Чт, 2024-04-25, 14:35


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 31 » Єгипетська опозиція закликає до страйку і "маршу протесту мільйонів". На вулицях чутно постріли
15:58
Єгипетська опозиція закликає до страйку і "маршу протесту мільйонів". На вулицях чутно постріли
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Єгипетська опозиція закликала населення країни провести сьогодні загальний страйк, а у вівторок - "марш протесту мільйонів". Це звернення до співгромадян прозвучало на центральній площі Каїра Тахрір, де, попри введення комендантської години, всю ніч провели десятки тисяч демонстрантів. Вони заявляють, що залишаться на цьому місці аж до відставки президента Хосні Мубарака, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Площа оточена солдатами та армійською бронетехнікою, проте зіткнень між військовослужбовцями і учасниками акції протесту не відбувається. Демонстранти братаються з солдатами і роздають їм їжу.

- Світові лідери - за мирну і організовану передачу влади в Єгипті
- InoPressa. Єгипет: Близький Схід боїться хаосу, США готові вітати демократію
- Українці не бояться заворушень у Єгипті й далі літають туди на відпочинок

На площі звучить гасло "Армія, обирай між Єгиптом і Мубараком!". Протестувальники, керівництво якими поступово переходить до опозиційних політиків, що об'єднуються, відкинули нові ініціативи президента, які полягають у зміні уряду, та обіцянках економічних реформ.

Ніч у Каїрі та інших великих містах Єгипту пройшла порівняно спокійно, багато протестантів залишили вулиці і розійшлися по домах, армія ставиться до них доброзичливо, повідомляє міжарабський телеканал "Аль-Джазіра", що в понеділок працює з Катару, передає "Інтерфакс".

Очевидці кажуть, що на вулицях Каїра і на головній площі Тахрір у центрі єгипетської столиці вночі періодично було чути стрілянину. За деякими повідомленнями, військові стріляли у мародерів, які спробували розграбувати центральні магазини. Як передає РИА "Новости" з посиланням на очевидців, військові стріляють на ураження. Демонстрантів закликають негайно залишити площу.

О 08.00 завершилася дія комендантської години, яка проте поновиться о 13.00, а не о 16.00, як було в попередні дні. Телеканал також повідомляє, що в ключових точках Каїра армія починає зводити барикади. Протестувальники у свою чергу виступили із закликом на початок загальнонаціонального страйку.

Тимчасом вже з понеділка в містах Єгипту може почав відчуватися брак продовольства. Через побоювання пограбувань закрито ресторани, магазини і крамнички. На цьому тлі влада намагається вживати заходів, щоб заборонити піднімати ціни на продовольчі товари.

Попри запровадження комендантської години, в неділю увечері, 30 січня, на головну площу Каїра вийшли тисячі людей, над натовпом кружляли винищувачі і вертольоти військово-повітряних сил країни, передає Бі-Бі-Сі. Багатотисячні маніфестації охопили не тільки два найбільші міста - Каїр і Александрію, а й багато інших - Ісмаїлію, Суец, Ель-Мансур, Ель-Махаллю-Ель-Кубру, Даманхур, Ас'ют.

Напередодні на головну площу Каїра намагалася увійти колона танків, проте демонстранти перегородили їй шлях. Якихось сутичок між протестантами і військовими поки що немає: армія має в єгипетському суспільстві більшу пошану, ніж поліція.

До протестувальників у центрі Каїра приєднався лідер єгипетської опозиції, колишній глава МАГАТЕ і лауреат Нобелівської премії Мохаммед Барадеї. Декілька опозиційних груп попросили Барадєї почати переговори з владою країни про формування перехідного уряду. Проте поки неясно, чи відбудуться такі переговори.

Сам президент Хосні Мубарак напередодні зустрівся з командувачами єгипетської армії і урядом. Він доручив уряду країни на чолі з призначеним в суботу новим прем'єром Ахмедом Шафіком розвивати діалог з опозицією. Глава держави відзначив "необхідність здійснення серйозного і ефективного руху у напрямі політичних реформ, ведення широкого діалогу з партіями, що дасть змогу їм взяти активнішу участь в політичному житті країни".

В неділю увечері державне інформаційне агентство країни повідомило, що поліція повернулася на вулиці єгипетських міст. З настанням темряви багато жителів Каїра сформували народні дружини для охорони свого майна і боротьби з мародерами, які розграбували найбільші торговельні центри і навіть пробралися в історичний музей Каїра. По всій країні, як повідомляється, з в'язниць країни втекли більш як 3 тис арештантів.

В Александрії відбулися багатотисячні похорони двох учасників демонстрацій, загиблих під час акцій протесту напередодні. На вулицях міста чимало військових, атмосфера також залишається напруженою. У неділю в близькосхідних країнах, зокрема в Єгипті, починається робочий тиждень, проте багато установ в столиці були зачинені. Періодично припиняється робота мобільного зв'язку і доступ до мережі Інтернет.

Стихійні демонстрації в Єгипті тривають вже шостий день. Спочатку протести намагалася придушити поліція, проте тепер її місце зайняла армія. Протягом дня в єгипетській столиці практично не було видно співробітників правоохоронних органів, зате вулиці патрулювали військові. Щоб обмежити поширення відомостей про протести, єгипетська влада перервала мовлення арабської телекомпанії "Аль-Джазіра" на території держави. Її співробітникам також заборонено працювати в країні.

У попередні дні в ході сутичок демонстрантів зі спеціальними поліцейськими підрозділами по всій країні, зокрема в Каїрі, Суеці й Александрії, загинули щонайменше 150 людей, тисячі отримали поранення.

Учасники демонстрацій вимагають негайної відставки 82-річного президента Єгипту Хосні Мубарака, який керує країною з 1981 року. Вони також заявляють, що в країні мають бути проведені демократичні реформи.

Міністерство закордонних справ України раніше рекомендувало громадянам утримуватися від поїздок до Єгипту. У Єгипті, переважно в курортних містах Шарм-еш-Шейх і Хургада, залишаються близько 6 тис громадян України.

Уряди США, Японії, Таїланду і Казахстану відсьогодні почнуть організовану евакуацію своїх громадян з Єгипту. Азербайджан вже евакуював 105 своїх громадян.

Світові лідери - за мирну і організовану передачу влади в Єгипті

Глава Державного департаменту США Хілларі Клінтон закликала до "організованої передачі влади" в Єгипті. Вона зазначила, що у Вашингтоні виступають за створення демократичного уряду країни. "Нам хотілося б бачити стриманість, ми не хотіли б, щоб сили безпеки вдавалися до насильства", - зазначила Клінтон.

У зв'язку з ситуацією в Єгипті президент США Барак Обама провів телефонні переговори з кількома світовими лідерами, зокрема з королем Саудівської Аравії Абдуллою, прем'єр-міністром Туреччини Реджепом Ердоганом, ізраїльським прем'єром Біньяміном Нетаньяху і британським - Девідом Кемероном.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що його уряд уважно стежить за ситуацією в сусідній країні і сподівається на мирне розв'язання кризи. Палестинські чиновники повідомили, що прикордонний перехід у Рафасі між Єгиптом і сектором Гази залишається закритим.

Тим часом канцлер Німеччини Ангела Меркель закликала президента Єгипту Хосні Мубарака дозволити країні зміни, яких жадає народ. За словами представника Меркель, в довгій телефонній розмові вона наполягла на важливості уникнення задля запобігання протестам жорстких заходів з боку служб правопорядку і закликала президента прислухатися до вимог людей.

Заворушення в Єгипті почалися незабаром після повалення в результаті масових народних виступів президента Тунісу Зін Абідіна Бен Алі, що перебував при владі протягом 23 років. Повстання в Тунісі сталося на тлі зростання цін на продовольство, високого рівня безробіття і всюдисущої корупції. Всі ці проблеми характерні також для Єгипту, і саме вони примушують багато жителів країни висловлювати невдоволення політикою влади.

Напередодні масові демонстрації також відбулися в столиці Судану, проте їх розігнали місцеві сили безпеки.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1023 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ