Сб, 2024-04-20, 06:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2011 » Травень » 24 » До кінця року "комуналка" може подорожчати втричі через ціну газу з РФ
14:51
До кінця року "комуналка" може подорожчати втричі через ціну газу з РФ
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Якщо Україні не вдасться змінити умови газового договору Путіна-Тимошенко, то в третьому-четвертому кварталі настануть важкі часи. Незалежний експерт Валентин Землянський трохи пом'якшив прогноз Мінпаливенерго (350 дол за 1000 кубів у третьому кварталі і 400 дол - в четвертому), але тенденцію значного підвищення ціни до кінця року підтвердив.

"Можна говорити про те, що в третьому кварталі ми будемо мати 350 дол, у четвертому - 380 дол", - цитує експерта газета "Сегодня".

Ситуація сумна надто через те, що третій квартал - період піку закупівлі газу для опалювального сезону. "За півтора місяці, що залишилися до нього, можна понад норму закачати 4 млрд кубів, але потреби ЖКГ в опалювальний сезон - 17-18 млрд кубів. Тому ще 10 млрд доведеться закуповувати за новими цінами", - резюмує Землянський.

Нагадаємо, що навіть зараз, за ​​ціною 295 дол, "Нафтогаз" продає газ підприємствам ЖКГ собі на збиток. А нові розцінки - це ще близько 900 млн дол (7,2 млрд грн) дефіциту бюджету НАК, який уряд пообіцяв МВФ звести до мінімуму. І знову дилема: чи додатково підвищувати ціни на гарячу воду і опалення для населення, чи спрямувати гроші від перевиконання бюджету (за 5 місяців - 3,5 млрд грн) не на підвищення зарплат бюджетникам, а на покриття збільшених витрат "Нафтогазу". Обидва варіанти для влади програшні.

І знову на весь зріст постає давно обговорюваний третій варіант - домогтися від Росії перегляду договору Путіна-Тимошенко. За словами Землянського, заміна прив'язки до ціни мазуту прив'язкою до ціни вугілля дасть (з урахуванням знижки) ціну 220 дол. Але цього треба домогтися без прийняття умов щодо входження до Митного союзу, бо влада, здається, ухвалила остаточне рішення туди не йти.

Радник Юлії Тимошенко з газових питань Олександр Гудима, як і раніше, пропонує "відкрити спільний фронт" з Європою: "У п'ятницю Янукович буде на зустрічі президентів країн Східної Європи, і там він може домовитися про спільну лінію з країнами регіону. Середня ціна для Східної Європи - 300 дол, ми ж цілком можемо претендувати на неї мінус транзит - тобто 270 дол".

"Переговори треба вести самим, - вважає політолог Володимир Фесенко. - Треба пояснити, що Україна не може виконувати чинний контракт, а тому буде вимушена піти на його розірвання в односторонньому порядку. Думаю, в "Газпромі" повинні розуміти, що для них це теж поганий варіант - адже жодна країна Європи не купує в нього стільки газу, скільки Україна. А як компромісний варіант потрібно активізувати переговори щодо консорціуму, у користування якого перейде наша ГТС".

У владі ситуацію коментують обтічно. "Ми продовжуємо вести переговори, - сказав прес-секретар прем'єра Віталій Лук'яненко. - Микола Янович вірить у позитивний їх результат".

На даний момент ціна газу для підприємств ЖКГ становить 164 дол за тисячу кубів. На липень і жовтень заплановано два підвищення (на 26% кожне), в результаті яких ця ціна має сягнути 260 дол. Тоді як середня ціна російського газу з урахуванням ПДВ і транспортування в третьому кварталі становитиме 430 дол. Щоправда, близько 20% потреби "комуналки" покриває газ українського видобутку, тому середня ціна газу для неї при нульовій рентабельності НАК "Нафтогаз" повинна становити близько 360 дол. Тобто необхідно ще одне підвищення ціни газу для комунальних підприємств, після якого нинішні тарифи на гарячу воду і опалення для українців мають збільшитися в 2,5-3 рази.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 838 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ