Сб, 2024-04-20, 01:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 22 » Янукович, як "актор-одинак​​" не дав Тимошенко влаштувати "виїзне судилище" в ПАРЕ
16:59
Янукович, як "актор-одинак​​" не дав Тимошенко влаштувати "виїзне судилище" в ПАРЕ
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Вчора президент Віктор Янукович виступив перед Парламентською асамблеєю Ради Європи (ПАРЄ) у Страсбурзі. Підготовка до цієї події супроводжувалася інформаційною та лобістською війною, за підсумками якої українська опозиція визнала поразку - представники більшості фракцій ПАРЄ відмовилися турбувати пана Януковича питаннями про права людини і політичні переслідування в Україні.

В ході візиту глава держави все ж прокоментував кримінальну справу Юлії Тимошенко, заявивши, що кримінально карані діяння неприпустимо прикривати політичними гаслами, зазначає Сергій Сидоренко в матеріалі "Опозиція питань не викликає" для видання "КоммерсантЪ-Украина".

Головною подією вчорашнього дня сесії ПАРЄ мав стати виступ Віктора Януковича, президента України, яка головує в Раді Європи. Недивно, що напередодні в ПАРЄ розгорілася інформаційна війна між прихильниками і противниками нинішньої української влади.

20 червня ввечері на засіданні групи Європейської народної партії (ЄНП, найбільша фракція ПАРЄ) виступив французький парламентар Франсуа Рошблуан, який заявив колегам, що його в телефонній розмові намагався "завербувати" якийсь дипломат з українського представництва при ПАРЄ.

Ця заява, зроблена на закритій зустрічі, стала відома ЗМІ відразу з кількох джерел. Прикметно, що гнівна заява пана Рошблуана здивувала навіть деяких його соратників по політичній групі.

Члену ПАРЄ Ользі Герасим'юк ("Наша Україна - Народна самооборона", член групи ЄНП) теж довелося відбиватися від звинувачень у некоректному лобізмі. "Он Герасим'юк роздавала питання депутатам, про це всі говорять в кулуарах", - заявив журналістам голова української делегації в ПАРЄ Іван Попеску (Партія регіонів, група соціалістів).

"Так, з моєї пошти на адреси деяких депутатів було надіслано листа зі списком питань, актуальних на сьогодні. Але його відправляла не я, - спробувала виправдатися Ольга Герасим'юк. - І до того ж у цьому листі не було прізвища Тимошенко, я вам гарантую!"

На тлі бурхливої підготовки до візиту Віктора Януковича його виступ у сесійній залі ПАРЄ пройшов буденно, без сенсацій. Президент розповів депутатам про реформи, що проводяться в Україні, і вкотре запевнив, що Київ вірний своєму європейському вибору.

Розуміючи, що розмови про кримінальні справи щодо лідерів опозиції уникнути не вдасться, Янукович за своєю ініціативою порушив це питання. "Прикриваючись статусом опозиції, чиновники намагаються уникнути відповідальності за дії, які не мають нічого спільного з політичною діяльністю", - заявив він депутатам ПАРЄ.

Представник ЄНП Люк Волонте виявився єдиним, хто поставив Віктору Януковичу гостре запитання, попросивши його прокоментувати "відомості про вибіркове правосуддя", які надходять з України. Члени інших фракцій запитували про що завгодно, тільки не про проблеми з демократією в Україні.

Пана Януковича, наприклад, попросили прокоментувати тему придністровського конфлікту, а представники двох груп захотіли почути думку президента про перспективи розвитку чорнобильської зони. "Питання про Чорнобиль було відоме заздалегідь, наші дипломати про нього знали", - сказав газеті співрозмовник в українській делегації.

Втім, саме це питання змусило президента занервувати: він почав м'яти в руках блокнот. Як виявилося, пан Янукович заплутався в цифрах. "100 млн євро зібраних коштів (на чорнобильські проекти, зокрема нове укриття) поки що не вистачає. Нам бракує близько 150 млн, щоб завершити цей проект", - заявив він. А повідомлялося, що квітнева донорська конференція дозволила зібрати 550 млн зі 740 млн євро, необхідних для наповнення чорнобильських фондів...

Представники адміністрації президента виявилися більш ніж задоволені підсумками візиту голови держави в ПАРЄ. "Сьогодні було зруйновано черговий міф, який існує в Україні, - нібито Європа удень і вночі думає про Тимошенко. А тут з'ясувалося, що людей цікавить зовсім інше: той-таки Чорнобиль, перспективи розвитку країни", - з радістю заявила, вийшовши із залу, радник президента Ганна Герман.

"Що я можу сказати про відсутність гострих питань... Можу констатувати: ми побачили хорошу роботу нашої української дипломатії. На цьому я поставлю крапку", - зізналася представник "БЮТ-Батьківщина" в ПАРЄ Олена Бондаренко.

Тим часом деякі народні депутати від опозиції разом з представниками української діаспори у Франції і в Німеччині під стінами РЄ влаштували пікет на підтримку українських політв'язнів. Пікетники вимагали припинити політичні репресії в Україні, нагадують "Экономические известия" у статті Ксенії Лазоренко "Янукович виступив у ПАРЄ".

"Юлія Тимошенко просила зустрічі зі мною, і я дав згоду. Але потім ми дізналися, що вона не може, і ми це розуміємо. Я вважаю, що рішення не пустити її було законним, і мені шкода, що вона не змогла приїхати", - розвів руками президент ПАРЄ, турок Мевлют Чавушоглу.

"Янукович хотів виступити самостійно, як актор-одинак, щоб йому ніхто не заважав, а сприйняття його слів було більш вагомим, ніж якби там були представники опозиції. А інтерес Тимошенко інший - влаштувати маленьке "виїзне судилище", яке їй збираються влаштувати в Україні. Президент розгадав цей намір", - сказав директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

Експерт вважає неправильним, що владна верхівка почала переслідування опозиції відразу після президентських виборів. При цьому пан Небоженко впевнений, що спроба Юлії Тимошенко привернути увагу лише Європи, без громадської думки в Україні, не викличе активної реакції Заходу.

У свою чергу, директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов вважає, що "у грі з Тимошенко Януковичу не належить перша роль". "Якщо він втрутиться в цей процес, буде робити те, що хочуть активісти ЄНП, і доб'ється певних наслідків, це буде на користь опонентів. Для нього вкрай небезпечно опинитися в ситуації, коли вся правова система буде поставлена під сумнів", - сказав експерт.

За його словами, в даному випадку Генпрокуратурі надано повну свободу дій. "Зараз виходить, що Тимошенко буде їхати куди завгодно, щоб затягувати слідство і не знайомитися з матеріалами своєї справи. Генпрокуратура просто не дає їй грати собою в дурня", - додав пан Толстов.

"Сегодня" пише, що після виступу перед депутатами ПАРЄ Янукович дав прес-конференцію для українських журналістів. Там теж торкнулися теми кримінальної справи проти Тимошенко. Янукович сказав, що якби його воля, то він би взагалі хотів, щоб ніяких кримінальних справ проти Тимошенко не було і щоб ця проблема не мусувалася, але... "Є заяви про протиправні дії Тимошенко чи членів її уряду. І вони розслідуються", зазначають Дмитро Коротков і Дмитро Гомон в матеріалі "Янукович у Страсбурзі: Тимошенко і корупція".

При цьому він досить загадково відповів на питання - чи будуть легітимними парламентські вибори в 2012 році, якщо до них не допустять Юлію Тимошенко через обвинувальний вирок суду у її справі. "Потрібно розділяти політику і верховенство права. Не можна прикривати політикою корупцію", - сказав Янукович.

Теоретично це можна трактувати як натяк на те, що неучасть Тимошенко у виборах припускається. Нагадаємо, згідно з українським законодавством людина з непогашеною судимістю стати нардепом не може.

Політологи сходяться на думці, що якщо Тимошенко не буде №1 в списку "Батьківщини", це не завдасть їй великої електоральної шкоди, а ось по іміджу влади вдарить сильно. "Якщо Тимошенко не братиме участі у виборах, це дуже не сподобається західним спостерігачам. Не думаю, що українській владі слід так ризикувати. Юлії Тимошенко дуже потрібна роль переслідуваної мучениці, це йде їй на руку", - вважає німецький політолог Олександр Рар.

Політолог Вадим Карасьов вважає, що якщо Тимошенко і не братиме участі у виборах, всі і так будуть знати, що "Батьківщина" - це політична сила Тимошенко. Ніхто не завадить їй бути прапором кампанії. А неучасть Тимошенко у виборах може піти "Батьківщині" тільки на користь - вона постане лідером, якого боїться влада, а тому і знімає її з дистанції.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 999 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ