Чт, 2024-04-25, 17:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2011 » Травень » 26 » Єврокомісія ухвалила нову стратегію політики сусідства: демократичним сусідам дадуть гроші та шанс вступити до ЄС
17:34
Єврокомісія ухвалила нову стратегію політики сусідства: демократичним сусідам дадуть гроші та шанс вступити до ЄС
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

25 травня Єврокомісія (ЄК) оприлюднила нову стратегію Європейської політики сусідства (ЄПС). У документі вперше згадано статтю Договору про Євросоюз, що допускає подання східними сусідами ЄС заявки на членство в ньому, хоча Брюссель підкреслює, що це ще не означає перспективи членства.

ЄС обіцяє надати на ЄПС 7 млрд євро, причому основна частина цієї суми дістанеться країнам, котрі продемонстрували прогрес у становленні демократії. Шанси України отримати істотне фінансування з цих фондів поки що невисокі - у розпорядженні газети "КоммерсантЪ-Украина" опинився звіт ЄК, в якому йдеться про відсутність досягнень Києва в ключових сферах.

- Європа не побачила прогресу України

Плановий перегляд Європейської політики сусідства - формату відносин ЄС з країнами Східної Європи і Середземноморського басейну - був ініційований Брюсселем у 2010 році і набув особливої актуальності на початку нинішнього року після революційних подій в Тунісі, Єгипті та Лівії. 25 травня в Брюсселі єврокомісар з питань розширення та ЄПС Штефан Фюле, а також високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон представили комюніке нової стратегії ЄПС.

Враховуючи ситуацію в регіоні, найбільших змін зазнав формат відносин ЄК з країнами Середземномор'я, а також загальні положення, що впливають і на Україну. Розділи, присвячені Східному партнерству (СП; об'єднує Україну, Молдову, Грузію, Вірменію, Азербайджан та Бєларусь), також виявилися переписаними.

Головною новиною розділу "Посилення Східного партнерства" стала згадка про критерії членства країн СП в Євросоюзі. "Цінності, на яких засновано ЄС, перебувають у центрі політичної асоціації та економічної інтеграції, які пропонуються в рамках Східного партнерства. Це ті ж цінності, які відповідно до ст.49 Договору про Євросоюз має поважати будь-яка держава, що претендує на членство в ЄС", - йдеться в документі.

Стаття, про яку згадується в комюніке, гарантує право подавати заявку про вступ до ЄС будь-якій європейській державі, яка дотримується принципів свободи, демократії, правової держави, поваги прав людини та основних свобод.

Як стверджують джерела видання, спочатку в ЄК планували "більш амбітне формулювання, що стосується європейської перспективи країн СП", але потім під тиском країн-членів ЄС фраза набрала більш обтічної форми. "Ми зійшлися на тому, що цього разу (при зміні ЄПС) нам потрібно більш конкретно визначити кінцеву мету, - поділився з журналістами Штефан Фюле. - Ви запитаєте, чи означає це перспективу членства? Ні, не означає".

В українському зовнішньополітичному відомстві 25 травня утримувалися від коментарів з цього приводу. Джерела стверджують, що МЗС оприлюднить свою оцінку сьогодні.

Ще одна істотна зміна ЄПС стосується фінансування цього формату. Чинним бюджетом ЄС передбачена допомога країнам-сусідам у розмірі 5,7 млрд євро до кінця 2013 року, дві третини яких спрямовано в Середземноморський регіон, а решта коштів - до країн Східного партнерства.

ЄК має намір збільшити загальну суму на 1,242 млрд євро, при цьому замість квотного розподілу коштів діятиме новий принцип "більше за більше" - основні транші будуть надавати тим країнам, які краще за інших показали себе в попередній період.

"Оскільки ми серйозно маємо намір концентруватися на підтримці країн, де спостерігається глибокий процес реформ, ми повинні вкладати гроші саме туди і не керуватися географічними пріоритетами", - пояснив пан Фюле.

Ухвалюючи рішення про розподіл допомоги ЄС, Брюссель буде оцінювати країни-одержувачі за п'ятьма критеріями: успішне проведення чесних і вільних виборів; дотримання свободи зібрань і свободи ЗМІ; верховенство закону, незалежна юстиція і чесний суд; боротьба з корупцією; реформування спецслужб і правоохоронних органів та забезпечення демократичного контролю над ними. "Оцінюючи прогрес за цими показниками, Євросоюз буде змінювати рівень своєї підтримки країн ЄПС", - стверджується в оприлюдненому вчора документі.

Методологія, за допомогою якої Брюссель має намір порівнювати прогрес у демократизації України та, наприклад, Вірменії або Лівії, не оприлюднюється. "У комісії розмірковують над тим, як найкращим чином об'єднати загальну ситуацію в країні з урахуванням демократії, відповідальності, верховенства права і раціонального управління фінансами", - йдеться в одному з розділів комюніке.

Європа не побачила прогресу України

У розпорядженні видання також потрапили витримки зі звіту Єврокомісії про прогрес України у 2010 році. Цей документ, витриманий в критичному тоні, Брюссель планує оприлюднити сьогодні.

"В Україні знижується повага до демократичних стандартів та фундаментальних свобод, таких як свобода ЗМІ і зборів", - йдеться в документі. У звіті ЄК окремо відзначаються проблеми зі свободою виборів: "Після добре проведених на початку року президентських виборів пройшли місцеві вибори в жовтні, жорстко розкритиковані міжнародними та місцевими спостерігачами".

Брюссель також "не побачив прогресу в проведенні конституційної реформи" і залишився розчарований судовою реформою. "Цей закон... приніс певний прогрес за обмеженою кількістю питань, але безліч його положень викликають жорстку критику, надто з приводу ризику контролю судової влади з боку виконавчої", - мовиться в документі.

У Єврокомісії зазначають, що після зміни влади в країні відбулися деякі позитивні зміни в економічній сфері. Втім, Штефан Фюле підкреслив, що при оцінці прогресу будуть враховуватися невигідні для України показники. "Немає нічого важливішого за демократичні цінності. Ні економіка, ні будь-що інше не буде переважати", - заявив комісар.

Зауважмо, раніше в українському МЗС вважали, що засади Європолітики не відповідають меті України щодо членства у ЄС.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 848 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ