Пт, 2024-04-19, 19:05


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2011 » Травень » 20 » Іноземним журналістам дозволили працювати в Україні без попередньої акредитації
13:23
Іноземним журналістам дозволили працювати в Україні без попередньої акредитації
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Іноземні журналісти можуть вільно працювати в Україні без попередньої акредитації в Міністерстві закордонних справ. Акредитацію скасовано з 9 травня, коли набув чинності закон "Про доступ до публічної інформації".

Обмеження для іноземних журналістів, так само, як і для їхніх українських колег, настають лише в разі відвідування заходів в органах державної влади, повідомив Deutsche Welle речник МЗС України Олександр Дикусаров.

Для цього, згідно із новим законом, міністерства та відомства мають право вимагати попередньої акредитації представників ЗМІ, незалежно від їхнього громадянства.

Координатор лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут сподівається, що скасування акредитації для іноземних журналістів стимулюватиме присутність іноземних ЗМІ в Україні.

Він не вважає великою проблемою необхідність акредитації на окремі заходи в органах влади. Когут також закликав з розумінням сприймати неготовність влади забезпечити цілковито відкритий доступ преси до інформаційних ресурсів, хоч "це недемократично".

Водночас лідер Комітету "Рівність можливостей" Олександр Чекмишев нагадав, що за президентства Віктора Ющенка вже було розроблено рекомендований порядок вільного доступу журналістів на офіційні заходи за європейським зразком.

Натомість, за його словами, за останній рік і президентська прес-служба, і відповідні структури на місцевому рівні стали використовувати акредитацію як інструмент для відмови у доступі до офіційних заходів незалежним журналістам та працівникам опозиційних ЗМІ із посиланням на брак місця.

На думку Чекмишева, це суперечить заявам можновладців про відданість запровадженню європейських стандартів і є "пошуком способів з обмеження в доступі до інформації і журналістів, і громадськості".

Нагадаємо, 9 травня набув чинності закон "Про доступ до публічної інформації". Закон передбачає 5-денний термін на надання відповіді на інформаційний запит або ж 48-годинний - у разі надзвичайної ситуації.

5 травня президент України Віктор Янукович підписав два укази про забезпечення доступу до публічної інформації у зв'язку з набуттям чинності відповідного закону.

Верховна Рада ухвалила відповідні закони 13 січня. 3 лютого документи було підписано президентом й опубліковано, з набуттям чинності через три місяці з дня появи у пресі.

Документ забороняє створення органів державної влади, установ, запровадження посад, на які покладаються повноваження зі здійснення контролю за змістом інформації, поширюваної засобами масової інформації.

Також передбачено, що умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та/чи переслідування журналіста за виконання професійних обов'язків, за критику, здійснювані посадовою особою чи групою осіб за попередньої змови, спричиняють відповідальність, передбачену законами України.

Закон також визначає принципи діяльності ЗМІ й порядок акредитації журналістів.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 869 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ