Ср, 2024-04-24, 14:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 20 » Янукович обіцяє новий саркофаг на ЧАЕС до 2015 року і контроль за грошима
15:43
Янукович обіцяє новий саркофаг на ЧАЕС до 2015 року і контроль за грошима
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Зібрані в результаті донорської конференції додаткові кошти до Чорнобильського фонду дадуть змогу добудувати об'єкт "Укриття" до 2015 року, вважає Янукович.

"Вчора, практично, ми виконали завдання, яке стояло перед конференцією донорів", - сказав президент України журналістам у середу в Чорнобилі на спільній прес-конференції з Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном та генеральним директором МАГАТЕ Юкія Амано, передає "Інтерфакс-Україна".

Янукович нагадав, що за підсумками конференції зібрано попередньо близько 550 млн євро. "Суму, що залишилася, буде, я переконаний, зібрано найближчим часом. Фактично, ми дістали можливість завірити будівництво об'єкту "Укриття" і закінчити будівництво до 2015 року", - сказав він.

Президент запевнив, що кошти, надані на об'єкт "Укриття" на Чорнобильській АЕС, будуть під надійним міжнародним контролем. Янукович також підкреслив, що окрім міжнародних організацій є головний орган, який контролюватиме використання засобів, - Європейський банк реконструкції і розвитку.

Як повідомлялося, Єврокомісія, Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) і 25 держав на донорській конференції Чорнобильського фонду "Укриття" і Ради ядерної безпеки в Києві у вівторок заявили про готовність надати додаткові кошти у розмірі 511,9 млн євро на реалізацію чорнобильських проектів.

Україна зі свого боку додатково виділить на Чорнобильський фонд "Укриття" 29 млн євро.

Пан Гі Мун виступив за посилення ядерної безпеки у світі

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун виступає за повний перегляд політики ядерної безпеки у світі.

"Повний перегляд згори донизу стандартів ядерної безпеки, посилення роботи МАГАТЕ в цьому напрямі, вивчення питання впливу природних стихій на ядерну безпеку, а також розгляд справжніх переваг і вад, які приносить ядерна енергія, і зусилля захисту ядерних об'єктів від тероризму", - озвучив він принципи такої політики в Чорнобилі в середу.

Він також уточнив, що необхідно подумати над "фізичним захистом" ядерних матеріалів, щоб вони не потрапили до рук терористів.

На думку генсека ООН, необхідно підвищити обізнаність суспільства в питаннях ядерної безпеки. "З цією метою ми в червні збираємо зустріч на високому рівні, а у вересні плануємо провести зустріч світових лідерів, присвячену цьому питанню - посиленню ядерної безпеки", - сказав він.

Аварії на атомних електростанціях порушують питання необхідності запровадження суворіших стандартів ядерної безпеки, вважає Пан Гі Мун. "Як ви знаєте, серед моїх пріоритетів на посаді є створення світу, вільного від ядерної зброї. Я вже відвідав Семипалатинськ, Хіросіму і Нагасакі. Але тут (Чорнобиль - ред.) зовсім інше місце і інші почуття, воно показує, як по-іншому можна використовувати ядерну енергію", - сказав він журналістам у Чорнобилі в середу.

За словами генсека ООН, питання ядерної безпеки зазвучало після Чорнобильської аварії, і після аварії на японській АЕС "Фукусіма-1" воно знов актуальне.

"З одного боку є питання ядерного роззброєння, а з іншого - питання ядерної безпеки. Приклади "Фукусіми" і цей чорнобильський приклад показують нам, що достатньо ще уваги треба приділяти ядерній безпеці й упроваджувати суворіші стандарти ядерної безпеки, як на національному, так і міжнародному рівнях, з урахуванням уроків цієї трагедії", - сказав він.

Пан Гі Мун подякував президентові України Віктору Януковичу за його "далекоглядне і лідерське рішення" про проведення Київського саміту з питань безпечного й інноваційного використання ядерної енергії.

Голова МАГАТЕ: альтернативи ядерній енергетиці поки що немає

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Юкія Амано вважає основним пріоритетом підвищення безпеки на атомних електростанціях, бо альтернативи ядерній енергії поки що немає.

У розмові з журналістами в Чорнобилі він зазначив, що історія з аварією на японській АЕС "Фукусіма-1" ще не завершена.

"Зараз нам треба, по-перше, поставити крапку в історії аварії на "Фукусімі-1". Після цього нам треба буде вивчити цю аварію і вивчити те, чого вона нас навчила. Це сталося після Чорнобильської аварії, і так буде після аварії на "Фукусімі-1". З урахуванням цього, загальна ситуація не змінилася. Нам все ж таки необхідна енергія і нам необхідна чиста енергія, яка зменшить вплив інших шкідливих джерел енергії", - сказав він.

При цьому Амано висловив думку, що багато країн обиратимуть ядерну енергетику, як одне з джерел енергії. "Наше завдання у цьому плані, екологічне завдання - забезпечити, збільшити безпеку, і це буде нашою головною метою", - резюмував він.

Президент України Віктор Янукович, генсек ООН Пан Гі Мун і генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Юкія Амано в середу відвідали четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС, де йде робота над саркофагом "Укриття".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 976 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ