Пт, 2024-04-19, 17:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 14 » Кабмін заклав в бюджеті подорожчання газу до 416 доларів, але не підвищуватиме ціни для населення
16:58
Кабмін заклав в бюджеті подорожчання газу до 416 доларів, але не підвищуватиме ціни для населення
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Проект державного бюджету на 2012 рік передбачає ціну природного газу, що імпортується, у розмірі 414-416 дол за 1 тис кубометрів. Про це повідомив сьогодні, 14 вересня, перший віце-прем'єр України Андрій Клюєв на брифінгу в середу, 14 вересня, в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, вказана ціна розраховувалася по формулах, які містяться в контракті на купівлю-продаж газу між "Нафтогазом України" і "Газпромом", підписаному в січні 2009 року.

"Ціна на газ розрахована по формулі, яку підписала Юлія Володимирівна (Тимошенко) в своєму контракті. Тому ми розраховуємо ціну, яка коливатиметься (у межах) 414-416 дол за 1 тис куб м", - сказав він.

Клюєв уточнив, що ця ціна є середньою і, відповідно, у першому-другому кварталах вона може бути більшою, а в третьому-четвертому знижуватиметься.

Перший віце-прем'єр уточнив, що це песимістичний сценарій і Україна сподівається на досягнення успіху в переговорах з Росією щодо зниження ціни газу.

Ціна російського природного газу, що імпортується в країну, в першому кварталі 2011 року зросла до 264 дол за 1 тис куб м порівняно з 252 дол за 1 тис куб м у четвертому кварталі 2010 року. У другому кварталі 2011 року вона, за даними НАК, становила близько 297 дол за 1 тис куб м, у третьому - близько 355 дол за 1 тис куб м.

Як відомо, Україна безрезультатно прагне домогтися зниження вартості газу, який імпортується з Росії. Проте Росія погодилася на зниження ціни лише у разі злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" або за вступ України до Митного союзу.

Водночас президент України категорично заявив, що злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" не відбудеться в обмін на зниження ціни російського газу.

Також українська влада заявляє про плани реструктуризації та ліквідації НАК "Нафтогаз України", що, на думку посадовців, призведе до розірвання контрактів з "Газпромом". Російська сторона не має наміру втручатися в плани Києва з реформування "Нафтогазу", але виходить з того, що у компанії повинен залишитися правонаступник з чинних міжнародних угод.

Експерти називають заяви української влади про реформування "Нафтогазу" підготовкою до "газової війни".

Згодом президент України повідомив, що вже підготовлено документи, необхідні для подачі позову до арбітражного суду, для перегляду газових контрактів. Росія натомість заявила про готовність відстоювати свою позицію в суді. Також глава російської газової монополії повідомив, що Україна купує газ не дорожче за інші європейські країни. Пізніше з Москви прозвучала погроза про розрив харківських угод у разі подачі позову.

"Газпром" і "Нафтогаз" 21 квітня 2010 року підписали доповнення до контракту на постачання газу, згідно з яким українська сторона отримала знижку в ціні на газ, яка дорівнює величині зниження експортного мита при постачаннях газу до України.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням.

Уряд не підвищуватиме ціни на газ для населення

Також Клюєв повідомив, що уряд України в переговорах з Міжнародним валютним фондом (МВФ) відстоює збереження цін на газ для населення на поточному рівні. "То, що стосується цін на газ для населення, ми зараз ведемо переговори (з МВФ) для того, щоб залишити ціну на газ на тому рівні, який зараз є", - сказав він.

За його словами, уряд заклав в проекті держбюджету на 2012 рік "погашення різниці в ціні".

Також перший віце-прем'єр зазначив, що переговорний процес України і МВФ йде в нормальному режимі і Україна виконує всі вимоги МВФ. "Всі показники виконуються, план реформ - зокрема, ухвалена пенсійна реформа, також відпрацьований цілий ряд напрямів по дефіциту держбюджету. Виконуємо всі вимоги", - сказав Клюєв.

Раніше повідомлялося, що МВФ як і раніше наполягає на підвищенні тарифів на газ для України для продовження фінансового співробітництва. Про це повідомив представник МВФ в Україні Макс Альєр. За його словами, реалізація такого кроку необхідна для скорочення видатків державного бюджету на підтримку НАК "Нафтогаз України".

Альєр наголосив, що МВФ погоджується з необхідністю захисту малозабезпечених верств населення від підвищення цін на енергоносії, проте виступає проти субсидування громадян, яким під силу сплачувати за газ за вищими цінами. У зв'язку з цим він нагадав, що спочатку уряд зобов'язався підвищити тарифи на газ на 50% ще в квітні поточного року, але в подальшому ці вимоги були пом'якшені.

Як відомо, Міжнародний валютний фонд (МВФ) вирішив відновити кредитну співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд (15,35 млрд дол за поточним курсом) наприкінці липня. Київ у серпні 2010 року отримав перший транш у розмірі SDR1,25 млрд. У грудні 2010 Україна одержала другий транш кредиту на SDR1 млрд.

Однією з умов надання Україні чергового траншу кредиту було ухвалення пенсійної реформи.

Другою умовою, яка поки не виконана, є підвищення тарифів на газ для населення. У МВФ невдоволені відмовою України підвищувати тарифи на газ і тепло. Керівництво фонду вимагає щомісячного збільшення тарифів на 10% з липня 2011 року.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 890 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ