Чт, 2024-04-25, 09:11


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 26 » Країни ЄС посилюють вимоги щодо отримання українцями віз. У МЗС кажуть, що цілком законно
17:26
Країни ЄС посилюють вимоги щодо отримання українцями віз. У МЗС кажуть, що цілком законно
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У Міністерстві закордонних справ України пояснюють, що посольства країн Європейського Союзу можуть контролювати повернення громадян України на батьківщину після відвідування країн ЄС, однак Польща запевняє, що цього робити не буде, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"За отриманою інформацією МЗС України від Європейської комісії, візовий кодекс ЄС не містить положень, які б регламентували повернення осіб, котрим були видані візи. У той же час країни-члени ЄС мають право на регулювання відповідних відносин в рамках національного законодавства", - повідомив прес-секретар МЗС Олександр Дикусаров на брифінгу у вівторок.

Посольства країн ЄС частіше стали вимагати в українців заставу для отримання візи чи змушують відмічатися після повернення. Це засвідчив моніторинг, який проводить громадська ініціатива "Європа без бар’єрів", повідомляє Deutsche Welle.

Посольства деяких країн Євросоюзу в Україні, видаючи візи, просять українців після поїздки з’явитися знову і повідомити про своє повернення. Також при отриманні шенгенської візи посольства країн ЄС все частіше вимагають від українців заставу, аби впевнитися, що ці люди повернуться. Якщо ж громадянин України проігнорує цю процедуру, йому загрожує відмова у видачі візи.

Заставою частіше за все слугує внутрішній паспорт громадянина України чи документ на нерухомість на території України. Повертають ці документи після повернення подорожнього на батьківщину і повторного звернення до посольства чи консульства, розповіла керівник громадської ініціативи "Європа без бар’єрів" Ірина Сушко.

За її словами, таку заставу вимагали від українців деякі консульства і раніше. Особливо така практика була поширена у посольстві Італії, Іспанії та Франції. Тепер тенденція до додаткового контролю лише посилюється.

До таких процедур віднедавна стали вдаватися й інші консульства, наголошує Сушко. За її словами, опитування заявників на візи, проведене у липні у Києві, засвідчило, що тепер відмічатися після повернення чи залишати заставу вимагають у декого ще й у консульствах Нідерландів, Німеччини, Естонії. "Посилення цієї тенденції, напевне, пов’язане з ростом міграційних ризиків на південних кордонах ЄС. Але це питання застав може носити й сезонний характер", - зауважила Ірина Сушко.

За її словами, заставу вимагають не тільки у тих, хто вперше їде за кордон, а й у тих заявників, які вже мають досить велику візову історію. Причому вимога засвідчити своє повернення особисто є вибірковою.

Здебільшого консульства просять додатково відмічатися чи залишати заставу підприємців та тих, хто їде до родичів за кордон.

Ірина Сушко переконана, що така практика консульств є "нецивілізованою" і містить подвійні стандарти, адже якщо людина відмовляється залишити цю заставу, то є велика ймовірність, що візу вона так і не отримає. Водночас керівник громадської ініціативи "Європа без бар’єрів" застерігає від того, аби Україна вдавалася до кроків у відповідь стосовно громадян ЄС. На її думку, більш продуктивним буде продовження переговорів про встановлення безвізового режиму для українців.

Втім, українці обурені тим, що консульства ставлять додаткові вимоги і вважають це приниженням. Натомість правозахисники зауважують, що права людини у цьому випадку не порушуються. "Держави на свій розсуд можуть регулювати міграційну політику і встановлювати правила, які вважають доцільними. І тут права людини не порушуються", - наголосив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський.

Однак, за його словами, така процедура подвійного контролю позбавлена сенсу, адже всі дані про перетин кордону шенгенської зони є у спільній базі даних, до якої мають доступ посольства.

Як раніше повідомлялося, посольства деяких країн Євросоюзу в Україні, видаючи візи, просять українців після поїздки з'явитися знову і повідомити про своє повернення.

Якщо ж громадянин України проігнорує цю процедуру, йому загрожує подальша відмова у видачі візи терміном на 99 місяців.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що це поширена практика, яка не є порушенням прав людини.

Він звернув увагу на те, що Польща надає українцям віз більше, ніж інші країни-члени ЄС, при цьому показник відмов у візах українцям у польських консульствах не перевищує 1%.

У свою чергу, український міністр закордонних справ Костянтин Грищенко зазначив, що Україна постійно порушує питання лібералізації візового режиму на переговорах з Євросоюзом.

За його словами, прогрес, зокрема, полягає у зростанні кількості виданих віз, а також у зменшенні кількості відмов українцям, яка нині не перевищує 4%.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 881 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ