Пт, 2024-04-19, 18:32


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Січень » 22 » Довічне для Леді Ю: Тимошенко зробили офіційною підозрюваною у справі Євгена Щербаня - преса
11:32
Довічне для Леді Ю: Тимошенко зробили офіційною підозрюваною у справі Євгена Щербаня - преса
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Генеральна прокуратура (ГПУ) завершила розслідування епізодів кримінальної справи, пов'язаних з вбивством у 1996 році народного депутата Євгена Щербаня. У п'ятницю, 18 січня, генеральний прокурор Віктор Пшонка назвав колишніх прем'єр-міністрів Юлію Тимошенко і Павла Лазаренка організаторами та замовниками цього вбивства. Пані Тимошенко в п'ятницю перейшла в статус підозрюваної. Якщо її провину буде доведено, лідеру опозиції загрожує довічне тюремне ув'язнення, зазначають у ГПУ. Соратники Юлії Тимошенко мають намір обговорити цю ситуацію на позачерговій сесії Верховної Ради, яка може зібратися на цьому тижні.

Про те, що Генпрокуратура завершила розслідування кримінальної справи про вбивство народного депутата II скликання Євгена Щербаня, генеральний прокурор Віктор Пшонка повідомив у п'ятницю.

"Зібрано матеріали досудового слідства, які свідчать про те, що Тимошенко дійсно замовила це вбивство разом з Лазаренком", - заявив генпрокурор.

Максимальне покарання, передбачене ст.115 Кримінального кодексу ("умисне вбивство"), за якою підозрюється Юлія Тимошенко, передбачає позбавлення волі на термін до 15 років або довічне ув'язнення в разі, якщо буде доведено корисливі мотиви. В наявності таких мотивів представники ГПУ не сумніваються. Пан Пшонка підкреслив, що вбивство Євгена Щербаня було скоєно з "корисливих бізнес-інтересів": "Не зійшлися плани Лазаренка і Тимошенко в частині бізнесу, там, де Щербань не хотів підпорядковувати свій бізнес "Єдиним енергетичним системам України"".

Організація вбивства народного депутата, за версією слідства, обійшлася його замовникам в 2,8 млн дол.

"І Лазаренко, і Тимошенко здійснювали перерахування коштів. Перше - 500 тис доларів. Тоді з бандою особисто розрахувався Лазаренко. А потім було перераховано 2,3 млн доларів, і це перерахування організувала Тимошенко", - констатував Віктор Пшонка.

Він також повідомив, що матеріали кримінальної справи, що стосуються Павла Лазаренка, який тепер, як відомо, утримується в ізоляторі міста Аделант (США) і очікує суду, який вирішить долю його подальшого перебування в цій країні, виділено в окреме провадження. Начальник Головного управління Генпрокуратури з розслідування особливо важливих справ Андрій Курись заявив, що ГПУ очікує відповіді від влади США на пропозицію про екстрадицію Павла Лазаренка в Україну: "Відповіді ми поки що не отримали. Думаю, що найближчим часом ми будемо вирішувати питання про те, щоб направити через правоохоронні органи США повідомлення про підозру Павла Лазаренка".

Юлія Тимошенко опинилася в статусі підозрюваної у справі про вбивство Євгена Щербаня в п'ятницю ввечері, після того як начальник Харківської жіночої виправної колонії №54 Ігор Колпащиков передав їй повідомлення про підозру. Згідно зі ст.278 Кримінального процесуального кодексу (КПК), в цьому документі детально викладені: суть підозр ГПУ, правова кваліфікація кримінального правопорушення, а також короткі обставини справи. Статус підозрюваного у скоєнні злочину позначений у ст.42 КПК. Тепер серед іншого Юлія Тимошенко має право на необмежені побачення із захистом, а також у будь-який момент відмовитися надавати пояснення або свідчення.

"Тимошенко в процесуальній формі вручено документ про вчинення нею тяжкого злочину. Це означає закінчення слідчих дій. Далі Тимошенко і її адвокати повинні ознайомитися з матеріалами, буде складено обвинувальний висновок, і справу буде передано до суду", - заявив Віктор Пшонка.

За кілька годин до отримання цього документа стан здоров'я Юлії Тимошенко різко погіршився. Захисник екс-прем'єра Сергій Власенко повідомив, що потрапив до неї в полудень, з другої спроби.

"Юлія Тимошенко перебувала в приміщенні душової. Це кімната 5-6 кв м, де знаходиться душова кабіна, умивальник і залізний медичний тапчан. Коли я туди зайшов, я думав, вона померла! Вона лежала на цьому тапчані мертвотно-бліда і ніяк не відреагувала на моє вітання", - розповів пан Власенко.

У цей же час в душову зайшли співробітники Головного слідчого управління ГПУ з розслідування особливо важливих справ та СБУ Харківської області, зазначив захисник.

"Їх було п'ятеро, старший слідчої групи сказав, що вони прийшли "працювати", але головлікар Михайло Афанасьєв заборонив проведення слідчих дій. Пізніше він сказав, що Юлія Тимошенко перебувала під дією заспокійливого - гідазепаму, але гідазепамом не можна так накачати людину, що вона не впізнає оточуючих!" - обурився пан Власенко.

Ще один захисник Юлії Тимошенко, народний депутат Андрій Кожем'якін після її відвідин розповів, що вона не пам'ятає подій п'ятниці.

"Юлія Володимирівна ненормально розмовляє, не пам'ятає, що відбувалося. Кілька разів було таке враження, що вона не бачить. Не змогла прочитати текст, який я їй показував", - заявив журналістам пан Кожем'якін.

На нові звинувачення на адресу Юлії Тимошенко в опозиції відреагували негайно.

"Влада перейшла всі межі здорового глузду і досягла дна правового нігілізму і морального занепаду. Розуміючи, що в брудних справах проти Юлії Тимошенко незабаром поставить крапку Європейський суд з прав людини, подільники Віктора Януковича пішли на зухвалий, брехливий і відчайдушний крок!" - сказано в заяві прес-служби партії "Батьківщина".

Парламентська фракція УДАР запропонувала скликати позачергову сесію Верховної ради.

"На позачерговій сесії УДАР вимагає звіту генпрокурора Віктора Пшонки, глави МВС Віталія Захарченка і глави СБУ Олександра Якименка про резонансні події останніх днів і буде ставити питання про їхню політичну відповідальність", - сказано в заяві прес-служби партії.

Народний депутат Павло Розенко (УДАР) заявив, що його колеги сьогодні ж почнуть збір підписів: "Дата засідання ще невідома, але очевидно, що ми вимагатимемо провести сесію найближчим часом - на цьому тижні".

"Партія регіонів сама готова ініціювати засідання парламенту, оскільки переконана, що Юлія Тимошенко винна у багатьох злочинах", - заявив у свою чергу народний депутат Володимир Олійник (Партія регіонів).

Поява нових звинувачень на адресу Юлії Тимошенко матиме негативні наслідки для України на зовнішньополітичній арені, але навряд чи призведе до скасування саміту Україна-Євросоюз, запланованого на 25 лютого, вважають експерти.

"Очевидно, що ігнорування принципу презумпції невинуватості в українській практиці в такій резонансній справі, пов'язаній із кримінальним переслідуванням Юлії Тимошенко, не додасть очок Україні в процесі євроінтеграції", - зазначив глава експертного громадської ради при комітеті "Україна-ЄС" Валерій Чалий.

"Одна з цілей саміту для керівництва ЄС - наставити Віктора Януковича на шлях істинний, думаю, вони використовують цю можливість", - вважає професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

У Партії регіонів також вважають, що проведення саміту Україна-ЄС нічого не загрожує.

"Політика - політикою, а кримінал - криміналом, все буде нормально, а якщо ні - тоді всі питання до Європи, яка використовує подвійні стандарти", - заявив перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов, пише Ольга Куришко у статті "Вбивство як на замовлення" в газеті "Коммерсантъ-Украина".

Україна розплачується за борги ЄЕСУ

У справі корпорації "Єдині енергетичні системи України" Кабінет міністрів вже перерахував Міністерству оборони Росії 15 млн грн боргу. Як відомо, наш уряд програв судовий розгляд в Господарському суді Києва, який проходив на початку вересня. Апеляційний суд також не став на бік України. Всього у цій справі Кабінету міністрів необхідно повернути 3,1 млрд грн.

Крім цього, Служба безпеки розслідує подібну справу: будучи президентом і фактичним власником ЄЕСУ Юлія Тимошенко, за попередньою змовою з Павлом Лазаренком розтратила бюджетні гроші. Вони уклали з Міноборони Росії контракт на постачання меблів та іншої продукції в обмін на списання боргів ЄЕСУ за газ перед "Газпромом". Однак товари Україна так і не поставила, через що і виник борг. Якщо провину Юлії Тимошенко доведуть, їй необхідно буде повернути 3,1 млрд грн уряду, пише Христина Зеленюк у статті "Тимошенко висунули звинувачення в організації умисного вбивства" в газеті "Известия в Украине".

Зрив саміту чи гра на випередження?

"Подібні заяви напередодні саміту Україна-ЄС (25 лютого) загрожують зірвати його, - вважає політолог Володимир Фесенко. - Але не думаю, що це робиться свідомо, адже Януковичу потрібен саміт. Радше це свідчення того, що кожне відомство у нас робить свою роботу, не погоджуючи з іншими: одні займаються самітом, інші - кримінальними справами політиків. Насправді я не думаю, що саміт зірветься: все таки це лише заява генпрокурора, нехай і дуже серйозна. Ще належить зібрати докази, а сам процес, швидше за все, відбудеться аж у 2014-му".

"Тут слід шукати зв'язок з майбутнім рішенням Євросуду з газової справи, яке має бути напередодні саміту Україна-ЄС, - каже політолог Вадим Карасьов, припускаючи, що Європа може попросити звільнити Юлю у тій справі. - Логіка влади - зіграти на випередження, інтенсифікувати роботу щодо інших справ - ЄЕСУ і вбивства Щербаня. Доказів по кожному з них може бути мало, але їх можна об'єднати, і за сумою доказів на вирок цього вистачить", пишуть Олександр Корчинський, Дмитро Коротков, Ігор Сєров у статті "Тимошенко чекає новий суд і, можливо, довічний термін" у газеті "Сегодня".

Опозиціонери наполягають на скликанні позачергової сесії Верховної Ради

Народним депутатам доведеться попрощатися зі своїми канікулами. У зв'язку з останніми подіями навколо екс-прем'єра Юлії Тимошенко опозиційні парламентарі мають намір скликати позачергову сесію Верховної Ради. Вона відбудеться імовірно 24-25 січня.

"Сьогодні керівники нашої фракції будуть зустрічатися зі спікером Володимиром Рибаком. Він зобов'язаний дати їм спеціальні бланки для збору підписів на підтримку проведення позачергової сесії", - розповіла народний депутат Олександра Кужель.

Політик розповіла, що головна мета екстреної сесії Верховної Ради - заслухати звіт генпрокурора Віктора Пшонки. Він повинен розповісти, чому люди в погонах застосували силу, щоб вигнати трьох народних депутатів з палати лікарні Укрзалізниці, де проходить лікування Тимошенко. Також опозиціонери мають намір ініціювати створення парламентської слідчої комісії з розслідування обставин вбивства народного депутата Євгена Щербаня.

"Ми хочемо домогтися звільнення Віктора Пшонки. Він не мав права "оголошувати вирок". Всі звинувачення на адресу Тимошенко надумані. І ми хочемо дізнатися, чим керувався Пшонка, роблячи такі гучні заяви", - додала Кужель.

Опозиціонери планують отримати необхідні підписи від оточення і вже в четвер зібратися під законодавчим куполом.

"Швидко зібрати підписи, на жаль, неможливо. Багато депутатів зараз працюють по своїх округах. Але ми знаємо, що ці підписи точно зберемо. Нас готові підтримати депутати від УДАРу і "Свободи"", - заявила Кужель.

Руку допомоги своїм політичним опонентам готові простягнути і в Партії регіонів. Вони вбачають свої вигоди від проведення позачергової сесії.

"Ми готові дати голоси, яких бракує, оскільки зацікавлені у встановленні істини в багатьох питаннях, пов'язаних з Тимошенко. Засідання Ради має дати відповіді на такі питання: який справжній стан здоров'я Тимошенко і чи немає тут маніпуляцій? У чому справжня причина її тривалих відмов брати участь у судових засіданнях? І, врешті-решт, яку причетність має Тимошенко до вбивства Щербаня? - заявив народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник. - Ми й самі готові ініціювати засідання парламенту, оскільки переконані, що Тимошенко винна у багатьох злочинах".

Занепад кар'єри чи нове шоу?

Політологи вважають, що позачергове засідання парламенту жодним чином не позначиться на долі Юлії Тимошенко.

"Враховуючи таємницю слідства, Віктор Пшонка не зможе багато про що розповісти. Тому соратникам Юлії Тимошенко та її адвокатам свій час і сили треба націлити на створення сильного юридичного захисту під час судових засідань, збір доказової бази, яка підтверджує непричетність екс-прем'єра до вбивства. Інакше Тимошенко чекає занепад політичної кар'єри і довгі роки у в'язниці", - каже експерт аналітичного центру "Політика" Володимир Цибулько.

Німецькі лікарі їдуть до Харкова тринадцятий раз

Десант повинен прилетіти сьогодні на прохання доньки - Євгенії Тимошенко. Лікарі з "Шаріте" проведуть черговий огляд Юлії Тимошенко, дадуть нові вказівки стосовно її лікування.

"Оскільки ніхто не говорить у деталях про стан здоров'я мами, я попросила німецьких лікарів прибути до Харкова. Вони збираються сюди вилітати найближчим часом - 21-22 січня", - заявила Євгенія Тимошенко, якій заборонили на цих вихідних побачитися з мамою.

Зазначимо, за вісім з половиною місяців лікування Юлії Тимошенко в лікарні Укрзалізниці до екс-прем'єра 12 разів прилітали фахівці з берлінської клініки "Шаріте". Востаннє вони відвідували свою українську пацієнтку 19 грудня, виводили її з голодування. Тоді вони констатували поліпшення стану здоров'я Юлії Тимошенко.

Чутки: Леді Ю поставлять пам'ятник

У ЗМІ з'явилася інформація, що соратники Юлії Тимошенко збирають гроші на розробку та встановлення в центрі Києва пам'ятника своєму лідерові.

"Пам'ятник Тимошенко встановлять на вулиці Банковій на приватній території одного з прихильників Юлії Володимирівни. Очі монумента будуть обладнані відеокамерами, які будуть вести цілодобове спостереження. Запис буде тут же виводитися в Інтернет на спеціальному окремому каналі", - передає UaReview.

Це, на думку депутатів, буде символізувати постійний нагляд за Юлією Тимошенко за допомогою відеокамер.

У "Батьківщині" дану інформацію не змогли підтвердити.

"Мені нічого не відомо про цю ідею", - заявив народний депутат Юрій Одарченко.

"Уперше від вас чую таку інформацію", - додав представник прес-служби "Батьківщини" Олександр Сочка, пише Олена Галаджій у статті "Юля зіпсує канікули депутатам" у газеті "Комсомольская правда в Украине".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1270 | Додав: adminA | Теги: Довічне для Леді Ю
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ