Вт, 2024-04-23, 14:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Липень » 24 » Бойові дії в Таджикистані в горах Паміру: вбито щонайменше 100 мирних жителів і десятки військових
17:07
Бойові дії в Таджикистані в горах Паміру: вбито щонайменше 100 мирних жителів і десятки військових
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Під час спецоперації в Гірсько-Бадахшанській автономній області Таджикистану з упіймання і нейтралізації підозрюваних у вбивстві генерала Держкомітету національної безпеки (ДКНБ) Таджикистану Абдулло Назарова зав'язався "серйозний бій" між силовиками і прихильниками колишнього польового командира таджицької опозиції Толіба Айембекова, який нині займає пост командира ішкашімского прикордонзагону , повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на джерело в силових структурах республіки.

За його даними, силовики вже втратили вбитими дев'ять військовослужбовців, ще 25 отримали поранення. "Але ми впевнені, що з їхнього боку втрат набагато більше", - підкреслило джерело, відзначивши, що бій триває.

За непідтвердженими даними, сам Айембеков вже втік до Афганістану, а в ході спецоперації в Хорозі вбито одного з його синів, повідомляє сайт Радіо "Озоді" (таджицька служба Радіо "Свобода"). Також, за повідомленнями з Хорога, під час спецоперації убито одного з колишніх польових командирів і неформальних лідерів Паміру Едгорі Шомусаламова, передає портал "Азія Плюс".

Поранених силовиків доставляють з Хорога в Душанбе на гвинтокрилі і поміщають в госпіталь міністерства оборони, двоє з них знаходяться у важкому стані. В цілому, за непідтвердженими даними в ході спецоперації в Хорозі вбито майже 20 осіб. З боку влади в операції задіяні підрозділи Президентської гвардії, ОМОН, "Альфа", ДКНБ і МВС.

Зараз надходять повідомлення про 100 загиблих військовослужбовців, крім того, вбито щонайменше 100 мирних жителів. У Гірському Бадахшані як і раніше відключені всі види зв'язку.

За словами очевидців серед жителів Душанбе спостерігається паніка, не працюють державні установи, центральний ринок і магазини, повідомляє BBC-Russian.

Операція почалася в Гірсько-Бадахшанській автономній області Таджикистану рано вранці в околицях міста Хорог (адміністративного центру Гірсько-Бадахшанської автономної області), неподалік від якого пізно увечері 21 липня був убитий 56-річний генерал Назаров, який очолював обласне управління ДКНБ. За версією ДКНБ, Назаров помер від ножових поранень, отриманих в результаті нападу. Генерал повертався зі службового відрядження з ішкашімського району, коли його машину зупинили невідомі.

Влада звинуватила в цьому людей Айембекова. Як заявляють МВС і ДКНБ, ватажок угруповання Айембеков "приступив до мобілізації збройних злочинних осіб і почав збройне протистояння". Джерело РИА "Новости" в МВС республіки повідомило, що двоє підозрюваних у причетності до вбивства Назарова були затримані в Хорозі в понеділок. А вранці у вівторок в околицях міста почалася спецоперація по нейтралізації інших підозрюваних, в якій задіяні гвинтокрили.

За інформацією ЗМІ Таджикистану на прикордонній афганській території "спостерігається концентрація військових". У районі озера Шива на кордоні таджицького Гірського Бадахшану і суміжної афганської провінції Бадахшан можуть перебувати озброєні групи приблизно з 200 бойовиків. Таджицька розвідка перевіряє цю інформацію, передає ИТАР-ТАСС.

Тим часом, у Москві перед посольством Таджикистану проходить несанкціонований мітинг етнічних памірців.

Присутні вимагають негайного припинення бойових дій і виведення військ з Гірського Бадахшану. За повідомленням учасників акції протесту, до посольства під'їхала машина з бійцями ОМОН, які просять мітингувальників розійтися.

Уродженці Гірського Бадахшана, які проживають в Москві, мають намір у середу отримати дозвіл на проведення ще однієї масштабної акції протесту.

"На Памірі йде етнічна чистка. Ми зв'язалися по супутниковому зв'язку з рідними, які повідомляють, що місто бомблять з повітря. Є численні руйнування. Також приходить інформація про численні жертви серед мирного населення", - розповів голова Соціал-Демократичної партії Таджикистану Олім Шерзамонов.

Нагадаємо, 14 червня, в Душанбе в результаті збройного нападу вбили близького родича президента Таджикистану - Муміна Сафарова. У Сафарова стріляли п'ять разів, у тому числі був контрольний постріл в голову.

Довідка

За офіційною версією, у вбивстві генерала спецслужб Абдулло Назарова звинувачується незаконна збройна група під керівництвом командира прикордонного загону "Ішкашім" і колишнього польового командира таджицької опозиції Толібека Аембекова.

Повідомляється, що він відмовився здатися добровільно і чинить збройний опір. Його звинувачують також в контрабанді наркотиків і коштовностей, а його збройну групу - в бандитизмі.

Спостерігачі вказують на схожість операції, яка зараз проводиться на Памірі, з подіями дворічної давнини на сході Таджикистану в Гармській групі районів, де були знищені колишні прихильники таджицької опозиції.

Тоді приводом для початку військових дій стала втеча з СІЗО в Душанбе 25 ув'язнених, які, за даними влади, попрямували на схід країни, куди негайно були введені урядові війська.

Відомо, що центральна влада в Гірському Бадахшані менш впливова, ніж місцеві авторитети, багато з яких були в минулому польовими командирами опозиції. Цей факт давно дратував Душанбе, але влада не наважувалися на масштабні операції.

Населення Гірського Бадахшана також невдоволене діями представників влади і звинувачує їх у корупції і нездатності вирішувати економічні проблеми. Гірський Бадахшан - один з найбідніших районів країни, з високим рівнем безробіття і масової міграції.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1094 | Додав: adminA | Теги: Паміру бойові дії, військових, вбито 100 мирних жителів, Таджикистані
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ