Сб, 2024-04-20, 18:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Головна » 2013 » Лютий » 22 » Екс-президента знову підозрюють у причетності до вбивства Гонгадзе - Кузьмін взявся за Кучму, - преса
12:12
Екс-президента знову підозрюють у причетності до вбивства Гонгадзе - Кузьмін взявся за Кучму, - преса
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Ренат Кузьмін заявив, що крім "плівок Мельниченка" у ГПУ є на екс-президента "дещо ще". Експерти вважають, справа корисна для саміту з ЄС.

Перший заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін, говорячи про розслідування вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, заявив в ефірі російської радіостанції "Эхо Москвы", що у ГПУ "достатньо доказів, які підтверджують причетність Леоніда Кучми до цього злочину".

Минуло трохи більше року після того, як Печерський райсуд Києва обілив ім'я колишнього глави держави - скасував постанову Генпрокуратури про порушення кримінальної справи проти Кучми. Але Леоніду Даниловичу знову доведеться постати перед слідчим. Заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін повідомив, що ГПУ проводить нове розслідування щодо замовників убивства Георгія Гонгадзе.

"У нас є достатньо доказів, які підтверджують причетність Кучми до цього злочину, - повідомив Ренат Кузьмін. - І ми зараз займаємося розслідуванням та збором всіх можливих доказів. Стару постанову щодо Кучми підписував особисто я. Але норми старого законодавства дозволяли підозрюваному через суд оскаржити постанову. Суддя тоді закрив справу, тому що плівки майора Миколи Мельниченка, що проходили як доказ, мали сумнівну історію походження. За новою процедурою ми зареєстрували цей злочин і почали розслідування щодо встановлення замовників убивства".

Для адвоката Леоніда Кучми заява заступника генпрокурора стала повною несподіванкою.

"Захист не може коментувати ці слова, оскільки не чув їх і не має відповідного тексту", - сказав адвокат Віктор Петруненко, пише Алла Дуніна в статті "Генпрокуратура знову взялася за Леоніда Кучму" в газеті "Комсомольская правда в Украине".

Навіщо ГПУ знову заговорила про причетність Кучми до вбивства?

Думки політологів в цьому питанні розійшлися. Так, Володимир Фесенко вважає, що ім'я Кучми у зв'язку зі справою Гонгадзе дуже вдало спливло перед самітом Україна-ЄС, який пройде 25 лютого: "Таким чином сам Кузьмін частково нейтралізує звинувачення у своїй заангажованості. Якщо його зараз звільнять, він заявить, що це не через справу проти Юлії Тимошенко, а через справу проти Кучми. Крім того, на саміті Україна-ЄС Віктор Янукович зможе сказати, що розслідуються не тільки "архівні справи" проти Тимошенко, а й інша резонансна справа, 2000-х років, і навіть екс-президента можуть потривожити".

Фесенко не впевнений в тому, що в цей раз справу доведуть до кінця: "Як згадали, так і можуть знову забути".

У той же час політолог Кость Бондаренко упевнений, що не варто пов'язувати інтерв'ю Кузьміна з великою політикою: "Кузьмін часто педалює тему Кучми, в той час як інші прокурори, а також політики її намагаються уникати. Він же, схоже, хоче довести справу до кінця. Подивимося, які будуть "нові докази".

Нагадаємо, в недавньому інтерв'ю Кузьмін розповідав, що, хоча суд закрив справу щодо причетності екс-президента Леоніди Кучми до вбивства журналіста, це не означає, що справа стосовно замовників цього злочину не розслідується. Мовляв, суд знайшов хиби в слідстві (посилання на "плівки Мельниченка", які мають сумнівне, з погляду закону, походження - ред.), вказавши на них слідству, воно це врахувало і розслідує, виключивши знайдені судом помилки. Справа про замовників виділена в окреме провадження (тобто не має прямого відношення до справи про виконавця вбивства Олексія Пукача). Це було ще при дії старого КПК.

Новий процесуальний закон вніс свої корективи. Ось що заявив Кузьмін кілька днів тому: "Справа про організаторів убивства Гонгадзе розслідується. Вона внесена в Реєстр досудових розслідувань і над нею йде робота. Нам деколи дорікають у повільності, але справа непроста, а будь-яка мотузочка має свій кінець... І в цій справі ми обов'язково поставимо крапку і відповімо на запитання, яка роль Леоніда Кучми в цьому вбивстві. Не сумнівайтеся".

Кузьмін підтвердив, що дійсно вважає: є докази причетності Кучми. Це, за його словами, і "плівки Мельниченка", і дещо ще. Але докладніше говорити не став, пишуть Олександр Корчинський та Олександра Захарова в статті "Навіщо Кучму знову взяли під ковпак" в газеті "Сегодня".

Довідка

22 березня 2011 року заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін заявив, що проти Леоніда Кучми порушено кримінальну справу за підозрою в причетності до вбивства Гонгадзе.

24 березня у Кучми була очна ставка з Олексієм Пукачем, після якої йому було висунуто звинувачення. За його словами, обвинувачення базуються на плівках та свідченнях Миколи Мельниченка та Олександра Мороза. 26 квітня розслідування було завершено.

21 жовтня 2011 року Конституційний суд постановив, що обвинувачення у вчиненні злочину не може ґрунтуватися на даних, отриманих незаконним шляхом (мова йде про плівки Мельниченка - ред.).

14 грудня того ж року Печерський суд Києва скасував постанову Генпрокуратури про порушення кримінальної справи щодо Кучми, визнавши її незаконною.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1007 | Додав: adminA | Теги: Кузьмін, Кучма, преса, причетність до вбивства Гонгадзе
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ