Пт, 2024-04-19, 07:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Січень » 28 » Головний ядерний об'єкт країни вибухнув в Ірані . Більше 200 людей залишилися під землею
12:19
Головний ядерний об'єкт країни вибухнув в Ірані . Більше 200 людей залишилися під землею
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
В Ірані на одному з підземних ядерних заводів сталася диверсія. Потужний вибух, що стався на об'єкті у Форду, практично повністю знищив всю інфраструктуру. 240 працівників ядерного центру залишилися під землею, відрізані від зовнішнього світу. Про це повідомив американський сайт новин WND з посиланням на колишнього співробітника іранської розвідки Хамідреза Закері. Факт вибуху підтвердили і в ізраїльській розвідці, передає NEWSru.co.il.

Джерело отримав ці відомості від одного з охоронців об'єкта, на якому проводилося збагачення урану до рівня 20%.

За його словами, вибух, що стався в понеділок, 21 січня, вранці, був настільки сильним, що обвалилися всі будинки в радіусі 5 км. Іранська влада негайно оголосила закритою військовою зоною всю територію в радіусі 24 км від місця вибуху.

Протягом декількох годин була перекрита швидкісна траса, що сполучає Тегеран зі священним шиїтським містом Кум. Об'єкт знаходиться на глибині 90 м під землею, щоб захистити його від можливої атаки.

Підземні корпуси із зовнішнім світом пов'язували лише два підйомники, які повністю зруйновані. Перший підйомник доставляв працівників у відсік центрифуг. У момент вибуху він знаходився на глибині 73 м. Другий підйомник знаходився в нижній точці, у момент вибуху він був завантажений крупний важким устаткуванням і балонами з газоподібним гексафлуоридом урану.

За даними слідства, вибухівку завозили на об'єкт поступово, під виглядом важкого обладнання і гексафлуорида урану. Епіцентр вибуху знаходився в третьому відсіку центрифуг, який розташований прямо над сховищем збагаченого урану.

Автори сайту WND перед публікацією передали всю цю інформацію представникам адміністрації США, але ті вирішили не публікувати ніякої реакції з цього приводу. Та і сам факт вибуху, про який йде мова, не отримав підтвердження з офіційних джерел.

Автори сайту зазначають, що, за інформацією з інших джерел, стратегія диверсій і таємних операцій покликана замінити великомасштабну військову операцію проти іранських ядерних об'єктів.

Наголошується також, що президент Ірану Махмуд Ахмадінежад скликав надзвичайне засідання за участю глав іранських розвідслужб і керівників ядерної програми.

Реактор у Форду довгий час був засекречений. Це головний об'єкт зі збагачення урану, де працює 2700 центрифуг. На думку фахівців, 20-процентний уран, який отримують в Ford, можна перетворити в ядерне паливо для бомби протягом декількох тижнів.

У свою чергу іранські джерела виступили із спростуванням інформації про вибух. Голова парламентської комісії із закордонних справ і національної безпеки Алаеддін Боруджерді сказав, що чутки про вибух пов'язані із спробами західних країн зробити на Тегеран тиск напередодні переговорів з ядерної програми.

Зазначимо, виступаючи 27 вересня 2012 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, Біньямін Нетаньяху заявив, що світова спільнота зобов'язана встановити для Ірану "червону лінію", щоб не дозволити Тегерану створити ядерну зброю.

Водночас президент США Барак Обама упевнений, що у світової спільноти ще є час для дипломатичного вирішення іранської ядерної проблеми, заявив заступник прес-секретаря Білого дому Джош Ернест.

Кандидат в президенти США від Республіканської партії Мітт Ромні не відкидає можливості застосування військової сили проти Ірану, але сподівається, що до цього справа не дійде.

США і низка інших країн Заходу звинувачують Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома. Тегеран всі звинувачення відкидав, заявляючи, що його ядерна програма спрямована тільки на задоволення потреб країни в електроенергії.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1492 | Додав: adminA | Теги: Ірані, під землею, 200 людей, ядерний об'єкт країни
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ