Ср, 2024-04-24, 19:42


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 12 » Екологи стурбовані: біля південного берега перевелися мідії, в Чорному морі не виживають цінні породи риб
20:42
Екологи стурбовані: біля південного берега перевелися мідії, в Чорному морі не виживають цінні породи риб
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

Через погіршення екологічної системи Чорного моря значно скорочується популяція цінних сортів риби, заявив заступник директора Інституту біології південних морів (ІнБПМ) з наукової роботи, доктор біологічних наук Юрій Токарев.

"Ось до чого ми дійшли: тюлька, шпрот, хамса. Раніше були осетри, камбали, луфарі, кефалі. Це була основна риба. Скумбрії чорноморської немає. Хамса і шпрот становлять вже 90% запасів всієї риби, яка водиться в Чорному морі. Причина - перелов і варварське ставлення людини", - повідомив журналістам у Севастополі Токарев, посилаючись на результаті нещодавньої експедиції, проведеної науковцями ІнБПМ у Чорному морі з вивчення екосистеми.

За його словами, "донними тралами варварськи збаламучується і нищиться все, що є на дні, де мешкають донні види риб, та сама камбала, якій немає де нереститися, знищується її місце проживання", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За останні 25 років, за словами еколога, вчені інституту вперше зробили комплексну зйомку всього шельфу від північно-західної частини Чорного моря до Керченської протоки.

"У північно-західній частині було оцінено стан Філофорного поля Зернова - ділянки густо вкритої червоною водорістю філофорою. Це було постійне проживання філофори, вона була висотою до 70 сантиметрів на величезній площі близько 10000 гектарів, але тепер почала гинути", - сказав Токарев.

За словами доктора біологічних наук, з 2008 року філофорне поле Зернова оголошено державним заповідником. "Але тепер можна сказати, що ми запізнилися років на 10-15 з ухваленням цього рішення. Треба було одразу, на початку 90-х років бити на сполох і зробити цей крок", - констатував він.

"У філофорі мешкали ракоподібні, певні види риб. Якщо цього немає, то немає і цих популяцій дуже важливих спільнот. Мало того, ми звернули увагу, як погано стала себе почувати там мідія й інші молюски", - доповнив учений.

Причина такої ситуації, як вважає представник ІнБПМ, полягає в тому, що в цій частині Чорного моря стали активно добувати газ і нафту, різко зросли вантажні потоки водного транспорту. Наразі там при глибинах 20-22 метри ходять судна з 70-80-100 тисячами тонн водотоннажності, гвинти яких баламутять весь донний осад, і течією це розноситься на досить велику відстань.

"Унаслідок прозорість води різко зменшилася, сонячна радіація проходить набагато гірше, і філофора почала гинути", - повідомив Токарев.

Дослідження вчених, за даними заступника директора інституту, також засвідчили загальне погіршення екосистеми, особливо в прибережній частині, де "є масові стоки неочищених вод, стоять два флоти, де найбільш інтенсивний рух суден; все це протоки і прибережна частина".

"Уздовж усього ПБК ми лише в одному місці, в Керченській протоці, виявили один примірник живої мулової мідії. Те, що ми побачили на дні за допомогою зйомок, нагадує швидше місячну поверхню. Це глибини близько 20-30 метрів. Раніше там була якась рослинність, молюски", - дивується Токарев.

Тому, на його думку, в державі має бути єдине законодавство, єдиний ланцюг біологічних станцій і єдина схема моніторингу, постійного відстеження ситуації для подальшого реагування.

"З одного боку добре, що на узбережжі Чорного моря будують багато нових готелів, кемпінгів, але з іншого боку, необхідно терміново вирішувати проблему очисних споруд", - підсумував Токарев.

Щодо популяції мідій, екологи били на сполох вже у 2008 році, коли попереджали про збільшення популяції рапанів, які харчуються устричними.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 1976 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ