Пт, 2024-04-19, 18:40


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 11 » Червоний шлам розносить вітром на Миколаївщині, бо ніхто не очікував ясної морозної погоди
15:49
Червоний шлам розносить вітром на Миколаївщині, бо ніхто не очікував ясної морозної погоди
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

Головна причина розпилення червоного шламу зі шламосховища №2 Миколаївського глиноземного заводу полягає в недоробці проекту. Про це заявив 10 березня на зібранні жителів села Лимани Миколаївської області генеральний директор Миколаївського глиноземного заводу Юрій Овчинніков, передає УНІАН.

Овчинніков зазначив, що на заводі з такою проблемою зустрічаються вперше, і тому миттєво знайти рішення неможливо. За його словами, над розв'язанням завдання зараз працюють два проектних інститути. У березні їхні фахівці мають надати розроблені заходи з протидії розпиленню зі шламосховища.

"Причина того, що сталося, - у недоліках проекту шламосховища, - сказав Овчинніков, оскільки ми і проектанти, аналізуючи метеорологічні умови в цьому регіоні, не все змогли врахувати. Щоб за температури мінус 10-12 градусів два тижні дув вітер, не було снігу і взагалі опадів, що й викликало розпилення червоного шламу, - такого за всю історію заводу не було жодного разу".

За його словами, в шламосховищі відбувається замерзання, а потім вимерзання ґрунту. При цьому відшаровуються дрібнодисперсні частинки шламу. "Нам це явище було раніше невідомо. Відбувається це все дуже швидко – протягом 2-3-х годин. Ось цю обставину й не було враховано в проекті", - підкреслив директор.

Він повідомив, що на заводі вже замовили унікальну техніку – болотний шнекохід вартістю понад 1,3 млн доларів і до липня розраховують одержати машину, яка утрамбовуватиме вміст шламосховища.

Поки що ж з розпиленням шламу борються двома способами: поливанням і перекопуванням ґрунту в шламосховищі, що призводить до перемішування шарів і винесення на поверхню вологіших уламків шламу. На шламосховищі постійно задіяно 15-20 одиниць техніки і працює 75-80 робітників.

Начальник Державного управління охорони довкілля в Миколаївській області Сергій Литвак в інтерв'ю журналістам сказав: "Причина ситуації - безперечно прорахунки в проекті і недосконалий державний висновок, який у 2005 році надавало Мінприроди". За його словами, в цьому висновку не було передбачено заходів з припинення розпорошення в разі поєднання холодної температури, сухого повітря, сильного вітру і відсутності снігу.

"Ми маємо зажадати від глиноземного заводу розробити новий проект, в якому будуть заходи, котрі не дозволять виникнути такої ситуації надалі", - сказав Литвак.

Розпилення шламу зі шламосховища №2 Миколаївського глиноземного заводу, внаслідок чого навколишня територія і довколишні села Жовтневого району - Лимани, Надбузьке, Галицинівка - припали червоним пилом, помітили місцеві жителі на початку 20-х чисел лютого.

25 лютого за розпорядженням губернатора Миколаївської області Миколи Круглова була створена робоча група з мінімізації наслідків розпилення червоного шламу. Круглов звернувся в Міністерство екології України з проханням провести експертизу шламосховища №2. Керівництву глиноземного заводу він запропонував розробити відповідні доповнення, які забезпечать повну безпеку шламосховища.

9 березня був відзначений повторний викид червоного пилу зі шламосховища № 2.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 1014 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ