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2), і який сягає 255 млн євро.

Наразі недофінансування засобів за першим фондом становить 600 млн євро, за другим - 140 млн євро. При цьому з обох фондів вже витрачено близько 500 млн євро на завдання, пов'язані із чорнобильськими проектами. З метою забезпечення наповнення обох фондів у Києві 19 квітня і пройде зустріч донорів.

Віце-президент ЄБРР Хорст Райхенбах запевнив, що банк готовий надати близько 25% суми, яку буде заявлено країнами-донорами в ході конференції 19 квітня. У той же час він уточнив, що остаточна сума від банку ще має бути затверджена зборами акціонерів ЄБРР у травні в Астані (Казахстан).

Директор Департаменту ядерної безпеки ЄБРР Вінс Новак повідомив, що наявне техніко-економічне обґрунтування об'єкту "Укриття" передбачає розпочати роботи зі складання елементів конфайнмента восени 2011 року, зокрема на майданчику ЧАЕС - з весни 2012-го. При цьому сам НБК має бути насунено над зруйнованим блоком станції в липні 2015 року.

26 квітня 2011 року виповнюється 25 років з того часу, як в Україні сталася масштабна техногенна катастрофа сучасності - аварія на Чорнобильській АЕС. Станцію закрили 15 грудня 2000 року. Разом з тим саркофаг, зведений над четвертим енергоблоком, поступово руйнується. Україна працює над спорудженням нового саркофага над об'єктом "Укриття".

Нова захисна споруда на об'єкті "Укриття" має з'явитися в липні 2015 года. Для цього вже весною 2012 року на чорнобильському майданчику необхідно розпочати складання металоконструкцій.

Крім того, 17 вересня 2007 року Чорнобильська атомна електростанція підписала договір з французьким концерном NOVARKA про будівництво нового укриття над зруйнованим 4-м енергоблоком ЧАЕС. Вартість проекту оцінюється в 505 млн доларів. Для створення сховища відпрацьованого ядерного палива буде потрібно трохи більше 4 років і близько 200 млн доларів.

Янукович запросив президента Польщі на конференцію з Чорнобиля

Президент України Віктор Янукович передав запрошення президентові Польщі Броніславу Коморовському на міжнародну конференцію в Києві з нагоди 25-х роковин чорнобильської катастрофи.

На зустрічі з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском у Києві Янукович зазначив: "Як ви знаєте, найближчим часом в Україні проходитиме конференція, присвячена 25-м роковинам Чорнобильської трагедії. Ми радо вітатимемо президента Польщі пана Комаровського на цій конференції".

За словами Януковича, проведення такої конференції зараз украй актуальне у зв'язку з трагедією в Японією, оскільки зараз весь світ розуміє, що тільки спільними зусиллями можна долати подібні катастрофи.

Нагадаємо, що міжнародна конференція, присвячена 25-м роковинам Чорнобильської катастрофи, пройде 17-21 квітня 2011 року. У ній також візьмуть участь генеральний секретар ООН Пан Гі Мун і президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1007 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ