Чт, 2024-04-18, 03:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 30 » Азаров запевнив, що Україна не налаштована на судове врегулювання газової суперечки з Росією
14:45
Азаров запевнив, що Україна не налаштована на судове врегулювання газової суперечки з Росією
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україна налаштована на нормальний переговорний процес по зміні газових контрактів з Росією. Про це заявив сьогодні, 30 серпня, прем'єр-міністр України Микола Азаров на прес-конференції в Харкові. "Ми налаштовані на проведення нормального переговорного процесу з Російською Федерацією", - сказав глава українського уряду, передає "Інтерфакс-Україна".

"Різні гіпотетичні можливості існують, але я все-таки прихильник нормального переговорного процесу на умовах рівноправ'я, на умовах пошани, і щоб наші партнери прислухалися до наших аргументів, а вони у нас достатньо серйозні", - додав прем'єр, відповідаючи на питання, за яких умов Україна може звернутися до суду для розриву газових контрактів з російською стороною.

Азаров підкреслив, що будь-яка конфліктна ситуація в двосторонніх українсько-російських відносинах може негативно вплинути на їхній розвиток, тому "потрібно зменшувати зону конфліктів".

Як раніше повідомляли українські ЗМІ, Азаров заявив, що позиція російської влади в газовому питанні змушує українську сторону задуматися про розрив контракту на постачання газу в судовому порядку. За його словами, уряд України вже проконсультувався з вітчизняними і міжнародними експертами щодо перспектив судової тяжби з Москвою і готовий почати розгляди.

При цьому прес-секретар прем'єр-міністра Російській Федерації Дмитро Пєсков повідомив, що офіційний Київ не поінформував Москву про наміри почати судовий розгляд для розірвання газових контрактів, що діяли, і підкреслив, що "російська сторона виходитиме з того, що між відповідними організаціями РФ і України є угоди, що діють, зобов'язання за якими виконуються Росією в повному обсязі".

Як відомо, Україна веде переговори з Росією про можливе зниження ціни на природний газ. 11 серпня відбулася зустріч президентів двох країн - Дмитра Медведєва і Віктора Януковича. Жодної офіційної інформації про підсумки переговорів не прозвучало - зустріч пройшла за зачиненими дверима.

Напередодні Янукович заявив про можливість судового позову щодо легітимності угод між "Газпромом" і "Нафтогазом України" про постачання і транзит газу, укладених в 2009 році екс-прем'єром України Юлією Тимошенко, яку Генпрокуратура України звинувачує в перевищенні влади при укладанні контракту на постачання російського газу в 2009 році.

Раніше ЗМІ повідомляли, що прем'єр Росії Володимир Путін у Криму погодився знизити ціну на газ в обмін на згоду керівництва України на створення спільної структури, яка в майбутньому зможе контролювати роботу української ГТС.

Зауважимо, що переговори України та Росії з приводу газу зайшли у безвихідь. Офіційно вони закінчилися лише створенням робочої групи для обговорення газових питань.

6 червня голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "Газпром" не планує змінювати формулу ціни на газ для України і не прив'язуватиметься до інших енергоносіїв. "Винаходити якусь для когось нову формулу або прив'язувати її до будь-яких інших енергоносіїв ми не будемо", - сказав він, підкресливши, що закладена в контракті з Україною формула ціни "є абсолютно ринковою".

Київ зробив заяву у відповідь - якщо РФ не перегляне формули ціни, для неї зросте вартість транзиту газу по українській території. "Україна зазнає збитків, не отримуючи компенсації. Раз у нас зросла ціна газу, компенсуйте нам ставки транзиту", - заявив прем'єр-міністр України.

Раніше президент України Віктор Янукович заявив, що зростання ціни на газ відповідно до контракту 2009 року між Україною і Росією становить загрозу українській економіці.

"Газпром" i "Нафтогаз" 21 квiтня 2010 року в Харкові пiдписали доповнення до контракту на постачання газу, згiдно з яким українська сторона отримала знижку в цiнi на газ, яка дорiвнює величинi зниження експортного мита при постачаннях газу до України.

Згiдно з постановою уряду РФ вiд 30 квiтня, нульове експортне мито при постачаннях росiйського газу до України дiє по 2019 рiк включно.

За контрактної цiни на газ нижче 333,33 дол за 1 тис кубометрiв розмiр мита дорiвнюватиме нулю. Якщо цiна дорiвнюватиме або буде бiльшою за 333,33 дол, то мито визначатиметься як рiзниця 30% контрактної цiни та суми в 100 доларів.

Спецiальний митний збiр дiє щодо 30 млрд куб м газу, що постачається до України в 2010 роцi, i 40 млрд куб м газу, який щороку постачатиметься Українi з 2011 по 2019 рiк. Обсяги газу, що перевершують цей показник, оподатковуватимуться загальним 30-вiдсотковим митом на експорт газу з Росiї. Мито застосовується з 1 квiтня 2010 року.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням.

Зменшення вартості російського газу зменшить негативне сальдо торгового балансу України

Прем'єр-міністр України вважає, що зниження ціни на російський газ зменшить негативне сальдо торгового балансу України. "У нас є проблема - це негативне сальдо торгового балансу... з чим це пов'язано - це відомо. Це дисбаланс з Російською Федерацією у зв'язку зі зростанням вартості газу. Як ліквідувати цей негативний дисбаланс? Перш за все - домовитися про перегляд газових контрактів з Росією", - сказав він.

Окрім цього, за словами прем'єра, необхідно зменшити споживання газу і запровадити програму імпортозаміщення.

Експерти сумніваються в успіху арбітражного позову України до "Газпрому"

В України є підстави звернутися в Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма, щоб змусити "Газпром" скоригувати угоди, говорять енергоєксперти, проте фахівці з міжнародного права скептично оцінюють шанси на успіх, передає "Німецька хвиля".

Голова енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар вважає, що на переговорах про умови постачання російського газу Київ повинен діяти жорсткіше і скористатися готовністю "Газпрому" відійти від прив'язки ціни газу до ціни нафти.

Експерт нагадав, що саме цього добиваються і європейські країни після газової кризи 2009 року, і такі дії, зокрема погрози німецького концерну E.ON судитися з "Газпромом" в міжнародному арбітражі, змусять Москву піти на поступки.

Зі свого боку, експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут пропонує підсилити позиції Києва шляхом реформування українського газового монополіста НАК "Нафтогаз України".

Він вважає за доцільне розділити компанію на транзитну, торгову і видобувну структуру - саме такий механізм підвищення прозорості і ефективності українського газового ринку передбачений Меморандумом про співпрацю з модернізації української ГТС Україна-ЄС.

Примітно, що, як вважають обидва експерти, Київ міг би змусити Москву піти на поступки, якби звернувся в Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма. Вони аргументують це тим, що контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом" визначає право однієї зі сторін при істотних змінах ринкової ситуації вимагати перегляду контракту.

На той випадок, якщо компромісу не вдається досягти протягом трьох місяців, "будь-яка сторона має право оскаржити дії іншої з виконання контракту і передати справу в Стокгольмський арбітраж", додають експерти.

При цьому Нарбут не впевнений в успіху такого позову, враховуючи програш 2010 року України в арбітражі Стокгольма в суперечці з "РосУкрЕнерго". З цим не погоджується партнер української адвокатської фірми Engarde Ірина Назарова.

На думку адвоката, контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом" формально і справді не заважає ініціювати арбітражний процес, але чи не єдиною підставою для розірвання контракту може стати "відсутність вільного волевиявлення "Нафтогазу".

Адже українська компанія, пояснює адвокат, була вимушена укладати угоду в умовах газової блокади України і Європи з боку Росії. "У законодавстві більшості країн світу, зокрема Швеції, це є підставою визнати контракт недійсним", - говорить Назарова.

Разом з тим, юрист не бачить ніяких гарантій успіху, адже навіть після зміни уряду в 2010 році сторони виконували контракт, "підтвердивши його законну силу", а питання про примушення "Нафтогазу" гарантовано зажадає від арбітражу дати оцінку діям державних службовців.

"У нас склалася думка, що доказова база, зібрана в рамках процесу проти Юлії Тимошенко, недостатня для винесення обгрунтованої правої поставнови на користь "Нафтогазу", - вважає Назарова.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1008 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ