Пт, 2024-04-19, 00:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 4 » Карткові ігри депутатів викривають недбалість, з якою вони ставляться до своїх обов'язків
15:49
Карткові ігри депутатів викривають недбалість, з якою вони ставляться до своїх обов'язків
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У Раді - картярські пристрасті. Вчора з Вашингтона "нунсівець" Володимир Ар'єв відправив заяву генпрокурору. Він просить Віктора Пшонку розв'язати задачку: як так вийшло, що 1 лютого картка Ар'єва нібито голосувала за зміни до Конституції (перенесли вибори ВР з березня 2011-го на жовтень 2012-го), тоді як фізичне тіло депутата сиділо в літаку (Ар'єв з колегами полетів зустрічатися з віце-президентом США Джо Байденом, картка була при ньому (нардеп навіть сфотографувався з нею в аеропорту Вашингтона), а робити дублікат він не просив? Виходить, що - підказує Ар'єв Пшонці рішення - пахне смаленим, себто частиною 2 ст.344 КК - "Втручання в діяльність держдіяча". Треба "порушити кримінальну справу і притягти до відповідальності винних".

У тому, хто за кого і чому голосував, розбиралася "Сегодня" в матеріалі Анастасії Рафал "Депутати роблять по 6 дублікатів картки і голосують задля жарту".

Екс-голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський вже дав ГПУ "наводку". Він вважає, що дублікат у нардепа таки є. "Він сам віддав дублікат своєї картки, а тепер влаштовує цирк", - написав Бродський у своєму блозі в "Живому Журналі".

Депутат НУ-НС Геннадій Москаль натякає, що без відома Ар'єва виготовити дублікат ніхто не міг. "Щоб отримати дублікат, депутат має написати заяву, завірити її у відділі кадрів і під розпис отримати картку. У мене дублікатів три. А у деяких 6-7. Чому? Ну, прилетів з аеропорту, не встигаю забігти додому за карткою, а з собою не вожу, щоб не втратити, - і замовляю дублікат. Його активують тільки на один день, а основну картку на цей час деактивують. І якщо депутат відвіз картку з собою, а дублікату не замовляв і нікому не віддавав, то способу проголосувати за нього я не знаю", - каже Москаль. Сам Ар'єв вчора ще був у США і трубку не брав. 19 листопада, коли нардепи змінювали Конституцію в першому читанні, Ар'єв теж був "за".

Цікаві подробиці спливли щодо картки екс-"бютівця" Павла Мовчана. 1 лютого він був у "Феофанії", а його картка (яка теж проголосувала за зміни до Конституції), за словами нардепа, була у керівництва фракції (а тому виключати Мовчана з фракції було нелогічно). Але в БЮТ запевняють, що Мовчан попросив "нунсівців" забрати його картку. "Я можу навіть назвати того, хто це зробив. Це пан Полянчич (Михайло Полянчич - ред.)", - заявив "бютівець" Андрій Кожем'якін. І, до речі, сам Полянчич підтвердив, що голосував карткою Мовчана на його прохання.

Наразі БЮТ продовжує позбавлятися "зрадників". Учора в ЗМІ з'явилася інформація, що з опозиційного Кабміну виженуть главу МВС Геннадія Москаля і двох віце-прем'єрів - Юрія Кармазіна та Володимира Стретовича. Вони теж 1 лютого були на боці більшості. "Ой, я зараз обідаю. У мене пропаде апетит", - відреагував Москаль на запитання про цю подію.

Нардепи кажуть, що іноді "по приколу" голосують один замість одного. "Сьогодні такого немає, а за Тимошенко часто бувало: вона подасть якийсь законопроект у ВР, всі соратники - за, один Москаль проти. А я просто картку в залі залишив, а сам вийшов у кулуари або на вулицю. А хтось вирішив пожартувати. Ну і починають розбиратися. А жартівники ходять, регочуть, - розповів нам нардеп Геннадій Москаль. - Бувало, що ніхто не голосує, а за Жванію кнопку натиснемо. Але такі жарти можна собі дозволити, коли розглядаються якісь законопроекти про захист тварин, наприклад. Пам'ятаєте, був законопроект якийсь про кажанів? Так ми за всіх своїх ворогів натиснули кнопки! Але Конституція - справа серйозна: тут кожен свою картку як зіницю ока береже".

До речі, депутати зазвичай не зберігають карток при собі. "Зазвичай у фракції є людина, не з керівництва, яка за них відповідає. Увечері збирає і здає їх до Секретаріату Ради, вранці отримує на руки і роздає колегам. Але якщо хтось хоче - може і не віддавати нікому, носити з собою", - розповів один з нардепів.

Опозиція заявила про порушення процедури ухвалення змін до Конституції і почала збирати підписи депутатів під зверненням з цього питання до Конституційного суду (КС). Представники влади сумніваються у ймовірності позитивного рішення КС і впевнені, що проблема є не судовою, а політичною, пише "КоммерсантЪ-Украина" у статті Валерія Кучерука "Опозиція ставить на картки".

Вчора вранці Володимир Ар'єв повідомив, що звернувся до Генеральної прокуратури з проханням розслідувати фальсифікацію голосування від його імені за внесення змін до Конституції. У Генпрокуратурі вчора заявили, що ще не ознайомилися із заявою пана Ар'єва, але готові його розглянути.

Не чекаючи відповіді ГПУ, в опозиції заявили, що мають у своєму розпорядженні ще один доказ фальсифікації голосування за внесення змін до Конституції. Представник фракції "Наша Україна - Народна самооборона" Михайло Полянчич підтвердив, що проголосував за прийняття закону карткою народного депутата Павла Мовчана.

"Дійсно, є питання про порушення процедури голосування, оскільки в Конституції існує пряма норма про те, що депутат має голосувати персонально", - заявив учора перший заступник голови цієї фракції Андрій Кожем'якін.

"Я, як неодноразовий учасник процесів у Конституційному суді, можу сказати, що ймовірність позитивного рішення з цього питання з правової точки зору малоймовірна, - прокоментував ініціативу опозиції представник президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко. - Я навіть не впевнений, що суд прийме його до розгляду, оскільки це проблема не судова, а політична і стосується діяльності Верховної Ради, тому перебуває поза компетенцією КС".

В Адміністрації президента також не стали надавати серйозного значення діям опозиції. У другій половині дня на сайті глави держави, який 3-4 лютого перебуває з державним візитом у Польщі, з'явилася інформація про те, що Віктор Янукович підписав закон про зміни до Конституції.

Недбалістю, з якою народні обранці ставляться до своїх обов'язків, обурюються "Известия в Украине" в матеріалі Людмили Полях "Карткові ігри депутатів"

Розказані депутатами історії більше схожі на виправдання школярів і наводять на серйозні думки. По-перше, чому картка депутата, яка є таким само робочим атрибутом, як посвідчення і депутатський значок, виявляється незрозуміло в чиїх руках? Чому нею може голосувати депутат не лише своєї, а й чужої фракції? Може, тоді, любі депутати, дозволите карткою скористатися й звичайним громадянам, які вас, власне, обирали? Наприклад, під час зустрічі з даїшником її можна застосувати як психологічний аргумент або ж спробувати проїхати в метро - а раптом турнікет злякається депутатського документа і пропустить пасажира-зайця? Друге питання не менш цікаве. А що, власне, робив пан Ар'єв, який так переживає за долю України, у США під час робочого дня і тоді, коли в сесійній залі парламенту вирішувалося аж ніяк не другорядне для України і української політики питання? Цілком очевидно - прогулював.

А тим часом практика парламентського голосування "за себе і за того хлопця" у Верховній Раді існує давно. Колишній спікер намагався навіть встановити особливі пульти для голосування, щоб депутати фізично не змогли голосувати одночасно і за себе, і за колег. На це диво техніки пішло 500 тисяч гривень наших податків, але, як бачимо, це ситуацію ніяк не змінило. Система так і не почала працювати.

Вже давно не таємниця, що навіть депутати, які демонструють перед об'єктивами телекамер небачену політичну активність, можуть на своїх робочих місцях у парламенті з'являтися рідко, здаючи свої картки для голосування депутатам-власникам. Саме вони відповідальні за те, щоб прийти вранці, роздати картки по осередках і простежити, щоб голосування було "одностайним". А якщо раптом справа пішла шкереберть, завжди можна заявити, що, мовляв, не винен я, в залі мене не було - хворів, був у США і т.д. І хоча Конституція передбачає, що голосування депутат здійснює особисто, ще жодного слугу народу не було покарано за недбале ставлення до своїх професійних обов'язків, до яких належить і вихід на роботу, і голосування.

Поки під куполом парламенту існують подібні карткові ігри, навряд чи варто розраховувати на дотримання законів у решті сфер громадського життя.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 895 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ