Чт, 2024-04-18, 09:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 14 » Декларування видатків журналістами суперечить Конституції, каже Медведчук
10:42
Декларування видатків журналістами суперечить Конституції, каже Медведчук
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
.

Колишній голова Адміністрації президента Леоніда Кучми та голова ради Центру "Правова держава" Віктор Медведчук називає порушенням Конституції України намагання зобов’язати журналістів декларувати свої видатки, передає УНІАН.

Коментуючи заяви деяких політиків щодо доцільності запровадження обов’язкового декларування видатків для журналістів, Медведчук зауважив, що можна зрозуміти образу на журналістів, коли ті "інтерпретують події не так, як хочеться представникам влади, і тим більше, коли наважуються говорити про їхню неохайність або, м'яко кажучи, нещирість. Приміром, щодо оприлюднених декларацій про доходи".

"Говорити чиновникам про продажність журналістів - все одно що тиграм звинувачувати кішку в тому, що вона хижак. Тим більше, тим політикам, які самі ще недавно жили журналістським хлібом і теж не ходили пішки. На відміну від людей з рангом держслужбовця, зарплата яких залежить від посади, а не від користі, принесеної країні, журналісти змушені самі заробляти собі на хліб", - підкреслив керівник Центру "Правова держава".

"Це порочна практика, коли людина, у якої в ридикюлі або в кишені лежить посвідчення представника будь-якої з трьох гілок влади, намагається боротися з "четвертою владою", ігноруючи закон", - вважає Медведчук.

У своєму правовому коментарі щодо можливості запровадження обов’язкового декларування видатків для журналістів юрист зауважив, що для з’ясування цього питання необхідно виходити з правового статусу журналіста - фізичної особи та статусу посадової і службової особи - суб’єкта корупційних дій.

За словами Медведчука, є всі підстави стверджувати, що журналістську діяльність не можна вважати діяльністю службових і посадових осіб. У зв’язку з цим покладання на журналістів обов’язку декларування своїх видатків суперечитиме конституційним принципам неприпустимості обмеження прав і свобод людини, зокрема в частині права на конфіденційність інформації про видатки особи.

Частиною 4 статті 23 Закону "Про інформацію" забороняється збирання відомостей про особу без її попередньої згоди, за винятком випадків, передбачених законом. Надаючи офіційне тлумачення зазначених положень закону, Конституційний Суд України визначив, що частину 4 статті 23 Закону "Про інформацію" треба розуміти так, що забороняється не лише збирання, а й зберігання, використання і поширення конфіденційної інформації про особу без її попередньої згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту, прав та свобод людини. До конфіденційної інформації, зокрема, належать свідчення про особу (освіта, сімейний стан, релігійність, стан здоров'я, дата і місце народження, майновий стан та інші персональні дані).

"Таким чином, покладання на журналістів, які не є посадовими особами і здійснюють суто творчу діяльність, обов’язку декларування видатків буде суперечити статтям 22, 32 і 64 Конституції України", - наголосив Медведчук.

Зазначимо, Ганна Герман вважає, що в Україні треба запровадити обов’язкове декларування видатків для всіх журналістів. Про це вона сказала в ефірі програми "Честь имею пригласить" телеканалу КРТ 9 квітня 2011 року.

Вона закликала піти за польським прикладом, коли Польща ввела декларацію на видатки не тільки для політиків, а й для журналістів. "І тоді було видно, чому журналіст, який їздить на дуже дорогій машині, не повинен декларувати і пояснювати, звідки вона в нього, а політик – має? Себто, треба йти тим шляхом, free and transparent process", - заявила радниця президента.

Водночас представники польських ЗМІ здивовані заявою Герман про обов'язкове декларування видатків журналістами. "Я вперше чую про таке, хоча працюю журналістом 6 років", - сказав, зокрема, кореспондент Polskie Radio в Києві Пйотр Погоржельський.

"У нас дуже добре працює Податкова інспекція, і якщо вона побачить, що ти живеш у палаці, а офіційно заробляєш набагато менше (неважливо, чи ти президент, чи журналіст, чи двірник), то вона тебе оштрафує. А от до політиків – окремі вимоги, і неважливо, з якої ти партії", - додав він.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 939 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ