Пт, 2024-04-19, 07:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Вересень » 9 » Кремль здатний "хакнути" вибори у США, але користі йому не буде - InoPressa
11:08
Кремль здатний "хакнути" вибори у США, але користі йому не буде - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Чи уразливі для хакерів американські вибори? ФБР, яке розслідує злам російськими хакерами баз даних Демократичної партії, думає, що так. Офіційні особи США адресували Росії застереження. "Путін, можливо, пішов на втручання, бо побоюється приходу Хілларі Клінтон", але "втручання великих держав у президентські вибори в США історично були неефективні або контрпродуктивними", пише дослідник Дов Левін.

"Високопоставлені офіційні особи з адміністрації Обами адресували Росії застереження у зв'язку з тим, що ця країна ймовірно зламала комп'ютерні файли Демократичної партії США", - пише кореспондент The Wall Street Journal. Але один з підозрюваних хакерів заявив WSJ, що його зв'язки з Росією - це "абсурд", а також пообіцяв опублікувати ще більше архівів наступного тижня.

Американські офіційні особи побоюються, що хакери мають намір посіяти сумніви в достовірності результатів президентських виборів у США.

Міністр оборони США Картер у середу заявив, що США і їхні партнери не залишать без уваги російські "зусилля перешкодити нашим демократичним процесам".

"Директор Національної розвідки США Клеппер, виступаючи на конференції у Вашингтоні, процитував нещодавнє ретельно сформульовану заяву Обами. Він зазначив, що президент США сказав: "Експерти приписали це росіянам". Клеппер додав: "Тож я не стану говорити про це раніше, аніж президент, надто ж поки [ФБР] проводить своє розслідування", - йдеться в статті.

Зі свого боку, кілька чільних діячів Демократичної партії заявили, що ці хакерські атаки рівносильні спробам російського уряду допомогти республіканцям з перемогою на виборах.

Але Білий дім реагує значно обережніше, ніж у 2014 році, коли він публічно звинуватив Північну Корею в кібератаці на Sony Pictures Entertainment Inc., зауважує автор статті. Певно, Білий дім побоюється, що будь-яка його реакція буде сприйнята як політичний крок на допомогу кандидатам від Демпартії.

"У середу хакер, якого вважають відповідальним за витік шкідливої ​​інформації про Демократичну партію, відкинув твердження, ніби він діє в інтересах російського уряду", - йдеться в іншій публікації The Wall Street Journal. Хакер "заявив, що бездоказово звинувачувати в хакерських атаках Росію або Китай - це зручно".

Кореспондент пояснює: "У серії прямих повідомлень, надісланих до The Wall Street Journal через соцмережі, учасник листування, який назвав себе Guccifer 2.0, заявив, що вищевказані звинувачення - "абсурд".

"Я прочитав кілька доповідей, деякі експерти виявили, що мій проксі-IP використовує як хост сервіс, який якимось чином пов'язаний з Росією і має версію російською мовою, як і англійською. Це їхні переконливі докази", - написав Guccifer 2.0, додавши смайлик. "Якщо я їжджу на BMW, я німець чи що?" - поцікавився він.

Чи хоче Guccifer 2.0 посприяти обранню Трампа на пост президента США? Співрозмовник відповів: "Моя мета не в цьому". Він написав: "Моя мета - нести правду, я називаю це "нести світло".

"Вже по дорозі до виходу адміністрація Обами раптом заговорила про Росію жорстко", - йдеться в редакційному коментарі The Wall Street Journal. У середу міністр оборони Ештон Картер сказав, що США не шукають у Росії ворога, але готові захищати союзників і не будуть ігнорувати спроби втрутитися в свій демократичний процес.

"Цинік міг би запитати, де вони були протягом восьми років, і припустити, що це спроба запобігти можливому жовтневому сюрпризу у вигляді витоку електронних листів пані Клінтон. Однак краще пізно, ніж ніколи", - йдеться в статті.

Китай і Північна Корея так і не були покарані за свої кіберзлочини. На думку журналістів, це могло навести Путіна на думку, що він може "зламати" американські вибори, і це зійде йому з рук.

"Депутат Адам Шифф, провідний демократ у комітеті з розвідки Палати представників, закликає Обаму вжити заходів проти Росії за втручання в президентські вибори. За його словами, ця дія спрямована на те, щоб внести розкол в американську політику і сприяти обранню Дональда Трампа", - пише USA Today.

На погляд Шиффа, "вже ясно, що можна простежити зв'язок" між низкою нещодавніх зломів і "власне російським урядом або хакерами, що діяли з його дозволу".

Шифф закликав адміністрацію "по-справжньому закликати Росію до відповіді за це". "Це може передбачати висунення звинувачень хакерам - захід, до якого США вдалися проти деяких іранських і китайських хакерів", а також "санкції проти російських організацій і фізичних осіб, що обмежують їхніх доступ до рахунків і можливість виїзду за кордон", йдеться в статті.

"Чи уразливі для хакерів американські вибори? Федеральне бюро розслідувань, яке розслідує можливий злам російськими хакерами баз даних Демократичної партії, думає, що так. Аналітики в сфері кібербезпеки випустили суворі попередження про можливість втручання", - йдеться в редакційній статті у The Financial Times.

"Відомо, що Росія проводила чорні операції в інших західних демократіях", - пише FT. "Якщо Росія хоче посіяти сумніви в надійності американської виборчої системи (а в тому, що Москва цього хоче, майже немає сумнівів), можливість у неї є, - наголошує видання. - І планка не така висока, як думає більшість. Зважаючи на низький рівень довіри американської громадськості до своїх політичних інститутів, хакерам Путіна потрібно тільки посіяти сумніви в справедливості виборчого процесу. Вплинути на результат виборів було б складніше, хоча через американську систему "переможець отримує все" зробити це в США простіше, ніж будь-де".

Найнадійніший засіб для захисту від зламу - папір, але багато штатів повністю перейшли на електронні системи голосування, нарікають автори.

Співробітник Інституту політики і стратегії Університету Карнегі-Меллон (США) Дов Левін у статті для The Washington Post виокремлює п'ять висновків свого дослідження, присвяченого втручанням одних держав у виборчий процес в інших країнах.

1. Вибори в США часто ставали мішенню великих держав. Так, у жовтні 1940 року нацисти опублікували документ польського уряду, сподіваючись представити Франкліна Рузвельта як "злочинного лицеміра" і "мілітариста", пише автор.

Через вісім років Совєти втрутилися у вибори проти Гаррі Трумена, а в 1984 році - проти Рональда Рейгана. Отож імовірна наступна спроба втручання Путіна буде вже третьою, зазначає Левін.

2. Подібні втручання відбувалися в усьому світі. США і СРСР, а пізніше Росія з 1946 по 2000 рік втрутилися в 117 виборів по всьому світі.

3. Хакерство може бути новим способом, але загальна методологія залишається колишньою, констатує дослідник.

Такі дії, як хакерство та використання WikiLeaks для впливу на вибори за кордоном, - лише останні "брудні прийоми", спрямовані на заподіяння безпосередньої шкоди передвиборній кампанії або кандидатам однієї зі сторін, зазначає Левін. За його даними, СРСР і Росія вдавалися до подібних прийомів у кожному четвертому випадку їхнього втручання.

4. Путін, можливо, пішов на втручання, бо з побоюванням очікує президентства Хілларі Клінтон.

"На думку деяких, Путін хоче відплатити Клінтон за те, що вона засудила якісний рівень парламентських виборів у Росії в 2011 році. Інші стверджують, що це просто методи роботи Путіна як колишнього агента КДБ - або ж частина російської стратегії, що має на меті посіяти хаос у США, послабити будь-якого наступника Обами і очорнити імідж Америки ", - пише автор.

Його версія: "Путін, найпевніше, вважає, що Хілларі Клінтон буде непохитна і її інтереси будуть докорінно розходитися з його інтересами з питань, що мають велике значення для Росії", - це насамперед конфлікт в Україні і західні санкції.

5. Втручання у вибори зазвичай ефективні - але не в цьому випадку. "Втручання у вибори зазвичай збільшує кількість голосів за бажану сторону в середньому на 3%, - повідомляє автор. - Але в даному випадку є три причини, з яких ці останні втручання, швидше за все, не вплинуть на президентські вибори в США".

По-перше, приховані втручання набагато менш ефективні, ніж відкриті. "По-друге, втручання великих держав у президентські вибори в США історично були неефективні або контрпродуктивними", і нарешті, "нинішнє втручання вже частково викрито", пише Левін.

"Отже, припустивши, що в період між нинішнім моментом і днем ​​виборів не буде зроблено нових прихованих або відкритих дій, можна зробити висновок, що російське втручання навряд чи матиме значний ефект", - робить висновок автор.

Переклад Inopressa.ru

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 986 | Додав: adminA | Теги: InoPressa, Кремл, США, вибори, хак
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ