Чт, 2024-03-28, 14:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2009 » Вересень » 30 » ЄС поклав провину за війну на Кавказі на Грузію, хоча і "Росія припустилася порушень"
21:00
ЄС поклав провину за війну на Кавказі на Грузію, хоча і "Росія припустилася порушень"
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Конфлікт на Кавказі в 2008 році почався через напад Грузії на Цхинвалі, вважають в незалежній комісії ЄС, що розслідувала причини подій серпня минулого року. "На думку місії, Грузія спровокувала війну, коли атакувала Цхинвалі в ніч з 7 на 8 серпня, використавши важку артилерію", - повідомив голова комісії Хейді Тальявіні.

"Жодне з пояснень, наданих владою Грузії для того, щоб знайти якусь форму юридичного виправдання, не слід вважати обгрунтованим", - йдеться в документі, передає "Інтерфакс".

Комісія прийшла до висновку, що напад Грузії на Цхинвалі "був не ізольованим епізодом, а кульмінацією зростання напруженості протягом місяців або навіть років озброєних зіткнень і ситуації, що постійно погіршувалася".

Експерти вважають, що за подібний розвиток подій відповідальність несуть всі сторони конфлікту. Разом з тим, як вважає Тальявіні, Росія припустилась "значної кількості порушень міжнародного права". Зокрема, російська сторона несе відповідальність за непропорційне використання сили під час конфлікту.

Тальявіні також зазначила, що визнання Росією незалежності Абхазії і Південної Осетії не відповідає принципам міжнародного права і є "порушенням територіальної цілісності і суверенітету Грузії". Комісія вважає, що всі сторони конфлікту несуть відповідальність за порушення міжнародного гуманітарного права. У документі наголошується, що члени комісії виявили дані, що вказують на те, що "етнічні чистки" дійсно могли проводитися як в Грузії, так і в Південній Осетії.

Тим часом, Європейський Союз сподівається, що висновки комісії з розслідування російсько-грузинської війни сприятимуть кращому розумінню її причин. Про це йдеться у повідомленні для преси Ради ЄС, передає УНІАН.

"Підкреслюючи незалежний характер доповіді, ЄС сподівається, що вона сприятиме розумінню причин та розвитку конфлікту в останні роки і, в більш далекій перспективі, слугуватиме внеском для подальших міжнародних зусиль у дипломатії попередження", - наголошується в повідомленні.

Робота Комісії ЄС на чолі з Тальявіні була започаткована у грудні 2008 року. Результати очікувалися у липні цього року, однак голова комісії попросила додаткового терміну для підготовки доповіді.

Однак єдності в європейських структурах щодо цього питання немає. Так, Парламентська асамблея Ради Європи вчора ввечері ухвалила резолюцію "Війна між Грузією і Росією: рік потому", яка навпаки засуджує дії Росії. У документі висловлено заклопотаність напругою, що зберігається, і провокаціями біля кордонів Південної Осетії і Абхазії.

Документ також засуджує влади цих республік і Росії за недопущення в регіон спостерігачів Євросоюзу і закликає надати до кінця поточного року необмежений доступ спостерігачів до Південної Осетії. Крім того, ПАРЄ закликає забезпечити право на повернення у свої будинки жителям регіону, які стали біженцями в результаті російсько-грузинського збройного конфлікту серпня 2008 року.

У ПАРЄ зазначили, що організація "глибоко стурбована гуманітарними наслідками війни і закликає сторони ефективно виконувати принципи, розроблені комісаром Ради Європи з прав людини".

Зазначимо, 8 серпня минулого року Грузія, піддавшись на провокаційні обстріли своїх територій, взяла штурмом Цхінвалі - столицю самопроголошеної республіки Південна Осетія. У відповідь РФ ввела свої війська на територію Грузії, що спровокувало збройний конфлікт між цими країнами. Під час конфлікту російська авіація знищила майже всю систему ППО Грузії.

12 серпня 2008 року Росія заявила про завершення "операції з примушення Грузії до миру", а через десять днів оголосила, що повністю закінчила виведення військ.

Пізніше Москва визнала Південну Осетію незалежною державою.

Захід засудив визнання Росією Південною Осетії, яку решта всього світу, за винятком Нікарагуа, як і раніше, вважають частиною Грузії.

Тим часом, наразі конфлікт на Кавказі знову загострився. Південна Осетія і Грузія знову стали звинувачувати один одного в обстрілах, при тому, що і цього разу тут не обходиться без Росії.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1515 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ