Вт, 2024-03-19, 09:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2014 » Січень » 30 » Бунт у ПР Янукович придушив: "у мене на кожного з вас - справа". ВІДЕО
14:51
Бунт у ПР Янукович придушив: "у мене на кожного з вас - справа". ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Президент погрозами "переламав через коліно" свою фракцію, а Фірташ із Ахметовим дали задній хід.

До 6-ї вечора середи більшість народних депутатів були готові проголосувати не тільки за закон про амністію всіх затриманих активістів без будь-яких вимог до Майдану, а й за повернення до Конституції в редакції 2004 року. Понад 60 депутатів від Партії регіонів були готові перейти на бік опозиції.

Про це пишуть Тетяна Ніколаєнко й Максим Каменєв у статті для The Insider.

Але лідери опозиції передчасно розкрили свої карти представникам президента. Янукович негайно приїхав до Ради і, погрожуючи розпуском парламенту, придушив бунт у фракції Партії регіонів.

Після цього народні обранці затвердили законопроект, згідно з яким амністія активістів Майдану можлива тільки якщо вони на протязі 15 днів звільнять усі захоплені будівлі і вулиці. Саме на такому сценарії наполягав президент.

"Зламати" регіоналів Януковичу допоміг Кремль. Учора Росія призупинила розмитнювання українських товарів. Загроза повторення торговельної війни з північним сусідом змусила власника корпорації СКМ Ріната Ахметова і власника Group DF Дмитра Фірташа переконати підконтрольних їм регіоналів підтримати позицію президента.

INSIDER з'ясував, як опозиціонери, більшість позафракційних і частина регіоналів готувались обмежити владу Януковича, і як він придушив бунт у Раді.

Конституційна змова

Єдине питання, яке вчора мали розглянути депутати - закон про амністію активістів Майдану. Влада й опозиція раніше визнали, що без цього документа врегулювання політичної кризи неможливе.

У парламенті зареєстрували цілих чотири відповідних проекта. Два з них - нардепа від "Батьківщини" Леоніда Ємця та позафракційного Юрія Дерев'янка - передбачали безумовне звільнення учасників акцій протесту.

Регіонали Дмитро Шпенов та Віталій Журавський у співавторстві пропонували амністувати тільки протестувальників, що не здійснили тяжких злочинів. Але тільки після того, як активісти звільнять вулиці і приміщення, демонтують намети і припинять акції протесту.

І нарешті, представник президента Юрій Мірошниченко запропонував амністувати активістів, якщо вони впродовж 15 днів звільнять адмінбудівлі і вулиці, окрім Майдану. Намети і акції протесту в цьому проекті не згадувалися. За інформацією INSIDER, текст документа підготувала група юристів на чолі з першим заступником голови Адміністрації президента Андрієм Портновим.

Опозиція за проекти влади голосувати відмовлялася. "Майдан наелектризований і вимагає рішення. По суті нас заганяють в пастку, коли ми повинні або стати під кулі, не пішовши на поступки влади, або стати зрадниками і піти з політики" , - сказав учора Віктор Чумак, нардеп від УДАРу .

Лідери парламентських фракцій з самого ранку вели переговори в кабінеті у спікера Володимира Рибака.

Тим часом, у кулуарах парламенту Інна Богословська та Давид Жванія зі схвалення опозиціонерів вели роботу з переформатування парламентської більшості, щоб проголосувати за повернення до Конституції в редакції 2004 року.

Нагадаємо, вона передбачає обмеження повноважень президента на користь уряду і парламенту. Відразу кілька депутатів з опозиційних фракцій повідомили INSIDER, що тільки в такому випадку Арсеній Яценюк готовий був погодитися на пропозицію президента очолити Кабмін.

Цього кроку від лідера фракції "Батьківщина" вимагали посли країн ЄС і США, і саме це йому пропонував власник корпорації СКМ Рінат Ахметов.

Повернути в дію стару редакцію Основного закону опозиціонери хотіли, проголосувавши за так званий Конституційний акт.

"Цей документ підготував Сергій Головатий, і хоча конституціалісти спочатку плювалися , потім вони визнали, що це єдиний можливий варіант", - розповів INSIDER один з позафракційних депутатів.

"У нас є більше 226 голосів. 68 депутатів Партії регіонів готові його підтримати. І якщо Рибак відмовиться виносити його на голосування , то ми його знімемо з посади спікера" , - відзначив співрозмовник.

У цей час Петро Порошенко проводив переговори з Володимиром Литвином щодо того, чи підтримає той його кандидатуру на місце глави парламенту. Як повідомило джерело в оточенні Литвина, при цьому Порошенко сказав, що його готові підтримати також 20 регіоналів.

Як запевняють депутати УДАР, у "Батьківщині" та "Свободі" готові були йти на поступки й голосувати за законопроект про звільнення адмінбудівель.

"Ми зможемо організувати виведення людей з ОДА. Це контрольований процес. Ми також знайшли важелі впливу на Правий сектор - спорядили туди Андрія Іванчука (близький соратник Арсенія Яценюка - ред.)", - Зізнався один з депутатів "Батьківщини".

По суті, Яценюку тільки залишалося переконати фракцію.

- Ми повинні розуміти, що треба теж йти на якісь поступки, але цього не приймуть ніколи деякі люди на Майдані. Типу Юрія Луценка, - поскаржився один з депутатів.

Однак така пропозиція викликала скандал всередині "Батьківщини".

- До цього фракція збиралася два рази, і Яценюк на неї не приходив. Ми самі нічого не знаємо і не розуміємо. Напевно, Яценюк готовий йти в прем'єри, але не знає, як це пояснити навіть нам, не те що Майдану", - припустив один з депутатів "Батьківщини".

На фракції була дуже бурхлива перепалка, і більшість висловилася за підтримку законопроекту позафракційного Дерев'янка чи свого проекта.

З цією позицією фракція й повернулася в зал. Здавалося, що у спікера Володимира Рибака не залишиться альтернативи, окрім як перенести розгляд законопроекту на четвер, але лідери всіх фракцій вирішили голосувати сьогодні .

- У залі є достатньо голосів , щоб проголосувати "проект Дерев'янка", але проти одна людина - заступник голови адміністрації президента Андрій Портнов, - сказав Віктор Чумак.

Фальшстарт

Портнов і Лукаш цілий день були присутні в Раді й вели переговори з лідерами фракцій. Там також був представник Ріната Ахметова, нардеп Юрій Воропаєв, а також мільярдер-депутат Вадим Новинський. Час від часу в кабінет до спікера заходив глава бюджетного комітету Ради Євген Геллер та інші впливові регіонали.

Як розповіли INSIDER депутати УДАРу й " Батьківщини", прийшовши в черговий раз у кабінет до Рибака, Яценюк, Кличко й Тягнибок заявили, що їхні люди відмовляються голосувати за законопроект Мірошниченка. Після чого Андрій Портнов поклав перед ними проект указу президента про розпуск парламенту.

У відповідь лідери опозиції заявили, що у них достатньо голосів для того, щоб не тільки прийняти "проект Дерев'янка" , а й затвердити Конституційний акт і навіть проголосувати за звільнення Юлії Тимошенко.

Лідер фракції ПР Олександр Єфремов тут же заявив, що йому потрібно провести нараду фракції. Він зібрав регіоналів у кінотеатрі парламенту, який депутати називають " Катрусин кінозал" (він розташований поверхом нижче сесійного залу) .

Журналісти, які спустилися вниз, почули через двері більш ніж бурхливу дискусію.

- Нема чого нас шантажувати, - кричав Сергій Тігіпко.

Ганна Герман сказала, що позафракційні не готові підтримувати законопроект ПР.

- Я звертаюся до друзів депутатів, щоб ми знову не опинилися в безглуздому становищі, - просила вона.

- Давайте з'ясуємо, за які законопроекти у нас є голоси та скільки їх, - запропонував у відповідь Олександр Єфремов.

Після цього, як запевняють джерела, глава фракції влаштував сигнальне голосування, і 52 регіонала підняли руки за закон Дерев'янко.

Розчервонілий Єфремов вибіг із зали й повідомив, що президент просить перервати засідання фракції.

Президентська контратака

А через 5 хвилин блідий як мармур Янукович прибув до парламента.

Він сказав депутатам, що приїхав до них прямо з лікарні.

"У мене був крововилив, я лежав під крапельницею. Але побачивши, що тут відбувається, я приїхав до вас", - переказують депутати слова Януковича.

Втім, погане самопочуття не завадило президенту задушити бунт у фракції.

"Такого мата я не чув давно, він погрожував закатати всіх в асфальт і пересаджати до такої-то матері, говорив, що на кожного з нас у нього є справа" , - розповідає один з регіоналів.

Янукович зажадав, щоб регіонали проголосували за "проект Мірошниченка" . Він повідомив, що обговорював цей проект по телефону з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель і віце-президентом США Річардом Байденом, і вони схвалили текст документа. Після чого він повідомив, що звільнивши Миколу Азарова з посади прем'єр-міністра, він виконав одну з вимог опозиції, але не може постійно "грати в одні ворота" й тепер її черга йти на поступки.

Сергій Тігіпко заявив, що багато депутатів з його групи відмовляються голосувати за "проект Мірошниченка", оскільки банально побоюються за своє життя. За його словами, днями дев'ятьом із них громадяни принесли під будинки похоронні вінки. У відповідь президент доручив Андрію Клюєву забезпечити охорону цих регіоналів. Продовжувати дебати з Януковичем Тігіпко не став.

Далі президент сказав, що не збирається підписуватися під скасуванням скандального закону Колесніченка - Олійника.

І, нарешті, Янукович прямо заявив нардепам - якщо вони не проголосують за "проект Мірошниченка", він увечері виступить з телезверненням до народу, в якому повідомить про розпуск парламенту, а вранці підпише відповідний указ. Після чого призначить позачергові парламентські вибори, а після них, можливо, і позачергові вибори президента.

Тим часом до входу в "Катрусин кінозал" прийшли три лідера опозиційних фракцій. Деякий час вони нерішуче стояли під дверима.

- А чого ми туди підемо, це ж його нарада з фракцією, - відповів Яценюк журналістам на питання, чи будуть вони втрьох заходити всередину.

Однак через деякий час Віталій Кличко підійшов до Олега Тягнибока з папірцем, на якому було написано: "Пане президент, ми вимагаємо зустрічі". Симптоматично, що на зворотному боці був текст того самого Конституційного акту.

Головний "свободівець" передав послання одному з охоронців президента, після чого лідери опозиції пішли в кабінет Рибака, а через деякий час туди пройшов Янукович. Про що саме на цей раз президент говорив з опозиціонерами, достовірно не відомо. Але по закінченні наради Кличко повідомив, що президент готовий розпустити парламент.

Регіонали чекали повернення Януковича, багато хто нервово курив прямо в приміщенні, решта підкріплювалися в буфеті.

Сергій Ківалов запитав у земляка, мажоритарника з Одеської області Віталія Барвіненка, чи готовий той йти на дострокові вибори. Той у відповідь сказав, що більше в Раду взагалі не піде. "Ну, правильно, якраз посада мера Білгород- Дністровського вільна, підеш на вибори міського голови", - пожартував Ківалов.

Але більшості регіоналів було не до жартів. Вони казали, що у президента немає законних підстав для розпуску Ради. "Портнов сказав, що у Віктора Ющенка в 2007 році теж не було законних підстав для цього, але, тим не менш, він розпустив парламент. Тому прецедент створений", - розповідав у неофіційній бесіді один з регіоналів.

Перевірити, чи блефує Янукович, регіонали не наважилися. Після довгих роздумів вони погодилися підтримати "проект Мірошниченка".

"Не поспішайте мене судити. Побули б ви один на один з президентом. Тоді б зрозуміли", - сказав один депутатів, близьких до Тігіпка.

На зустрічі з лідерами опозиції Янукович знову заявив, що готовий розпустити парламент. Після чого повернувся до регіоналів. Почувши, що вся фракція готова підтримати "проект Мірошниченка", президент ретирувався з парламенту.

Тим часом Рибак скликав усіх нардепів до сесійної зали й поставив на голосування "проект Мірошниченка". Нардепи підтримали його 232 голосами. 8 регіоналів все ж не брали участі в голосуванні. Серед них близький до екс-спікера Володимира Литвина Юрій Благодир, радник президента Ганна Герман, син Генпрокурора Артем Пшонка, співачка Таїсія Повалій та інші.

Ще 7 їхніх колег попросту не з'явилися вчора в Раду. Опозиціонери не дали на підтримку закону жодного голоса. Із 43 позафракційних, "за" проголосували тільки 11, в основному ті, хто раніше перебував в опозиції. Група Єремєєва не дала жодного голосу. Зате закон у повному складі підтримала фракція КПУ.

Відразу після голосування Рибак закрив позачергову сесію Ради.

- Це був трагічний день. Ми могли сьогодні змінити долю країни і переформатувати більшість, але не вийшло, - поскаржився один з позафракційних .

Чому ж регіонали не змогли повстати проти президента, і чому Рінат Ахметов і Дмитро Фірташ включили задній хід?

За руку з Москвою

Позавчорашні події з відставкою Азарова і бунтом "регіоналів" викликали різку реакцію з боку Росії. Адже Микола Азаров був для російського керівництва своєю людиною.

Напередодні прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що Москва призупиняє переговори з Києвом про надання фінансової підтримки та про постачання газу до призначення нового прем'єра. Тому що про деталі співпраці Медведєв домовлявся особисто з Азаровим.

Офіційними заявами Кремль не обмежився. Вчора Федерація роботодавців України, яку очолює Фірташ, розповсюдила заяву про те, що російська митниця у вівторок привласнила українським товарам так звані "профілі ризику". Тому вони підлягають детальній митній перевірці. Товари необхідно вивантажувати з вагонів і контейнерів, зважувати і перевіряти сертифікати відповідності. Крім того, власники товарів повинні платити додаткове мито в розмірі 5 - 40% від їх вартості.

Інформація ФРУ викликала серйозну тривогу у депутатів. По телефону вони дзвонили менеджменту своїх підприємств і цікавилися, як йдуть справи на митниці.

"У мене на Ростовській митниці застрягла фура з кухонними плитами. Зараз туди вилетіли люди розбиратися. Але може це просто через те, що там заметіль", - хвилювався Валентин Ландик, нардеп від ПР, почесний президент корпорації "Норд".

Власник SmartHolding Вадим Новинський активно запевняв, що ніякої політики в цьому немає.

"Так, дійсно, раніше російські митники на свій розсуд оглядали один вагон зі складу. Тепер оглядають всі вагони складу. Це запобіжні заходи, напередодні Олімпіади в Сочі", - сказав мільярдер INSIDER.

Швидше, Москва вирішила показати Януковичу, які наслідки може мати для України виконання запропонованого Заходом сценарію врегулювання конфлікту.

Самими лише коментарями роль Новинського в цей день не обмежилася.

Власник SmartHolding вчора активно допомагав президенту проводити "профілактичні бесіди" з депутатами. Перш за все, з позафракційним Ігорем Єремєєвим, співвласником групи компаній "Континіум". Проявляти активність Новинський почав ще вдень. Коли ударівець Сергій Каплін в бліц-інтерв'ю телеканалу "Рада" розповідав, що опозиція не підтримує "проект Мірошниченка", Новинський намагався його стримати, але зрозумівши, що Каплін вже в прямому ефірі - віддалився.

"Довбо*об, прости Господи", - кинув мільярдер, відомий своєю побожністю.

Пізніше один з регіоналів зі стажем ділився враженнями про його поведінку в Раді: "Мені особливо сподобався мій православний брат. Завтра у Києві "томагавки" будуть, а йому по барабану".

У неофіційних бесідах регіонали називали Новинського "смотрящим Путіна" і всерйоз стверджували, що він 24 години на добу на телефонному зв'язку з патріархом Кирилом.

Сьогоднішній хід подій повинен куди більше сподобатися Росії. Адже якщо протягом 15 днів протестувальники не звільнять вулиці і будівлі, президент може знову вдатися до сили. ЄС і США чітко дали зрозуміти президенту, що такий сценарій для них неприйнятний. Зате до таких методів напевно з розумінням поставляться керівники країн Митного Cоюзу. З чуток, одне з останніх доручень, яке Азаров устиг дати підлеглим на посаді глави уряду - до 10 березня підготувати пакет документів, необхідних для вступу України до МС.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1172 | Додав: adminA | Теги: Бунт у ПР Янукович придушив: у мене
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ