Пт, 2024-03-29, 14:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2009 » Вересень » 7 » КНР стратить організаторів протестів з вимогою гарантувати громадську безпеку в Урумчі
10:41
КНР стратить організаторів протестів з вимогою гарантувати громадську безпеку в Урумчі
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

"Серйозна кара", аж до страти, очікує на провокаторів заворушень минулого тижня в Синьцзян-Уйгурському автономному районі КНР, повідомляє в понеділок агентство "Сіньхуа" з посиланням на джерела в прокуратурі.

Багатотисячні народні виступи розпочалися в адміністративному центрі краю місті Урумчі в четвер, а в п'ятницю переросли в зіткнення з поліцією. У заворушеннях загинуло п'ятеро осіб, 14 отримали поранення. Поліції довелося використовувати сльозогінний газ. За непідтвердженими владою КНР повідомленням, у місто введені танки, передає РИА "Новости".

Учасники виступів вимагали гарантувати громадську безпеку в місті, яке постраждало від масштабних страйків 5 липня, коли загинули 197 чоловік і більш як 1,6 тисячі отримали поранення.

Через два місяці там почалися нові атаки невідомих на перехожих. Зловмисники використовували шприци з голками для підшкірних ін'єкцій. Місцеві жителі побоюються, що постраждалих заражали ВІЛ або вводили їм "важкі" наркотики, хоча судмедексперти спростовували факт введення "радіоактивних і хімічних" речовин. Всього від дій "бандитів із голками" постраждали 531 людина.

Раніше влада повідомила про затримання 25 осіб за підозрою в здійсненні цих атак, чотирьом з них висунуто офіційні звинувачення.

Влада звинувачує в нових атаках сепаратистські угрупування, які діють у Синьцзяні. "Сепаратисти, терористи і екстремісти вдалися до тактики "м'якого насильства", щоб спровокувати дестабілізацію обстановки і розпалити міжнаціональну ворожнечу в регіоні", - заявив раніше віце-мер Урумчі Чжан Хун.

Щоб зняти напругу в місті, з понеділка влада вирішила розсилати "послів гармонії" по будинках жителів мегаполісу, які "вестимуть роз'яснювальну роботу". Кількість цих "місіонерів" сягне 7 тисяч. Акція покликана "придушити саботаж терористів" і "привнести гармонію" в життя городян.

Першою ознакою нормалізації обстановки в Урумчі став показовий пропуск весільного кортежу через кордони, встановлені на всіх центральних магістралях міста.

За повідомленнями очевидців, кавалькада з шести заквітчаних і з дзвіночками машин безперешкодно проїхала через численні кордони озброєної штурмовими гвинтівками поліції.

Нагадаємо, що конфлікт у місті Урумчі виник після того, як на місцевій фабриці іграшок одного з уйгурів звинуватили в сексуальному домаганні щодо китаянки. За наявними відомостями, масовим виступам передували запеклі сутички між уйгурами й етнічними китайцями, які відбулися в червні на півдні Китаю.

Понад 840 осіб загинули в результаті зіткнень у північно-західному китайському місті Урумчі. Про це заявляв представник Всесвітнього конгресу уйгурів.

За офіційними даними, в результаті нападів уйгурів на представників ханьської національності (китайців) і зіткнень з поліцейськими загинули 158 осіб. Більше однієї тисячі осіб поранено. Зіткнення відбувалися 6 липня.

Довідка

Урумчі - столиця Сіньцзян-Уйгурського автономного району в західній китайській провінції Сіньцзянь, де проживає значна кількість уйгурів.

Всього в Китаї проживає 9 млн уйгурів. Це тюркомовний народ, що сповідує іслам. Серед уйгурських націоналістів поширена ідея відокремлення від Китаю і створення власної мусульманської держави.

В Урумчі живе близько 1,5 млн китайців і близько 250 тис уйгурів.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1365 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ