Чт, 2024-03-28, 12:31


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2017 » Лютий » 8 » Документи про бої УПА з нацистами в Центральній Україні викладено у вільний доступ
21:24
Документи про бої УПА з нацистами в Центральній Україні викладено у вільний доступ
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

До річниці першого бою УПА - бою з нацистами - у вільний доступ виклали колекцію документів. 61 документ відображає збройне та інформаційне протистояння між німецькими окупантами та Українською повстанською армією і підпіллям Організації українських націоналістів. Колекцію підготували Центр досліджень визвольного руху (ЦДВР) спільно з Архівом СБУ та опублікували на сервері Е-архіві визвольного руху. Її публікація є частиною національної інформаційної кампанії "УПА - відповідь нескореного народу".

Як зазначається на офіційному сайті Центру, колекція документів містить біля 20 оригінальних бойових звітів про збройні зіткнення з нацистами: засідки на колони, напади на гарнізони та важливі об'єкти інфраструктури, бої з каральними експедиціями тощо. Наприклад, є звіт, що докладно описує напад на окружний центр у місті Камінь-Каширський 19 серпня 1943 року - одну з найуспішніших операцій УПА. Тоді повстанці розгромили залогу, вбивши до 100 німецьких солдатів і поліцаїв, захопили великі трофеї.

Як розповів один з упорядників колекції, історик Центру досліджень визвольного руху Ігор Бігун, у документах можна прочитати про бої з німецькими окупантами не тільки на теренах Західної України, але й на Житомирщині, Київщині, Хмельниччині й Вінничині. Звіти про рейди сотень і куренів "Гордієнка", "Лева", "Бистрого" та "Саблюка" влітку 1943 року та на зламі 1943—1944 років рясніють запеклими сутичками з окупантами на центрально українських землях.

"Діяльність УПА досягала таких масштабів, що окупанти не могли не реагувати на неї. У колекції міститься переклад наказу командувача СС і поліції генеральної округи "Волині та Поділля" Вільгельма Гюнтера від 7 червня 1943 року. У ньому окупаційний посадовець наказує знищити "національні заворушення" та роздає конкретні розпорядження німецьким каральним підрозділам про те, як діяти проти УПА", - розповів історик.

Поруч із військовими силами німецькі окупанти застосовували пропагандистський апарат. У колекції представлено 10 найпоказовіших німецьких листівок, спрямованих проти українських націоналістів. У них нацисти обзивали українських повстанців "бандитами", "вбивцями" та "грабіжниками",а також звинувачували в роботі на СРСР і світове єврейство.

Водночас тут можна знайти і інформаційні антинацистські матеріали УПА: "Наш шлях не веде ані до Берліна, ані до Москви!", "Що ми закидаємо німцям", "На скін гітлерівських загарбників!" та інші.

Цікавими є також матеріали із архівних кримінальних справ Управління Служби безпеки в Рівненській області. Наприклад, у кримінальній справі Самчука Сергія Мойсейовича - станичного сіл Малий і Великий Жолудськ Рівненської області — він розповідає про вишколи перших вояків УПА. "У документах йдеться, що перші вишколи упівців тривали близько двох тижнів. Там вони вивчали географію, відносини інших держав із Україною. Крім цього була стройова підготовка та навчання стрільби із ручної зброї", - розповів один з упорядників колекції, історик Центру досліджень визвольного руху Володимир Бірчак.

Загалом у Колекцію увійшли документи з Галузевого державного архіву Служби безпеки України, Архіву управління СБУ у Рівненській області та і Архіву Центру досліджень визвольного руху.

Нагадаємо, з 7 на 8 лютого 1943 року - у місті Володимирець на Рівненщині відбувся перший бій УПА. Тоді сотня Григорія Перегіняка (псевдо "Коробка") атакувала німецький гарнізон.

Найкраще вивченою вважається військово-політична діяльність ОУН-УПА у Західній та Північній Україні.

Довідка

8 лютого 2017 року в Українському інституті національної пам'яті оголосили про початок інформаційної кампанії до 75 річниці створення УПА "УПА - відповідь нескореного народу". Впродовж року заплановано висвітлити інформацію про головні фронти боротьби УПА - антинацистський та антикомуністичний, про що розкажуть виставки та міжнародна наукова конференція. Інститут також бере участь в підготовці нового законопроекту про реабілітацію жертв політичних репресій.

Державне агентство України з питань кіно планує провести спеціальний кінофестиваль.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 935 | Додав: adminA | Теги: Центральна Україна, нацисти, бої УПА, вільний доступ, документи
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ