Пт, 2024-03-29, 09:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Квітень » 10 » Коболєв - газопровід "Північний потік-2" може зіграти роль "троянського коня" Росії для ЄС
22:37
Коболєв - газопровід "Північний потік-2" може зіграти роль "троянського коня" Росії для ЄС
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Будівництво другої гілки газопроводу "Північний потік-2", що лобіює російський газовий монополіст "Газпром", може зіграти роль "троянського коня" Росії для Європейського Союзу.

Як повідомили в прес-службі Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", про це сказав голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв в рамках міжнародної конференції в Європарламенті.

"Як і троянський кінь, "Північний потік-2" – це подарунок у красивій обгортці, метою якого є послаблення ЄС зсередини", - цитує Коболєва прес-служба "Нафтогазу".

За його словами, газопровід жодним чином не сприяє диверсифікації поставок газу в ЄС і не забезпечує Євросоюзу доступ до нових джерел газу. Разом з тим він провокує суттєве падіння обсягів газу, що транспортується вже існуючими маршрутами - через країни Центральної та Східної Європи, і веде до швидкого занепаду цих маршрутів.

Коболєв спрогнозував, що реалізація проекту "Північний потік-2" призведе до того, що пункти входу російського газу до ЄС будуть майже повністю сконцентровані у Німеччині. Однак наявні газопроводи між північчю Німеччини та країнами Центральної та Східної Європи не мають достатньо потужностей, аби доправити потрібні обсяги газу в східні європейські регіони.

"Зміна ландшафту газового ринку створить нові можливості для зловживань "Газпромом" своїм домінуючим становищем і буде загрожувати енергетичній безпеці ЄС. Більшість країн Центральної, Східної та Південної Європи значною мірою залежать від російського газу і мають обмежений доступ до альтернативних джерел поставок. Реалізація проекту "Північний потік-2" додатково погіршить переговорні позиції цих країн у відносинах із "Газпромом", - відзначив голова "Нафтогазу".

Він не виключив появи дефіциту газу для країн Центральної та Східної Європи в разі запуску "Північного потоку-2", і саме цей фактор Росія могла б використовувати у політичних дискусіях та вимогах політичних поступок з боку країн ЄС. "Це може бути використано для штучного формування протиріч між державами-членами ЄС і ставить під загрозу безпеку ЄС, - відзначив Коболєв. - Протягом багатьох років Україна існувала в умовах політики "російський газ в обмін на лояльність". В результаті ми купували газ за однією з найвищих цін у Європі та були обмежені у наших політичних рішеннях. Протягом останніх двох років Україна продемонструвала, що диверсифікація постачальників та інтеграція із сусідніми ринками газу - це набагато ефективніша стратегія як в політичному, так і у фінансовому плані. Ми здивовані, що ЄС розглядає можливість руху у протилежний бік з проектом Північний потік-2".

Як повідомлялося, проект "Північний потік-2" передбачає будівництво двох ниток морського газопроводу сукупною потужністю 55 млрд куб. м газу на рік з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря.

На початку вересня 2015 "Газпром", Shell, OMV, E.On. підписали угоду акціонерів спільної проектної компанії, яка займатиметься будівництвом газопроводу "Північний потік-2". У жовтні президент Росії Володимир Путін особисто дав старт будівництву газопроводу "Ухта - Торжок-2", який забезпечить постачання газу по газопроводу "Північний потік-2" для поставок газу з Росії до Європейського Союзу в обхід України.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 851 | Додав: adminA | Теги: роль троянського коня Росії, Коболєв, ЄС, газопровід Північний потік-2
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ