Чт, 2024-04-25, 12:42


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 4 » Ющенко підписав скандальні зміни до закону про вибори Президента аби запобігти зриву 2-го туру
15:52
Ющенко підписав скандальні зміни до закону про вибори Президента аби запобігти зриву 2-го туру
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Президент України Віктор Ющенко в четвер підписав закон про внесення змін до закону про вибори глави держави (щодо організації роботи виборчих комісій). Про це в четвер повідомляє прес-служба президента.
Також про це повідомила прес-секретар Президента Ірина Ванникова на брифінгу для преси.

"Нині склалася ситуація, коли вибори президента опинилися під загрозою. Тому президент України підписав зміни до закону про вибори президента, прийняті парламентом, розуміючи його недосконалість, щоб гарантувати право кожного громадянина висловити свою позицію в день виборів відповідно до Конституції", - сказала Ванникова.

Як зауважила прес-секретар, Президент неодноразово наголошував на тому, що в Україні має бути продовжена традиція цивілізованого і мирного формування влади – коли результати виборів визначаються винятково через волевиявлення громадян.

"Будь-які сценарії зриву виборів мають бути упереджені", - сказала Ванникова, додавши, що глава держави послідовно звертав увагу на недосконалість закону про вибори Президента, які могли би спровокувати фальсифікації у ході виборчого процесу. Вона також нагадала, що Президент подавав свій варіант закону, але він не був підтриманий.

Чинний закон, наголосила Ванникова, створював підстави для зриву виборів через неявку членів виборчих комісій на засідання у день голосування, адже норма цього закону про правочинність засідання комісії за умови присутності на засіданні не менше 2/3 її членів створює загрозливу ситуацію, коли виборчі дільниці не будуть відкриті для голосування через умисну неявку членів комісії від одного із кандидатів.

Крім того, можливе затягування у визначенні результатів виборів – через відмову представників одного із кандидатів у комісіях підписувати протоколи підрахунку голосів та встановлення результатів голосування у виборчому окрузі.

"Зважаючи і на ці ризики, президент України ухвалив рішення підписати ухвалені Верховною Радою зміни до виборчого законодавства", - сказала прес-секретар.

Зокрема, за словами Ванникової, поправки до закону забезпечують механізм реагування на відсутність кворуму виборчих комісій та захисту чесного і прозорого процесу голосування, а відтак у громадян буде можливість проголосувати, а у виборчих комісій - встановити результати виборів.

Як повідомлялося, 3 лютого Верховна Рада підтвердила внесення змін до закону про вибори президента, якими скасовується обов'язковий кворум у 2/3 голосів для прийняття рішень дільничними і окружними комісіями.

Парламент 28 січня прийняв за основу зміни до закону про вибори президента, внесені першим віце-спікером Олександром Лавриновичем. У документі запропоновано виключити норму кворуму для виборчої комісії, а також пропонується ряд змін в частині порядку формування цих комісій. У тексті законопроекту виключена з чинного закону норма про те, що засідання виборчої комісії є повноважним за участі в ньому не менше 2/3 складу комісії.

У разі бездіяльності виборчої комісії вищого рівня надається право приймати рішення по суті питання, віднесеного до компетенції комісії нижчого рівня. У день голосування такі питання розглядаються комісією вищого рівня невідкладно.

Також схвалено норму про те, що "Рішення про дострокове припинення повноважень члена виборчої комісії приймається одночасно з рішенням про включення до складу виборчкому іншого "члена комісії, який призначається комісією вищого рівня за поданням голови відповідної ради" (раніше норма передбачала - "іншого представника від того ж кандидата").

Крім того, є підставою для дострокового припинення повноважень члена окружної або дільничної виборчої комісії (ст. 30 закону) є також "неявка на засідання виборчої комісії у день голосування".

Стаття 85 доповнено пунктом, згідно з яким у випадку, якщо кандидат на посаду президента України не використав можливість подати встановлену кількість кандидатур до складу відповідної окружної виборчої комісії у строк, ЦВК формує склад окружкому в кількості 14 осіб (по сім осіб від кожного кандидата) за поданням голови обласної ради.

Якщо кандидат у президенти не використав можливість подати встановлену кількість кандидатур до складу дільничної виборчої комісії у строк, окружком формує склад дільничної виборчої комісії в кількості 16 чоловік (по 8 осіб від кожного кандидата) за поданням голови відповідної міської, районної, районної у місті ради.

Таким же чином формуються виборчі комісії у випадку, якщо кількість запропонованих до складу відповідних виборчих комісій кандидатур менше, ніж встановлено в законі.

Своїм підписом Ющенко поставив крапку в суперечках про можливість його підписання. Прихильники кандидата в президенти Юлії Тимошенко до останнього сподівалися, що чинний глава держави не буде підписувати резонансний закон.

У БЮТ спочатку стверджували, що завдяки цим змінам у ПР з'являються важелі тиску на хід виборів та доступ до фальсифікації результатів.

"Регіонали" категорично відкидають звинувачення і стверджують, що насправді Тимошенко "істерично бреше", щоб прикрити свою явну поразку.

Сьогодні Тимошенко заявила, що готова вивести своїх прихильників на вулиці у випадку, якщо другий тур президентських виборів пройде нечесно. А нечесність, за її словами, гарантується набуття чинності цього закону.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1375 | Додав: gena_masur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ