Чт, 2024-04-25, 07:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 15 » Кабмін віллє в банк "Надра" 3,5 млрд грн, а Фірташ отримає повний контроль над установою
19:06
Кабмін віллє в банк "Надра" 3,5 млрд грн, а Фірташ отримає повний контроль над установою
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Одразу після продовження роботи тимчасової адміністрації в банку "Надра" установа ухвалила рішення збільшити статутний капітал в 10 разів, до 3,89 млрд грн. Експерти вважають, що всю емісію акцій отримає підприємець Дмитро Фірташ в обмін на зовнішні борги банку, тоді як уряд повинен буде забезпечити "Надра" додатковим капіталом в 3,5 млрд грн, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Банкіри вважають прийнятним для держави надання допомоги проблемній установі, навіть якщо уряд нею не володітиме.

Банк "Надра" вчора, 14 лютого, оголосив про збільшення статутного капіталу на 3,5 млрд грн, до 3,89 млрд грн. Масштабну емісію акцій банку планується провести в 2 етапи - з 23 лютого по 10 березня. За даними агенції "Інтерфакс-Україна", це рішення ухвалено 11 лютого - тобто одразу після продовження терміну дії тимчасової адміністрації. Викуп акцій до емісії дозволить власникові Group DF Дмитру Фірташу увійти до капіталу банку.

Прес-секретар Group DF Ганна Безлюдна не змогла повідомити, яким чином Фірташ викуплятиме акції. Тимчасовий адміністратор банку Валентина Жуковська на дзвінки не відповідала. Очікується, що бізнесмен конвертує в капітал викуплені раніше зовнішні борги "Надр". "Мабуть, саме зараз відбудеться обмін на акції банку, про який домовилися сторони", - зазначив голова правління "Платинум Банку" Грег Краснов.

За словами джерел в НБУ, Фірташ в рівних частинах із співвласником "Дельта Банку" Миколою Лагуном сконцентрував близько 70% зовнішніх боргів установи на суму близько 630 млн дол, що еквівалентно 5 млрд грн. Вчора Лагун відмовився коментувати збільшення капіталу банку "Надра", зазначивши, що не збирається в ньому брати участь.

Про схему конвертації боргів банку "Надра" в його капітал раніше повідомляли в Кабміні. Віце-прем'єр Сергій Тігіпко стверджував, що Дмитро Фірташ також повинен вкласти в капітал більш як 1 млрд грн живих грошей. Але після зменшення потреби банку в капіталі з 9 млрд грн до 7 млрд грн бізнесмен може обмежитися внесенням знецінених боргів.

"Коли Фірташ скуповував борги, ціна на них зростала, а зараз ринку немає, і ціна впала, - сказав інвестбанкір однієї з російських кредитних установ. - Минулого тижня тільки один продавець намагався знайти покупця на облігації банку". Живі гроші в капітал банку може дати Кабмін. Як повідомлялося, необхідні банку "Надра" для виконання банківських нормативів 3,5 млрд грн уряд планує направити через "Укрексімбанк", який видасть проблемній установі субординований кредит. Це дозволить збільшити регулятивний капітал "Надр", який залишиться приватним банком без інвестора в особі держави.

Зниження потреби банку "Надра" в капіталі до 7 млрд грн учасники ринку пов'язують з тим, що адміністратор активно працював з проблемним портфелем і пролонгував кредити клієнтам, з якими досягав компромісу.

"Важко оцінювати достатність резервування в тому чи іншому банку, тому що визначення рівня резервування - дуже неточна наука і залежить від того, яка у банку стратегія управління активами", - додав Грег Краснов.

Саме зменшення необхідності в капіталі, за даними джерела в НБУ, перешкодило провести докапіталізацію в 2010 році: "Представники Світового банку відмовилися голосувати за таку докапіталізацію, сказавши, що отримали повноваження голосувати за оцінку Ernst & Young в 8,3 млрд грн".

На думку банкірів, поява в банку "Надра" інвестора навіть без живих грошей позитивно позначиться не тільки на цій установі, а й на всій системі.

"Якщо в банк заходить реальний інвестор, то держава, навпаки, повинна дати йому преференції, щоб допомогти врятувати банк, - сказав колишній тимчасовий адміністратор кількох банків, голова правління "Юнекс Банку" Андрій Яцура. - Адміністратор навіть без додаткових вливань здатний проводити виплати і зменшити проблемний портфель, тому може санувати банк".

Не збентежило опитаних банкірів і те, що в уряду не буде змоги впливати на "Надра", який перейде під повний контроль Фірташа. Експерти сумніваються, що поява у банку 3,5 млрд грн державних коштів дозволить йому відновити нормальну діяльність і повернути 7,1 млрд грн рефінансування НБУ. "Я не упевнений, що цієї суми буде достатньо, але ліквідація банку обернеться прямим навантаженням на бюджет", - зазначив Краснов.

Слід зазначити, що ще в травні 2010 року уряд погодився рекапіталізувати банк "Надра" спільно з бізнесменом Дмитром Фірташем на 10 млрд грн. Для цього Кабінет міністрів вимагав надати йому договори про реструктуризацію зовнішніх боргів установи.

Експертна рада з питань рекапіталізації банків при Кабміні, очолювана прем'єр-міністром Миколою Азаровим, 20 травня не змогла ухвалити остаточне рішення про долю банку "Надра". Рада заздалегідь погодилася з пропозицією Нацбанку влити в банк з держбюджету 5 млрд грн, що дозволить Кабміну отримати 50%+1 акцію "Надр" (ще 5 млрд грн повинен інвестувати Фірташ). Для цього рада зажадала від тимчасового адміністратора Валентини Жуковської виконати "попередні умови".

Наприкінці травня минулого року Світовий банк і Міжнародний валютний фонд звернулися зі спільним листом до Міністерства фінансів, в якому висловили свої аргументи проти рекапіталізації банку "Надра". Міжнародні фінансові організації побоюються, що у Дмитра Фірташа немає живих грошей, щоб інвестувати їх у банк.

Вже в листопаді 2010-го голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник і голова правління "ОТП Банку" Дмитро Зінков заявили, що подальша підтримка державою рекапіталізованих банків безперспективна.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 934 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ