Ср, 2024-04-24, 19:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 31 » Іноземці не хочуть вкладати в Україну: обсяг інвестицій скоротився в 10 разів
17:38
Іноземці не хочуть вкладати в Україну: обсяг інвестицій скоротився в 10 разів
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

   Іноземні інвестори й далі скорочують вкладення до України - в I півріччі обсяг зовнішніх інвестицій зменшився на 78%, показавши за період кризи більш ніж десятиразове падіння. Західні інвестори поки що не поспішають спрямовувати капітал до України через проблеми з відшкодуванням ПДВ, а російським компаніям для роботи достатньо стабілізації політичної ситуації. При цьому експерти фіксують зміну галузевої структури інвестицій: замість фінансового сектору інтерес у нерезидентів тепер викликають сільське господарство і енергетика, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Всупереч пожвавленню світової і української економіки, яка, зокрема, зросла з початку року на 6,3%, приплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ) до України продовжує швидко зменшуватися. За даними Держкомстату, в I півріччі ПІІ становили лише 496 млн дол, продемонструвавши падіння на 77,8% до показника I півріччя 2009 року. Рік тому, коли припинився приплив інвестицій, падіння становило 67,8%. У результаті за два роки економічної кризи піврічні надходження до України зменшилися в 14 разів - до рівня 2002 року. Сумарні ПІІ на 1 липня досягли 40,4 млрд дол, або 880,7 дол з розрахунку на одного жителя країни.

Катастрофічні показники експерти пояснюють зміною влади в країні. "Невтішна ситуація I півріччя багато в чому була сформована ще в I кварталі, коли напередодні президентських виборів і формування нового уряду інвестори побоювалися вкладати до України", - зазначає аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач. Обсяг ПІІ в I кварталі становив лише 98 млн дол (падіння на 88% до рівня I кварталу 2009 року). Також інвестори чекали від України відновлення виконання програми МВФ - рада директорів МВФ лише 28 червня оголосила про відкриття нової кредитної лінії у розмірі 15 млрд дол.

"Якщо ситуація в світовій економіці буде позитивною, то в II півріччі ми побачимо істотне збільшення припливу інвестицій", - упевнена Головач.

Як і останніми роками, приплив іноземного капіталу у фінансовий сектор (591,6 млн дол) став найзначнішим серед усіх галузей економіки, хоча суми збільшення статутних капіталів банків постійно скорочуються. "Доемісії банків уже завершені. Залишилися винятки на зразок "Укрсиббанку" і "Форуму", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Наступну хвилю нарощування капіталу банків ми побачимо не раніше 2012 року, коли банки почнуть конкурувати на ринку споживчого кредитування".

Збільшення інвестицій зафіксовано в секторі торгівлі (84,5 млн дол) і операціях з нерухомістю (55 млн дол). Водночас в промисловості накопичений нерезидентами капітал скоротився на 226,5 млн дол, що Держкомстат пояснює курсовою різницею (падінням курсу євро) і переоцінкою вартості акцій.

Зміна влади в Україні значно збільшила можливості російського капіталу, кажуть експерти і зазначають, що нібито російські інвестори купили ІСД і меткомбінат "Запоріжсталь". Незважаючи на те, що в загальній структурі ПІІ, що прийшли до України за роки незалежності, частка російського капіталу займає лише 7,1%, в I півріччі з Росії надійшло 323 млн дол (65,2% обсягу інвестицій).

"На відміну від західного капіталу, російський в своїх планах не виходив зі стану українського бюджету і співпраці країни з МВФ. Слідом за російськими компаніями першого ешелону можна чекати активізації менших гравців. І якщо раніше російський капітал не прагнув афішувати своє походження, то тепер російська прописка бізнесу є додатковою перевагою", - розповідає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

Експерти не схильні вважати, що приплив російських інвестицій, що зараз спостерігається, матиме тривалий характер. "Основні операції в секторі промисловості були завершені з продажем ММК ім. Ілліча, більше в країні не залишилося великих активів, привабливих для росіян. Можливо, певні операції будуть у фінансовому секторі, але мова йде про купівлю банків другого-третього ешелонів, - говорить аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук. - Інвестиції в сільське господарство прийдуть за допомогою IPO".

Західний капітал придивляється до нових українських реалій, і конкуренцію російському капіталу можуть скласти азійські інвестори. "Найбільший інтерес до українських активів проявляє китайський капітал. Він цікавиться дуже широким спектром галузей: від сільського господарства і енергетики до високих технологій. При такому інтересі обсяги китайських інвестицій можуть перевищити російські. Також ми спостерігаємо поступове зростання інтересу в індійських компаній", - зазначає президент Українського національного комітету Міжнародної торгової палати Володимир Щелкунов.

За словами виконавчого директора Європейської бізнес асоціації Анни Дерев'янко, повернення до України західних інвесторів можливе лише в 2011 році. "Чинник політичних ризиків вже не є таким гострим, але залишаються актуальними інші ризики: неповернення ПДВ, недосконалість судової системи, відсутність земельної реформи, складне валютне регулювання, - констатує експерт. - Заяви влади про швидке розв'язання цих проблем сприймаються інвесторами позитивно, але для повернення довіри необхідний час".

Втім, вже зараз можна казати про повернення західних інвесторів. Так, ІК Dragon Capital спільно з ЄБРР, Швейцарським Суверенним Фондом SIFEM і рядом приватних інвесторів презентувала новий фонд прямих інвестицій Europe Virgin Found загальним обсягом близько 200 млн дол (вже залучено перший транш у розмірі 45 млн дол). Ці кошти планується вкласти у виробництво товарів народного споживання, роздрібну торгівлю, промисловість, телекомунікації і ЗМІ.

Зміна політичної влади в Україні і поступове зростання світової економіки дозволяють розраховувати на початок періоду високого припливу інвестицій в найближчі три-п'ять років. "Якщо говорити про 2010 рік, то ситуація поліпшується, але ми в кращому разі можемо розраховувати на повторення результату 2009 року – укладення кількох операцій з купівлі активів, збільшення статутного капіталу кількох банків і IPO кількох українських компаній", - прогнозує Ваврищук.

Більш оптимістичний щодо перспектив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко: "Якщо відновлення інтересу інвесторів почнеться вже у вересні, до кінця року ми зможемо вийти на рівень інвестицій 6 млрд дол. Але якщо відновлення буде повільнішим, ми отримаємо до кінця року 4 млрд дол".

Вже в 2011 році обсяг ПІІ може зрости до 6,5 млрд дол, зокрема завдяки активнішому проведенню первинних і вторинних розміщень акцій українськими компаніями.

"За рахунок поліпшення інвестиційного клімату можна чекати поступового зростання припливу ПІІ. Проте говорити про швидкі темпи зростання не варто. За нашими спостереженнями, інвестори, вибираючи країни для вкладення, за всіх рівних умов оберуть країни, що мають власне забезпечення енергетичними ресурсами. Україна до таких країн не належить", - додає Устенко. Нові потужності здебільшого створюватимуться в харчовій галузі.

"Для решти галузей поки що більш характерні купівлі чинних активів, а вкладення в нові потужності стануть нормою в кращому разі через три роки", - вважає Віталій Ваврищук.

Експерти чекають переформатування напрямів інвестування. "Всі великі операції у фінансовому секторі завершені, за винятком можливої купівлі невеликих банків. Змінити ситуацію може лише інтерес азійського капіталу, в першу чергу китайського, до української банківської системи", - вважає Охріменко. Великий попит матимуть інвестиції в сільське господарство, харчову промисловість і енергоощадження.

"Українські аграрні компанії розраховують шляхом IPO залучити вже цього року близько 120 млн дол, - підкреслює директор консалтингової компанії ААА Сергій Наливка. - Обсяг інвестицій наступного року залежатиме від політики влади з квотування експорту зернових культур і повернення аграріям боргу з бюджетного відшкодування ПДВ". За словами Наливки, у разі успішного вирішення цих двох проблем обсяг щорічних інвестицій в сільське господарство може зрости до 1,2 млрд дол.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1062 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ