Сб, 2024-04-20, 07:09


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2010 » Травень » 18 » Кримських татарів сьогодні майже повністю відсторонено від управління кримською автономією, заявляє Джемілєв
19:41
Кримських татарів сьогодні майже повністю відсторонено від управління кримською автономією, заявляє Джемілєв
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Незважаючи на те, що Україна визнає злочинність депортації кримських татар і демонструє їм свою солідарність, в державі досі не вжиті необхідні заходи щодо повного відновлення прав кримськотатарського народу, заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв.
"Сьогодні ми поки ще далекі від повного відновлення прав нашого народу. Кримські татари сьогодні майже повністю відсторонені від управління автономією", - заявив він, виступаючи у вівторок у Сімферополі на всекримському траурному мітингу, присвяченому дню пам'яті жертв депортації, передає Інтерфакс-Україна.

За його словами, якоїсь поваги до міжнародних норм, що передбачають мінімальне представництво в органах меншин і корінного народу, функціонування їхніх мов і розвиток культури, в Криму поки що не спостерігається.

Джемілєв підкреслив, що держава не сприяє відновленню системи освіти рідною мовою кримських татар, "прирікаючи тим самим кримських татар на асиміляцію та втрату своєї національної самобутності".

"Вже протягом багатьох років ми не можемо домогтися ухвалення закону про встановлення прав кримськотатарського народу. Наші зусилля з відновлення історичної топонімії Криму, грубо і цинічно русифікованого після депортації кримських татар і декількох інших національних груп, наштовхуються на шалений опір як державних чиновників, так і російськомовних ЗМІ", - підкреслив Джемільов.

Він нагадав, що президент Янукович, виступаючи на засіданні ПАРЄ, "визнав, що в останні роки Україна практично нічого не зробила для вирішення проблем кримських татар" і обіцяв найближчим часом у тісній співпраці з Меджлісом вжити дієвих заходів щодо вирішення всіх проблем кримськотатарського народу".

Джемілєв нагадав, що недавно в Києві відбулася його зустріч з Януковичем, де президент підтвердив свою рішучість сприяти відновленню прав кримськотатарського народу, підписавши указ про вирішення проблем репатріантів.

За словами Джемілєва, досягнуті домовленості про регулярні зустрічі, на яких будуть обговорюватися і прийматися рішення з актуальних проблем Криму і кримських татар.

"Сподіватимемося, що увага президента до проблем нашого народу буде постійною. Хочу нагадати, що народ ніколи не забуває зроблене йому добро і завжди відповідає добром", - підкреслив він.

Джемілєв нагадав учасникам мітингу, що в наступному році, ймовірно, відбудуться вибори до місцевих органів влади та Верховної Ради Криму.

"При достатній організованості та активності наших співвітчизників, ми зможемо домогтися збільшення представництва наших співвітчизників в органах влади щонайменше у півтора разу", - заявив він.

При цьому спікер кримського парламенту Володимир Константінов вважає, що у кримських татар не може бути претензій до України, оскільки Україна є єдиною країною на території СНД, яка взяла на себе і несе витрати по влаштуванню депортованих на батьківщині.

Кримські татари вимагатимуть денонсації "харківських" угод

Кримські татари вимагатимуть денонсації російсько-української угоди про продовження базування Чорноморського флоту Росії в Криму до 2042 року, заявив лідер Меджлісу кримських татар Мустафа Джемілєв на траурному мітингу в Сімферополі, присвяченому 66-м роковинам депортації.

"У мене немає сумнівів, що всі розсудливі наші співвітчизники, і, зрозуміло, Меджліс кримськотатарського народу, будуть разом із політичними силами, що домагаються денонсації цієї принизливої і ганебної для України угоди", - сказав Джемілєв, передає УНІАН.

"Як своїм родовим маєтком розпорядилися нашою національною територією, передавши її частину під військову базу ще на 25 років країні, яка відкрито підтримує сепаратистські сили в Криму", - заявив він.

Джемілєв вважає, що перебування ЧФ РФ на Кримському півострові до 2042 року є "серйозною загрозою" безпеці України і робить її заручницею військової доктрини сусідньої держави.

Раніше Джемілєв заявив, що для денонсації харківських угод щодо продовження перебування ЧФ РФ в Криму "слід вживати всіх заходів, аж до розпуску такого парламенту".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1200 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ