Чт, 2024-04-25, 12:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2022 » Листопад » 25 » Голодомор 1932-33 років в Україні дві країни визнали геноцидом, ще одна — злочином проти людства
00:32
Голодомор 1932-33 років в Україні дві країни визнали геноцидом, ще одна — злочином проти людства
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Верхня палата парламенту Ірландії та парламент Молдови 24 листопада визнали Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу. А парламент Румунії визнав Голодомор злочином проти людства й українського народу.

Про це повідомили у посольстві України в Ірландії та у ЗМІ.

Румунія

Як пише національне інформаційне агентство Румунії Agerpres, сенатори та депутати проголосували 248 голосами «за» і одним «утримався» за Декларацію парламенту Румунії щодо вшанування пам'яті навмисного голоду 1932-1933 років в Україні, Голодомору.

У заяві йшлося, що Голодомор визнається злочином проти українського народу та людства та рішуче засуджується. Цей акт був спрямований проти українського народу, що призвело до мільйонів жертв.

Ірландія

У повідомленні посольства України в Ірландії йдеться, що Верхня палата парламенту Ірландії визнала Голодомор геноцидом українського народу, і це «справді історичне рішення».

«Ірландія належить до числа наших найближчих друзів, які не бояться називати речі своїми іменами», — зазначили там.

Молдова

Як пише видання Newsmaker, депутати парламенту ухвалили декларацію про засудження Великого голоду (Голодомору) в Україні у 1932-1933 роки. За декларацію проголосували 54 депутати.

«Великий голод (Голодомор) в Україні був наслідком запланованих заходів із навмисним наміром фізично винищити опонентів комуністичного режиму та став ключовим інструментом політики масової колективізації та поневолення тих часів», — йдеться в тексті декларації.

Видання вказує, що депутатів від опозиції в залі засідань не було. Фракція «Блоку комуністів та соціалістів» залишила засідання після провалу вотуму недовіри до політики Міністерства юстиції.

Як відомо, у жовтні цього року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав парламенти всіх держав визнати Голодомор геноцидом українського народу.

«Закликаю... підтримати Україну, визнавши Голодомор — сталінський штучний голод 1932-1933 років — геноцидом українського народу. У листопаді ми відзначатимемо його 90-річчя. Визнання дуже важливо зараз, коли росія здійснює черговий геноцид», — пише міністр.

Голодомор 1932-1933 років

Це був акт геноциду українського народу, організований керівництвом вкп та урядом срср шляхом створення штучного масового голоду. Вбивство голодом відбувалося в Україні й на Кубані.

Точну кількість жертв ніхто не знає, бо в роки Голодомору таких підрахунків не вели, навіть більше: радянська влада намагалася приховати масштаби трагедії, писала «Заборона». Агроном-економіст Степан Сосновий у 1940-х роках дійшов висновку, що від голоду в Україні загинули 4,8 млн людей різного віку, втрати ненародженими після голоду становили 2,7 млн — разом майже 7,5 млн.

У незалежній Україні дослідники з Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України встановили, що внаслідок голоду в 30-х роках загинули 3,941 млн українців різного віку, а також 1,1 млн — втрати ненародженими.

Після детальніших розрахунків у 2015 році вчені дійшли висновку, що втрати ненародженими становили 600 тисяч людей. Саме оцінку в 3,9 млн використав Апеляційний суд міста Києва, який 2010 року визнав Голодомор геноцидом та назвав людей, які вчинили цей злочин.

Однак у жовтні 2019 року Музей Голодомору ініціював нове розслідування у справі щодо геноциду українців у 1932–1933 роках. СБУ призначила нову експертизу, за якою визначили, що жертвами Голодомору стали 10,5 млн українців. З них 9,1 млн — на території Уср та 1,4 млн — у місцях компактного проживання українців у межах срср.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 432 | Додав: adminA | Теги: Голодомор 1932-33 р, Україна, дві країни, злочин проти людства, геноцид
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ