Пт, 2024-03-29, 11:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Серпень » 2 » "Газову суперечку" з "Газпромом" Литва виграла - монополіст втратив контроль над литовською ГТС
11:44
"Газову суперечку" з "Газпромом" Литва виграла - монополіст втратив контроль над литовською ГТС
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/
Литва виграла Стокгольмський арбітраж у "Газпрому", в результаті чого російська монополія втратила контроль над литовською газопровідною системою, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Суд відхилив вимоги "Газпрому" відшкодувати збитки від поділу компанії Lietuvos dujos, а також ухвалив, що російська монополія не може забороняти уряду Литви порушувати в суді питання про відповідність керівників компанії займаним посадам.

Джерело видання у департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерговугілля вважає, що програш компанії може вплинути на хід переговорів між Росією і Україною про ціну газу.

"По-суті, європейський суд сьогодні чітко дав зрозуміти, що Енергохартія і Третій енергопакет не дозволяють об'єднувати транспортування і постачання газу на ринок. Це означає, що в разі створення консорціуму на базі української ГТС "Газпрому" доведеться відмовитися від роботи на внутрішньому ринку компанії "Газпромзбут-Україна", а також від будь-яких видобувних проектів, зокрема і на площі Паласа в Чорному морі", - сказав співрозмовник.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич зазначив, що після литовського інциденту "Газпром" набагато обережніше буде ставитися до створення нових спільних підприємств на базі ГТС з країнами, що приєдналися до Енергохартії.

"Швидше за все, Росія віддасть перевагу домовленостям про зниження ціни на базі деяких політичних поступок. Адже, по суті, в України після рішення Стокгольмського арбітражу з'являється механізм виведення з майбутнього консорціуму газотранспортної системи за умови, якщо до нього попередньо увійде будь-який інший актив, крім транспортного, наприклад, розподільні мережі або хоча б одне родовище", - сказав член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима.

Нагадаємо, посол Росії в Україні Михайло Зурабов у вівторок заявив, що найбільш дієвим способом домогтися зниження ціни газу для України є вступ країни до Митного союзу. Зурабов також додав, що інтерес Росії до створення консорціуму на базі української ГТС знизився.

З одного боку, це дозволяє створити консорціум з управління українською ГТС з можливістю повернення газопроводів у разі розбіжностей партнерів. З іншого - Росія буде більш обережна при підписанні будь-яких угод про партнерство в обмін на знижки в ціні газу.

Як повідомлялось, торік уряд Литви ухвалив рішення про поділ активів компанії за трьома видами бізнесу: транспортування газу, газорозподіл і продаж газу. Такої реорганізації вимагають від Литви норми Третього енергопакету ЄС. Проти поділу Lietuvos dujos неодноразово виступав "Газпром". Як монополіст з постачання газу в Литву, він завжди підкреслював, що не хоче втрачати вплив на активи Lietuvos dujos.

Довідка

Lietuvos dujos є монополістом з постачання газу споживачам у Литві і його транзиту через територію країни. Німецькому E.On Ruhrgas International належать 38,9% акцій Lietuvos dujos, "Газпрому" - 37,1%, Міненергетики Литви – 17,7%.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 850 | Додав: adminA | Теги: литовською ГТС, контроль, Газпромом, Литва
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ