Чт, 2024-04-25, 17:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 14 » Експерти вважають, що без їхньої допомоги влада не зможе запровадити закон про доступ до інформації
10:03
Експерти вважають, що без їхньої допомоги влада не зможе запровадити закон про доступ до інформації
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД) закликає експертні організації об'єднати зусилля для допомоги органам влади у запровадженні Закону "Про доступ до публічної інформації". Як повідомили в УНЦПД, про це заявив керівник програм УНЦПД Максим Лациба.

"УНЦПД закликає об'єднати зусилля всіх експертних організацій для допомоги органам публічної влади у реформуванні своєї роботи і налагодженні механізму роботи з інформацією по вимогах і стандартах, запроваджених Законом "Про доступ до публічної інформації", - зазначив Лациба.

За його словами, громадяни України, завдяки ухваленому Верховною Радою Закону "Про доступ до публічної інформації", фактично отримали право по-європейськи легко й швидко отримувати інформацію про те, як працюють органи виконавчої влади і місцевого самоврядування.

"Це величезне досягнення в розбудові ефективної та прозорої держави, де захищені права громадян", - вважає експерт, повідомляє УНІАН.

Водночас, на думку Лациби, ухвалений закон сам по собі не буде працювати.

"Для того, щоб Закон "Про доступ до публічної інформації" запрацював, необхідно прийняти ряд підзаконних актів, а саме: постанову Кабінету міністрів про заходи щодо запровадження Закону "Про доступ до публічної інформації", якою дати відповідні доручення органам виконавчої влади як по підготовці певних нормативно-правових актів, так і по проведенню реорганізації своєї діяльності у сфері роботи з інформацією", - сказав він.

Крім того, ввадає експерт, уряд має затвердити інструкцію про роботу з інформаційними запитами громадян, де чітко буде визначено процедури, за якими чиновник розглядатиме запити, готуватиме і надаватиме на них відповіді.

На думку Лациби, має бути скасовано ряд актів. Зокрема, мова йде про постанову Кабміну, яка затверджує порядок засекречення певної інформації грифом "для службового використання". Натомість необхідно ухвалити нову постанову, якою передбачити порядок роботи з грифом "службова таємниця".

"Органи виконавчої влади мають переглянути всі акти, які є у їхньому розпорядженні і закриті грифами "для службового використання", "не для друку", "опублікуванню не підлягає", "на предмет відповідності закону". Якщо в цих актах не міститься інформація службової таємниці, їх необхідно відкрити. Фактично, більшість таких актів мають бути розкритими, оскільки підстав для засекречення немає", - вважає експерт.

За його словами, також має бути проведена підготовка навчання державних службовців щодо того, як виконувати Закон "Про доступ до публічної інформації", як працювати з інформацією. У кожному органі публічної влади мають бути визначені структурні підрозділи та особи, відповідальні за надання інформації.

За словами Лациби, необхідно створити публічні реєстри інформації, яка знаходиться в органах виконавчої влади.

"Без цього надати якусь інформацію на запит громадянина протягом п'яти днів, як вимагає ухвалений закон, орган публічної влади не зможе", - наголосив експерт.

Як ми повідомляли, сьогодні Верховна Рада України ухвалила закон про доступ до публічної інформації, який вніс депутат від БЮТ Андрій Шевченко. За ухвалення відповідного рішення проголосували 408 народних депутатів з 433, зареєстрованих у сесійній залі.


Перед цим парламент ухвалив проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення доступу до публічної інформації, автором якого були депутати від Партії регіонів Олена Бондаренко, Володимир Ландик та "нунсівець" Юрій Стець.

Перед розглядом цих документів, віце-спікер Адам Мартинюк, який проводив засідання, заявив, що тексти документів суперечать регламенту Верховної Ради.

Водночас автори законопроектів наполягали на розгляді їх парламентом. Після цього Мартинюк поставив на голосування питання, чи бажає Верховна Рада розглядати ці законопроекти "всупереч регламенту". "За" проголосували 377 депутатів.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 976 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ