Чт, 2024-03-28, 13:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Січень » 20 » До ЄС експорт українського меду заблоковано. А у Чехії розгорівся через нього скандал
14:11
До ЄС експорт українського меду заблоковано. А у Чехії розгорівся через нього скандал
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Україна тимчасово призупинила видачу сертифікату на експорт меду до країн-членів ЄС. Про це йдеться у повідомленні на сайті Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

Заборона пов’язана із виявленням протимікробних речовин у бджолиному меду українського походження, який експортувався до Чеської Республіки.

Згідно з повідомленням, наразі спеціалісти Державної служби ветеринарної медицини ведуть розслідування та вживають відповідних заходів з метою встановлення причин отримання чеською стороною позитивних результатів лабораторних досліджень українського меду.

До розв'язання цієї проблеми розпорядженнями Головного державного інспектора ветеринарної медицини України тимчасово заборонено видачу ветеринарних документів на мед бджолиний для експорту до держав-членів Європейського Союзу.

У відомстві зазначають, що українська сторона дуже зацікавлена у розвитку співробітництва з країнами ЄС, а тому зробить все можливе для того, аби вирішити це питання у стислі терміни.

Зазначимо, починаючи з 1 січня митниці України вже видали експортерам майже тисячу сертифікатів EUR.1. "Той факт, що українські експортери отримали майже тисячу сертифікатів тільки за перші кілька днів січня, свідчить про успішний початок дії зони вільної торгівлі з ЄС", - йдеться в повідомленні.

Сертифікат EUR.1 підтверджує статус преференційного походження товару і застосовується для безмитного експорту продукції в країни ЄС.

У Чехії розгорівся скандал через "український" мед

У продукті фірми, яка видавала куплений за кордоном мед за товар власного виробництва, знайшли домішки антибіотиків.

Президент країни Мілош Земан в інтерв’ю Blesk.cz закликав припинити постачання меду з України: "Наскільки мені відомо, мед привезли з України і додали до чеського. Першим кроком наразі мала б стати заборона імпорту меду з України. Другим – ретельніший контроль за якістю меду", передає "Радіо Свобода".

У Чеській спілці бджолярів виданню повідомили, що результатів експертизи, яка доводить, що сумнівний мед походить саме з українських теренів, наразі немає.

Проте чеський постачальник сумнівного меду стверджує, що проблема виникла через товар саме з України. Як заявив директор компанії Včelpo Панайотіс Маргарітопулос, в Чехії було надто мало меду, щоб задовольнити попит на місцевому ринку, тому виникла потреба імпортувати його з ЄС та країн за його межами. Через це мед з антибіотиками змішували з чеським.

"Український мед домішували до чеського і декларували чеським. Нам гарантували, що якість меду з України відповідає вимогам Чеської Республіки", – заявив Маргарітопулос.

Втім, як зауважили чеські журналісти, спершу ця компанія заявляла, що продає лише чеський мед.

Під час інспекції меду в Чехії у листопаді 2015 року виявили шкідливі речовини. Антибіотики, заборонені в сільському господарстві Євросоюзу, знайшли в продукції компанії Včelpo, яка належить Чеській спілці бджолярів.

Довідково: згідно з розподілом повноважень у чеській владі, президент Мілош Земан не визначає економічної політики, а його голос з цього приводу є дорадчим.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 790 | Додав: adminA | Теги: Скандал, експорт українського меду, Чехія, блокування, ЄС
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ