Чт, 2024-04-18, 16:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 20 » ЄС, США і арабські держави починають операцію проти Лівії. Французькі літаки вже там, каже Саркозі
08:56
ЄС, США і арабські держави починають операцію проти Лівії. Французькі літаки вже там, каже Саркозі
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Керівник ЛАД (Ліга арабських держав) і Євросоюзу і представники США спільно ухвалили рішення забезпечити виконання резолюції Радбезу ООН 1973 і припинити негайно бойові дії і насильство проти мирного населення в Лівії. Про це заявив президент Франції Ніколя Саркозі за результатами наради по Лівії, яка відбулася у Єлісейському палаці, і в якій, зокрема, брали участь представники Європейського союзу, Ліги арабських держав, США, Канади і низки інших країн.

"Ми вживатимемо військових заходів, - сказав Саркозі. - Це було ухвалено всіма учасниками зустрічі".

- Франція завдала першого удару по об'єктах у Лівії. Інші країни активно готуються
- Обама: мирне населення Ливії має бути захищене
- Москва сприйняла збройну акцію "з жалем" і звільнила посла в Лівії
- Каддафі заявив, що операція проти нього буде "явною агресією". Лівійські війська штурмують Бенгазі
- США посилює свою присутність у Середземному морі, Італія не відкидає участі в операції проти Лівії

"Учасники вирішили застосувати усі необхідні засоби, зокрема - військового характеру, для того, щоб виконати вирішення Радбезу ООН. У відповідності до нашої угоди з нашими партнерами наші ВВС битимуться проти ВВС Лівії полковника Каддафі у районі Бенгазі", - заявив Саркозі після міжнародної нараді по Лівії, передає ИТАР-ТАСС.

Президент Франції оголосив в Парижі про початок в найближчі години повітряних ударів по військах Каддафі в Лівії. Французькі військові літаки вже запобігають атакам військ лівійського лідера Муаммара Каддафі на Бенгазі, а бойова авіація Франції готова завдавати ударів не тільки по літаках, але й по танкових підрозділах Каддафі, заявив він.

За словами Саркозі, Каддафі нехтував ультиматумом, який йому висунуло міжнародне співтовариство і продовжив наступ. "Лівійське населення перебуває у смертельній небезпеці, ми маємо захистити його від режиму, що втратив усіляку легітимність", - сказав французький президент.

"У Каддафі ще є час уникнути гіршого і підкорятися усім вимогам міжнародного співтовариства", - сказав Саркозі.

"Франція виступає натхненником операції і грає провідну роль в ній", - підкреслив в.о. прем'єра Бельгії Ів Летерм.

Водночас французькі ЗМІ повідомляють з посиланням на військові джерела, що винищувачі "Рафаль" здійснюють польоти над територією Лівії з розвідувальною місією. За словами джерел, винищувачі літають "над всією лівійською територією". Зокрема, французькі літаки перебувають у небі над Бенгазі.

Прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон за результатами наради по Лівії, що відбулася у французькій столиці, заявив, що Муамар Каддафі порушив умову про припинення вогню. "Настав час для термінових заходів щодо Лівії", - сказав він.

Лівійський режим має залишити усі захоплені силою райони і почати передачу влади. Про це заявив пезидент ЄС Херман Ван Ромпей за результатами міжнародної зустрічі з Лівії.

"Лівійський режим має залишити усі захоплені силою райони, надати гуманітарні зони і коридори і почати передачу влади, ключову роль в якій має зіграти Перехідна національна рада Лівії", - сказав він. Ван Ромпей підкреслив, що ЄС "із самого початку кризи стояв на стороні лівійського народу, наклавши важкі санкції на режим Каддафі".

За його словами, сьогодні ЄС готовий надавати гуманітарну допомогу Лівії і сприяти їй у створенні демократичних інститутів. "Сьогодні історичний день для цього регіону світу, до якого належить Лівія і до якого такий близький Євросоюз", - сказав він.

У штаб-квартирі НАТО в Брюсселі в понеділок відмовилися коментувати рішення, прийняте на саміті по Лівії в Парижі про швидкий початок силових дій проти режиму Каддафі.

Співбесідник агентства "Интерфакс" зазначив, що "це рішення не має ніякого стосунку до НАТО". "НАТО, як було оголошено раніше, продовжує своє планування можливих дій, яке ще не закінчене", - сказало джерело.

На зустріч в Парижі, за повідомленнями європейської преси, запрошувався генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, проте раніше в понеділок джерело в штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу заявило, що "генеральний секретар сьогодні дуже зайнятий в Брюсселі, і його участь в паризькій зустрічі маловірогідна".

У французькій столиці пройшов саміт голів країн Європи, США і арабських держав. У саміті брали участь генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, президент Франції Ніколя Саркозі, держсекретар США Хілларі Клінтон, британський прем'єр Девід Кемерон, голова Європейської Ради Херман ван Ромпей, голова дипломатії Євросоюзу Кетрін Ештон, канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі, прем'єр-міністр Іспанії Хосе Луіс Родрігес Сапатеро, а також голови урядів Бельгії, Канади, Данії, Греції, Нідерландів, Норвегії, Польщі.

Арабські країни представляють генеральний секретар Ліги арабських держав Амр Муса і глави МЗС ОАЕ, Іраку, Марокко і Катару.

Агентство Reuters передає з посиланням на джерело, близьке до паризьких переговорів, що Франція, Велика Британія і Канада можуть першими завдати ударів по силам Каддафі. За словами джерела, військова операція за участю Франції, Великої Британії і США може початися відразу після закінчення переговорів. Він також зазначив, що США можуть приєднатися до операції дещо пізніше, а участь арабських держав може послідувати в останню чергу.

обама: мирне населення Лівії повинне бути защищено

Мирне населення Лівії має бути захищене. Коаліція країн Заходу готова до невідкладних дій проти режиму Муамара Каддафі. Про це заявив президент США Барак Обама, виступаючи в Бразіліа, де він перебуває з візитом в рамках турне країнами Латинської Америки.

Нагадавши, що в минулий четвер Рада Безпеки ООН санкціонувала застосування сили проти нинішньої влади у Тріполі, американський лідер підкреслив: "Наш консенсус був міцним, наша рішучість - ясною".

"Народ Лівії має бути захищений. Якщо насильство щодо мирних громадян Лівії не буде негайно припинене, то наша коаліція буде готова діяти, і діяти невідкладно", - сказав господар Білого дому.

Держсекретар США Хілларі Клінтон заявила, що в рамках операції в Лівії Сполучені Штати не направлятимуть до Лівії наземні сили. За її словами, США повністю підтримують військове втручання в лівійську ситуацію у рамках резолюції ООН.

Клінтон закликає почати виконання резолюцію Ради Безпеки ООН про забезпечення бесполетной зони над Лівією. "Вірні Каддафі сили порушують мирне існування лівійців у багатьох частинах країни. Я зустрічалася з лідерами Франції і Великої Британії. Тому я вважаю, що настав час для міжнародної коаліції під патронажем президента Николя Саркозі почати виконання резолюції СБ ООН 1973", - сказала Клінтон.

Москва сприйняла збройну акцію "з жалем" і звільнила посла у Лівії

У Москві з жалем сприйнято збройну акцію, яка проводиться у Лівії низкою країн. Про це заявив офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич.

"У Москві з жалем сприйнято збройну акцію, яку проводить у Лівії низка країн з посиланням на поспішно прийняту резолюцію СБ ООН 1973", - підкреслив дипломат.

Тим часом посол Росії у Лівії Володимир Чамов відправлений у відставку. Про це повідомляє ИТАР-ТАСС з посиланням на джерело в адміністрації президента РФ. Джерело відмовилося коментувати таке рішення.

Газета "Московские новости" уточнює, що Чамова звільнили за декілька годин до голосування Ради безпеки ООН по резолюції, яка передбачає можливість військової операції в Лівії. Це голосування відбулося в ніч на 18 березня за московським часом. Джерело газети зазначило, що Чамов був некомпетентний і "неадекватно уявляв собі інтереси Росії в лівійському конфлікті".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1044 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ