Чт, 2024-04-25, 19:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 18 » Хто і за які гроші купив бурові, -Тимошенко розберетьсяі. У Кабміні кажуть, що все законно
14:39
Хто і за які гроші купив бурові, -Тимошенко розберетьсяі. У Кабміні кажуть, що все законно
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Перший віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський заявляє, що в уряді немає даних, що підтверджують порушення закону під час купівлі двох бурових платформ компанією "Чорноморнафтогаз", передає "Інтерфакс-Україна".

"Хочу сказати, що уряд не може давати оцінки. Уряд має право ініціювати розслідування чи вивчення такої проблематики. Щодо установок, маються на увазі нафтобурові установки, то ви знаєте, що ці запити подали, зокрема й народні депутати, до різних правоохоронних органів України, які розглядали це питання... Й на сьогодні ми не маємо відповіді щодо того, що там є склад злочину", - відповів Хорошковський.

Перший віце-прем'єр зазначив, що, звісно, питання стосується того, чи було переплачено вартість цього обладнання, але "це питання може вирішуватися тільки в установленому законодавством полі, а саме - шляхом розслідування правоохоронних органів".

"Якщо є необхідність іще раз здійснити перевірку цієї проблеми, будь ласка - подавайте звернення, і Генеральна прокуратура перевірятиме цей факт", - наголосив Хорошковський.

Тимошенко вирішила перевірити хто і за скільки купив бурові

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко звернулася в Міжнародну групу з протидії відмиванню грошей (FATF) з проханням перевірити факти зловживань, допущених при придбанні ДАТ "Чорноморнафтогаз" бурових установок і судів. На думку депутатів від опозиції, при проведенні цих операцій мав місце змова українських чиновників, які організували фіктивні тендери. У Міненерго, главу якого Юрія Бойка опозиціонери просять притягнути до відповідальності, заяви опозиції вважають необґрунтованими, посилаючись при цьому на висновки компанії Halliburton. Про це пише "КоммерсантЪ-Украина".

Про звернення колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко в FATF вчора на спеціально скликаній прес-конференції повідомив її захисник, народний депутат Сергій Власенко.

"Станом на сьогодні ми підготували, а Юлія Володимирівна підписала, заява, адресована відповідним європейським структурам, зокрема FATF, про зловживання, допущені при угодах, пов'язаних з так званими" вишками Бойко ", - сказав він.

Йдеться про дві куплені Україною самопідйомні бурові установки, одна з яких, "Петро Годованець", вже прибула в Україну. Вона здатна бурити до 12 свердловин з однієї точки на глибині до 120 м і досягати максимальної глибини буріння 9 тис м.

Друга платформа прибуде в Україну до кінця року. Загальна вартість установок склала 800 млн дол (6,4 млрд грн). Передбачається, що вони будуть добувати газ на Безіменному та Одеському родовищах. Як повідомлялося, експлуатація бурових установок дозволить на 10% скоротити імпорт палива з Росії.

За словами адвоката, FATF повинна буде провести перевірку викладених у заяві фактів, за результатами якої згодом може звернутися в правоохоронні органи країн, в яких зареєстровані компанії, причетні до даної угоди. Власенко зазначив, що мова йде в першу чергу про Латвію, де зареєстрована компанія Rigas Kugu, і Великобританію, де зареєстрована компанія Highway Investment Processing, які брали участь у закупівлях установок.

Народний депутат Остап Семерак ("БЮТ-Батьківщина") заявив, що тендер, на якому були придбані дві бурильні установки і супроводжуючі судна, "був фіктивним". У результаті покупки бурильних установок за завищеними цінами, упевнений депутат, держбюджет зазнав збитків у розмірі 400 млн дол (3,2 млрд грн).

"Нам вдалося отримати оригінали документів, всю тендерну документацію, договір, який був укладений між" Чорноморнафтогазом "і офшорною фіктивною компанією, і довести, що це була змова українських чиновників, за яку вони повинні понести відповідальність", - зазначив пан Семерак.

У Міненерго обурені заявами опозиції і вважають їх необґрунтованими.

"Тимошенко нічого не зробила для зниження газової залежності країни." Завдяки "їй Україні кожен місяць платить" Газпрому "за газ стільки, що могли б щомісяця купувати дві-три таких плавучих бурових установки", - сказав заступник директора департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго Костянтин Бородін.

"Якщо ж вона вважає, що подібні установки коштують менше, то чому вони не були куплені державою ні в перший, ні в другій її прихід на посаду прем'єр-міністра?" - зазначив він.

Його думку поділяє і колишній радник президента України з енергетичних питань Богдан Соколовський.

"Проти поставок бурових, взагалі то, виступили політики, які зробили все можливе, щоб Україна опинилася в енергетичній залежності від "Газпрому "- сказав він.

Бородін зазначає, що американська компанія Halliburton оцінила плавучу бурову установку набагато вище, ніж прихильники Юлії Тимошенко. У листі Halliburton, адресованому НАК "Нафтогаз Україна", сказано, що плавуча бурова установка "Петро Годованець" оцінюється в 392,8 млн дол, причому ця сума не включає страхування, інжиніринг і підготовку порту Гіресун (Туреччина).

"Найбільша американська компанія у сфері постачань устаткування для розвідки і видобутку нафти дала набагато більш високу оцінку бурової, ніж члени Блоку Юлії Тимошенко. Це не дивно, якщо виходити з того, що характер заяв останніх носить виключно політичний характер", - говорить чиновник Міненерго.

Як повідомлялось, нове бурове обладнання має дозволити державній компанії "Чорноморнафтогаз" до 2015 року видобувати 3 млрд кубометрів газу.

Нагадаємо, ДАК "Чорноморнафтогаз" у березні 2011 року придбав на тендері морську бурову установку на 150 мільйонів доларів дорожче , ніж вона коштує на закордонних ринках.

Подібні установки фірми Seadrill, дилера сінгапурської корпорації Keppel, коштують 248 мільйонів доларів, у той час як "Чорноморнафтогаз" придбав її на відкритому тендері за 400 мільйонів.

Пізніше офіційні особи "Нафтогазу України" стверджували, що решта суми (різниця в ціні 150 млн дол) буде витрачена на додаткові товари і послуги.

Згодом, британська фіктивна компанія Highway Investment Processing LLP, яка продала за завищеною ціною бурову вежу "Нафтогазу", почала процес ліквідації.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1048 | Додав: adminA | Теги: бурові, за які гроші, Тимошенко
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ