Пт, 2024-03-29, 01:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Квітень » 8 » Анексія Криму – це політичний розбій, а Савченко пішла на війну, бо не могла вчинити інакше - Алексієвич. ВІДЕО
09:52
Анексія Криму – це політичний розбій, а Савченко пішла на війну, бо не могла вчинити інакше - Алексієвич. ВІДЕО
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/

Лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич вважає, що факт російської анексії Криму можна вважати "політичним розбоєм". Про це бєларуська письменниця заявила 7 квітня на презентації книги "Чорнобильська молитва" у Києві, передає Радіо Свобода.

"Коли була оголошена моя премія (Нобелівська премія з літератури – ред.), і була перша прес-конференція, то одним із перших запитань було – як я ставлюся до Криму. Я сказала, що я вважаю, що це окупація, анексія, що це, звісно, політичний розбій", – сказала вона.

Світлана Алексієвич зазначила, що нинішні відносини між Росією і Україною "інакше, ніж станом війни, не назвеш". І додала, що жителі Бєларусі підтримують Україну.

"Скільки я знаю бєларусів, усі, звісно, на вашому боці. У них немає генетичного виклику "великого народу", – зазначила письменниця.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це "відновленням історичної справедливості".

Савченко пішла на війну, тому що не могла вчинити інакше, - Алексієвич

Світлана Алексієвич вважає Надію Савченко сильною жінкою, яка вибрала війну тому, що через обставини не могла вчинити інакше. Про це вона розповіла в інтерв'ю "Українській правді".

"Вона мені дуже сподобалася. Мені здавалося, що таких людей вже не може бути", - сказала Алексієвич, яка передала для Савченко свої книги.

Вона порівняла Савченко з героїнею своєї книги "У війни не жіноче обличчя".

"Так, це приголомшливо сильна жінка. Я думаю, що вона буде символом часу. Вона вже є символом. Мені тільки здається, що українській владі треба більш активно діяти, хоча навряд чи з Росією можна щось зробити", - зазначила письменниця.

На її думку, Савченко пішла на війну, тому що не могла вчинити інакше.

"Є якісь речі, коли людина не може собі дозволити, інакше вона вже буде не тією, якою вона є. Значить, Надя - це комплекс таких вір, вірувань, якихось надій на людську природу, таке виховання, очевидно, її мами, таке у неї обличчя хороше. Вона не може собі цього дозволити. Навіщо їй ось так голодувати? Я б хотіла, щоб вона залишилася жива. Це було б набагато більше, але у неї своє розуміння", - додала нобелівська лауреатка.

Світлана Алексієвич також сказала, що свого часу не могла відмовчатися з деяких питань, щоб не дратувати російську владу.

"Як би я могла себе після цього поважати? Я вважаю, що це і є високий професіоналізм - не зраджувати себе, не зраджувати свої розуміння правди. У мене навіть таке питання ніколи не поставало - підігравати комусь чи ні. Коли на першій прес-конференції вже в новій якості я сказала, що Крим - це окупація і Донецьк - це окупація, то прес-секретар російського президента Пєсков відповів, що "мадам Алексієвич не зовсім в курсі". Але я і раніше так вважала і говорила, у мене навіть такого питання не було", - зазначила письменниця.

Раніше Алексієвич назвала процес над Савченко політичним і передала їй свої книги.

"Я захоплена Надією. Це людина, яка захищала свою батьківщину, справжній солдат. Вона стала символом українського народу, українською Жанною д'Арк", - сказала Алексієвич. 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 768 | Додав: adminA | Теги: Війна, анексія Криму, Алексієвич, Савченко, політичний розбій
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ