Пт, 2024-04-19, 14:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Липень » 14 » "Чорні чоловічки" з георгіївськими стрічками: чого чекати від "хресного ходу" - преса
12:01
"Чорні чоловічки" з георгіївськими стрічками: чого чекати від "хресного ходу" - преса
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

В Україні зашкалюють емоції навколо організованою УПЦ Московського патріархату так званого "хресного ходу за мир". Найбільше обурення патріотів викликає той факт, що, крім церковних символів (хоругв, хрестів та ікон), окремі учасники ходи несуть сепаратистську символіку.

Так, в Харкові в руках місцевих хрестоходців, які приєднувалися до колони з Святогорська, можна було побачити георгіївські ("колорадські") стрічки. Деякі з учасників ще й почепили на себе значки із зображенням російського імператора Миколи II і іншу імперську символіку.

Користувачі соцмереж обурюються, що в Харкові "кремлівські вуха стирчать нескромно" і логічно цікавляться "яке відношення зараз георгіївська стрічка може мати до миру". Окремі гарячі голови вже пропонують киянам в соцмережах масово писати заяви в поліцію з вимогою до спецслужб взяти під контроль хресний хід і заборонити її учасникам вхід до Києва. Проти ходи в Києві вже публічно висловилися в Facebook волонтер Леся Борсук, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука та інші.

Журналіст Єгор Чечеринда зазначає з цього приводу в Facebook: "В березні 2014 го до українського Криму прийшли "зелені чоловічки" Путіна. У липні 2016 го до Києва йдуть "чорні чоловічки" Московського патріархату. Нібито для того, щоб помолитися за мир. Але в Києві і так, слава Богу, світ. Чому вони не йдуть молитися в Донецьк або Луганськ? Відповідь очевидна - тому що там і так війна. Тепер завдання Путіна і його патріархату - дестабілізувати ситуацію в Києві. чи готова столиця до цього?".

Втім хресний хід вже знаходиться під пильною увагою керівництва держави і українських спеслужб. Це показала вчорашня заява Голови Верховної Ради Андрія Парубія, який прямим текстом попередив про те, що російські спецслужби планують масові провокації у Києві 26 липня, коли учасники ходи дійдуть до столиці. Мовляв, ФСБ "стягує до Києва провокаторів з числа спортсменів і так званих козачків, маскуючи їх під учасників мирного хресного ходу".

"Ми з вами стаємо свідками того, як одна з релігійних організацій, яка має свій духовний центр у країні-агресора, мобілізує велику кількість своїх віруючих і стягує їх до Києва на 26 липня, називаючи це мирним хресним ходом, - сказав пан Парубій. До Києва, крім дійсно мирних віруючих стягуються провокатори із забороненою активістською символікою і символікою країни-агресора".

Тому пан Парубій закликав керівництво МВС і СБУ провести "профілактичні бесіди з ініціаторами цих дестабілізаторів", щоб не допустити використання імперської символіки і уникнути будь-яких провокацій. Нагадаємо, що, згідно із задумом УПЦ МП, так звана "хресна хода за мир" складається з двох колон: одні крестоходци вирушили в Києво-Печерську лавру зі сходу країни - від Святогорської лаври, а інші з заходу - від Почаївської лаври.

Організатори заявляють, що в кожній колоні на Київ рухається більше 10 тис. чоловік і їх кількість зростає по дорозі. Мовляв, з УПЦ МП варто рахуватися. Але журналісти вчора побачили в Люботині тільки дві сотні хрестоходців, які рухалися в бік Полтави.

Хоча з Харкова в неділю помпезно вийшло кілька тисяч православних.

Отже, не всі віруючі УПЦ МП йдуть на Київ пішки. Більшість приєднується до ходи "для картинки" і піару тільки в великих містах, пише Іван Леонов в статті "Хресний хід за мир стягує до Києва провокаторів з "колорадськими" стрічками" в газеті "Україна молода".

Емоційне напруження навколо хресного ходу УПЦ Московського патріархату посилюється з кожним днем. Релігійна акція, на жаль, перетворюється в політичну. Розсудливі люди моляться тільки про одне: щоб обійшлося без крові.

У Мережі раз по раз прослизають повідомлення про засідки, які "Правий сектор" влаштовує для учасників ходу, але поки вони все фейкові.

"Ми дивимося, стежимо, - заявив спікер" Правого сектора "Артем Скоропадський. - Не зрозуміло, чому не діє СБУ. Якщо разом з хресним ходом до Києва вторгнуться сепаратисти і бандити, вони отримають адекватну відповідь".

На питання, чи мають намір "праві" першими застосовувати силові дії, Артем Скоропадський відповів, що "над цим думають".

Можна сперечатися, можна погоджуватися, але факт: для радикально налаштованих організацій і прихильників УПЦ КП Московський патріархат є ворожа сила. Тому багато хто вважає, що хресний хід не варто затівати хоча б тому, щоб не показати світу чергове побоїще на українській землі.

"Захід відразу потрібно було ізолювати. В Україні зараз особлива ситуація, є загроза терористичних актів, застосування зброї. Це привід, щоб не допустити провокаційного дійства, - вважає політтехнолог Тарас Березовець. - Хресний хід Московського патріархату - це черговий інформаційний вірус Кремля. Він змушує нас рефлексувати, протестувати. А це і є та мета, яку переслідують організатори: зняти на відео "побиття віруючих" і використовувати ситуацію для подальшого церковного розколу в Україні і проти її інтересів. Кращою протидією хресної ходи буде відсутність до неї уваги".

Крім того, зазначає політолог, Московський патріархат хоче посилити свій вплив.

"Церкви у МП ніхто не збирається відбирати, але все більше парафіян переходять на бік Київського патріархату. Але найбільше вони бояться втратити Києво-Печерську лавру, - вважає Тарас Березовець. - Адже вона є державною власністю, історико-архітектурним заповідником".

Поліція обіцяє зробити все, щоб зберегти порядок. Будемо ж на це сподіватися.

"МВС і СБУ будуть прагнути не допустити провокацій і нападів на учасників ходу", - заявив радник міністра МВС Антон Геращенко.

У поліції також повідомили, що постійно забезпечують громадський порядок під час ходи, організовано супровід колон. У Києві також буде достатня кількість поліцейських При необхідності будуть залучені бійці Нацгвардії, пишуть Артем Маслаков, Валерія Чепурко в статті "Всеукраїнська Хресна хода: "Молимося, щоб обійшлося без крові" в газеті "КП в Украине".

Митрополит Онуфрій, який в минулому році примудрився показово не шанувати українських воїнів у Верховній Раді, закликав з 9 липня всіх віруючих Української Православної Церкви (Московського Патріархату) взяти участь в так званому молитовному ході. Онуфрій зазначив, що "кожен християнин, в залежності від сил та можливостей, матиме змогу долучитися до процесії. Хто може йти у хресній ході тривалий час - нехай йде. Хто може пересуватися тільки в своєму населеному пункті - нехай це робить. Хто може нагодувати паломників - все це також є вашою участю в загальній великій справі".

Хода за планом має торкнутися всіх частин України, як заходу, так і сходу. На сайті УПЦ МП розписані відповідні схеми маршрутів. Віруючі з іконами і хрестами вирушили з усіх куточків України, де забив свій хрест Московський Патріархат. Планується, що 27 липня, напередодні святкування Дня Хрещення Київської Русі та пам'яті Святого рівноапостольного князя Володимира, ці Хресні ходи зустрінуться в Києві на Володимирській гірці і разом підуть до Свято-Успенського собору Києво-Печерської лаври, де відбудуться богослужіння.

Насправді, щодо учасників цієї процесії потрібно розібратися окремо. Зрозуміло інше - хід дійсно планувався попередньо і носить характер явно антиукраїнський. Цікаво те, що, наприклад, освітленням цього заходу через телемарафон зайнявся В'ячеслав Піховшек, який свого часу підігравав в ЗМІ Леоніду Кучмі. Таким чином, в даний час Піховшек в якійсь мірі взяв на себе роль, яку виконувала і виконує "РАША-ТБ" або "Лайфньюз" на Донбасі, які теж демонстрували в прямому ефірі подібні заходи на весь світ.

Самому ж Московському Патріархату давно варто згадати його роль як в політичних спекуляціях всередині України (наприклад, освячення портретів Януковича і відверта агітація за проросійських кандидатів), так і про те, як деякі його святі отці закликали ввести російські війська. І це вже не кажучи про факт перетворення церкви на бізнес-структуру з армією фанатичних адептів, які бояться штрих-кодів на продуктах і сліпо агітують за "русскій мір".

Безумовно, йдеться не про всіх віруючих Московського Патріархату, але, наприклад, чи не збирається Онуфрій відлучити від церкви ряд попів-сепаратистів на Донбасі і в Криму, прізвища і гіркі справи яких відомі? Яка позиція щодо цих конкретних представників своєї пастви у Онуфрія? Поки що нічого виразного від нього ніхто не почув. Зате хід до столиці митрополит організував.

Така процесія викликала ряд питань, і перше з них - як на нього реагувати українцям і, зокрема, киянам до яких "в гості" прямує ця пошесть? Очевидно, що така масова хода не може пройти без провокацій, і щоб уникнути їх, спецслужбам і правоохоронцям доведеться здорово постаратися.

У мережі "Фейсбук" хтось запитує праворадикалів, які брали участь у провокаціях довкола гей-парадів, чому ті з таким саме завзяттям не збираються розганяти відверто сепаратистський хід. Інші стверджують, що ні в якому разі не можна допустити провокацій, але можна вбратися в "слоненят" і "чебурашек" і зустріти хід, перетворивши цю процесію в клоунаду.

Правда, з огляду на масовість цього заходу, як перша, так і остання ідея навряд чи матимуть успішну реалізацію. При цьому українці вже мають гіркий досвід таких "маніфестацій" перед і під час війни на Донбасі, які стали елементом окупаційного пропагандистського "карнавалу". Отже, ситуація вимагає абсолютно неординарних, рішучих і в той же час обережних дій. І тут варто сказати, що навіть якщо з боку праворадикалів не буде ніяких виступів, то ексцеси можуть організувати провокатори з лав самого Хресного ходу.

Московський Патріархат, схоже, для того і організовує ці процесії, щоб "щось сталося". Недарма одіозний проросійський посіпака Олег Царьов оприлюднив заяву, де сказав про те, що Київ потрібно "тримати в страху", щоб зберегти Лавру під впливом Московського Патріархату. Страх - це те шило, яке тримає ворог у нас під ребром для того, щоб ми не робили зайвих рухів. Інша мета - картинка "мирного люду проти війни". Тільки чомусь цей "мирний народ", який супроводжується дивними персонами в камуфляжі, відправився до Києва, а не в Москву.

Риторика "проти війни" та "за мир" без посилання на джерело цієї війни дуже вдало і цинічно підходить до іншої тенденції, яка посилено розкручується останнім часом, - це, в кінцевому підсумку, закріпити нинішню ситуацію де-юре. Тобто прийняти зміни до Конституції і ввести "спеціальний статус" на Донбасі. Це те, чого хоче РФ і то, на що свідомо чи несвідомо ведуться деякі українські політики, пише Валентин Торба в статті "Хресний хід: вірою єдиною?" в газеті "День".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 927 | Додав: adminA | Теги: чорні чоловічки, преса, хресна хода, георгіївські стрічки
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ