Пт, 2024-04-19, 11:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 16 » "Коаліція виконавців і продюсерів України" проти скасування існуючих квот на музичні твори українських авторів
21:18
"Коаліція виконавців і продюсерів України" проти скасування існуючих квот на музичні твори українських авторів
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/

Громадська організація "Коаліція виконавців і продюсерів України" закликала владу не допустити скасування існуючих квот на музичні твори українських авторів і виконавців в ефірі телерадіоорганізацій.

Про це йдеться у зверненні "Коаліції" до президента Віктора Януковича, голови Верховної Ради Володимира Литвина, голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Андрія Шевченка та до голів парламентських фракцій.

Автори звернення певні, що схвалення законопроекту про скасування існуючих квот на музичні твори українських авторів і виконавців в ефірі телерадіоорганізацій призведе до непоправних наслідків для музичної культури України.

Вони зазначають, що квоти на аудіовізуальний продукт або музичні твори українських авторів, котрі діють протягом п'яти років, дозволяють популяризувати українську музику (незалежно від мови її виконання), "відкривати" нових молодих артистів, забезпечувати розвиток вітчизняної музичної культури.

Скасування цих квот, як гадають автори звернення, призведе до наступних наслідків:

- кількість української музики (незалежно від мови її виконання) в ефірі українських телерадіоорганізацій принципово зменшиться на користь зарубіжних артистів;

- поява нових виконавців стане неможливою, оскільки відновиться колишня практика платних ротацій в ефірі телерадіоорганізацій для українських артистів, що в нинішніх економічних умовах не вдасться забезпечити;

- створення нових творів українськими авторами різко зменшиться і буде позбавлене сенсу, адже їх нові твори не матимуть можливості для популяризації, яка здійснюється переважно в ефірі телерадіоорганізацій;

- роялті, що сплачується українськими телерадіоорганізаціями, буде платитися не українським авторам і виконавцям, а зарубіжним артистам. Відповідно, ці кошти будуть залишатися не в Україні для розвитку вітчизняної музичної культури, а йтимуть за кордон.

При цьому автори звернення не погоджуються з автором законопроекту, членом фракції Партії регіонів Оленою Бондаренко, яка стверджує, що його схвалення пов'язане з необхідністю приведення законодавства України про телебачення і радіомовлення у відповідність до ч. 1 ст. 10 Європейської Конвенції про транскордонне телебачення.

Зокрема, автори звернення наголошують, що Європейська Конвенція про транскордонне телебачення жодною своєї нормою не забороняє введення квот для національного виробника культурного продукту; Європейська Конвенція про транскордонне телебачення регулює відносини, пов'язані лише з телебаченням, тоді, як Законопроект № 6342 скасовує квоти для музичних творів українських авторів і виконавців як на телебаченні, так і на радіо; сторонами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення є, зокрема такі держави, як Франція, Польща, Чехія, Угорщина та інші, які мають аналогічні квоти для своїх національних творів в ефірі телерадіоорганізацій; створений Європейською Конвенцією про транскордонне телебачення Постійний Комітет, який складається з представників всіх держав-сторін Конвенції і має право тлумачити положення Конвенції, не робив зауважень Україні з приводу наявності квот для музичних творів українських авторів і виконавців.

Коаліція виконавців і продюсерів України зазначає, що схвалення законопроекту № 6342 жодним чином не пов'язане з узгодженням законодавства України із положеннями Європейської Конвенції про транскордонне телебачення і не буде урізноманітнювати програми українських телерадіоорганізацій.

Замість цього ухвалення даного законопроекту в цілому завдасть значної шкоди всім українським авторам і виконавцям музики (незалежно від мови виконання, популярності, жанрів музики, політичних симпатій).

"З огляду на вищесказане, просимо вас не допустити нанесення шкоди українській музичній культурі та схвалення законопроекту № 6342 у другому читанні і взагалі", - йдеться у зверненні найвідоміших українських виконавців і продюсерів.

Проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення (про приведення у відповідність з вимогами Європейської Конвенції про трансграничне телебачення до програмної концепції мовлення)" було зареєстровано у Верховній Раді 26 квітня 2010 року за ініціативою народного депутата Олени Бондаренко (фракція Партії регіонів).

Верховна Рада 1 лютого 2011 року ухвалила цей законопроект за основу і направила його на підготовку до другого читання. Законопроект підтримали 240 із 396 народних депутатів, зареєстрованих у залі.

Проект передбачає скасування обов`язкового надання 50% радіоефіру музиці українських авторів або виконавців. Зокрема, пропонується вилучити зі статей 9 і 28 Закону "Про телебачення і радіомовлення" вимогу про дотримання телерадіоорганізаціями окремих квот на поширення музичних творів українських авторів або виконавців, а також вимогу до змісту програмних концепцій телерадіоорганізацій щодо частки поширення музичних творів українських авторів або виконавців у тижневому обсязі мовлення.

Довідка

Коаліція виконавців і продюсерів України покликана захищати права і законні інтереси їх авторів, зокрема, шляхом впливу на державну політику в сфері інтелектуальної власності.

Організація об'єднує багатьох артистів та музичних продюсерів, серед яких: Руслана, Андрій Данилко, Ані Лорак, Потап і Настя Каменських, Андрій Кузьменко-Скрябін, Таїсія Повалій, Друга Ріка, ВІА Гра, Гайтана, СКАЙ, ТНМК, Мандри, Бумбокс, Тартак, Ірина Білик, Олександр Пономарьов, Гарік Кричевський, Віктор Павлік, Тіна Кароль, Альона Вінницька, Марія Бурмака, Авіатор, Нікіта, Алібі, Моторола, Армія, Dazzle Dreams, НеАнгели, Віталій Козловський, Ольга Горбачова, Костянтин Меладзе, Ігор Кондратюк та багато інших.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 962 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ