Пт, 2024-04-19, 12:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2010 » Вересень » 28 » Аграрії не встигають посіяти озимі. Україна може зіткнутися з дефіцитом зерна 2011 року
16:47
Аграрії не встигають посіяти озимі. Україна може зіткнутися з дефіцитом зерна 2011 року
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

  Українські сільгоспвиробники засіяли менше половини запланованих площ у рамках осінньої посівної кампанії, що набагато менше за показники минулого року. Аграріїв підвела погода і брак грошей. Торік на початок жовтня було посіяно 5,08 млн га озимих зернових культур під урожай 2010 року. Цього року швидкість робіт уповільнилася - за станом на 24 вересня 2010 року в Україні посіяно 3,38 млн га озимих культур (без озимого рапсу), що становить 40% від прогнозу. З них на зерно - 3,36 млн га (40%). Всього озимину планується посіяти на 8,57 млн га, пише "Дело".

Зокрема, до звітної дати було посіяно озимої пшениці 3,08 млн га, або 46% від прогнозу. Також аграрії продовжують сіяти ячмінь і жито. До звітної дати ячмінь посіяно на 73 тис га (5%), жито - на 207 тис га, що становить 60% від плану. Крім того, засіяно озимим рапсом 948 тис га, або 77% від запланованого.

"Ми не посіяли навіть половини озимини на сьогодні (24 вересня), хоча повинні були посіяти мінімум 70%... Не сіють, тому що немає грошей. Ніхто не хоче продавати зерно вдвічі дешевше", - сказав Леонід Козаченко, голова Ради підприємців при Кабміні. Він пов'язує гальмування темпів посівної кампанії зокрема з дефіцитом коштів у агровиробників. Нагадаємо, що через неформальне обмеження експорту зерна активність закупівель трейдерами сільгосппродукції значно впала, а ціни на внутрішньому ринку пішли вниз.

Проте велику роль в уповільненні посівної відіграв чинник, до якого українські чиновники не причетні, - погода. За даними "АПК-Інформ", багато господарств Вінницької, Черкаської, Житомирської, Хмельницької областей вимушені були припинити сіяти озимі зернові (пшеницю і ячмінь) через тривалі дощі, які йшли в зазначених областях впродовж минулого тижня. Проте, на думку фермерів, дощі роблять позитивний вплив на зростання і розвиток озимини, яку посіяно раніше.

У сільгоспвиробників південного і східного регіонів країни протилежна проблема - там не можуть взятися до сівби озимих через дефіцит вологи в ґрунті. Так, в Криму через кліматичні умови, що склалися, фермери автономії планують розпочати сівбу озимих в першій декаді жовтня. На даний момент сіяти озимі почали тільки ті господарства, у яких є зрошувані землі.

Зазначимо, що після того, як громадські організації АПК заявили про серйозне відставання посівних робіт, Мінагрополітики розіслало повідомлення з оновленими даними. Згідно з документом, в країні посіяли 4 996,1 тис га озимих культур. Зокрема, озима пшениця посіяна на площі 3,671 млн га, озимий ячмінь - на 118 тис га, озиме жито - на 223 тис га. Також аграрії вже посіяли 955 тис га озимого рапсу. Тобто за три дні (попередню оцінку МінАП дало 24-го числа) показники значно збільшилися, зокрема щодо озимої пшениці - на 20%.

Складнощі з осінньою посівною кампанією підштовхнули владу знову повернутися до ідеї обмеження експорту. Хоча до єдиної думки з цього питання вони очевидно ще не прийшли, рішення може бути ухвалено вже на цьому тижні.

В ході візиту до Японії віце-прем'єр-міністр України Борис Колесніков 25 вересня заявив про те, що Україна може ввести обмеження на експорт зерна з країни через літню засуху, яка призвела до зниження валового збору зернових. "Цього року, можливо, нам потрібно буде обмежити експорт зерна", - заявив Колесніков в інтерв'ю Kyodo News. "Я думаю, що остаточне рішення буде ухвалено на цьому тижні. Це не буде повна заборона на експорт", - зазначив віце-прем'єр-міністр.

Хоча раніше президент Віктор Янукович задекларував, що обмеження експорту зерна не плануються. "Ми ніколи не запроваджували заборону на експорт (зерна). І не збираємося запроваджувати. Також ми не плануємо встановлювати будь-які квоти", - заявив глава держави.

Як відомо, уряд України мав намір обмежити експорт зерна до кінця 2010 року для забезпечення продовольчої безпеки країни шляхом квотування сумарним обсягом 2,5 млн тонн. Про це повідомив 17 серпня на нараді з представниками Українського аграрного союзу міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.

"Завтра Кабінет міністрів розглядає питання про обсяги квот, узгоджених із зернотрейдерами. Пропонуємо дати можливість (експортувати) 2,5 млн тонн до кінця року", - сказав він.

Він уточнив, що додатково буде відпущено 1 млн тонн зерна, що вже перебуває в портах, і квотування не стосуватиметься кукурудзи.

За його словами, пропонується встановити квоту на експорт ячменю на рівні 1 млн тонн, пшениці - 1,5 млн тонн. Крім того, буде ще й додаткова деталізація з фуражної і продовольчої груп.

Міністр зазначив, що датою початку квотування запропоновано встановити 1 вересня поточного року. Він також повідомив, що з початку поточного маркетингового року (з 1 липня по 16 серпня) вже експортовано 2,69 млн тонн зерна, зокрема 1,2 млн тонн ячменю і 1,1 млн тонн пшениці.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1092 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ