Чт, 2024-04-25, 19:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 8 » Ліквідатори аварії на ЧАЕС готові працювати на "Фукусімі", але Токіо просить допомогти тільки дозиметрами та масками
09:54
Ліквідатори аварії на ЧАЕС готові працювати на "Фукусімі", але Токіо просить допомогти тільки дозиметрами та масками
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

Незважаючи на те, що, на думку експертів Європейського комітету з радіаційного ризику, нині небезпечно для здоров'я перебувати навіть за 100 км від АЕС "Фукусіма-1", знайшлося кілька десятків українців, готових вирушити на станцію для ліквідації аварії. Більшість з них - ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, тобто люди, які в 1980-ті роки вже піддалися опроміненню і не можуть похвалитися відмінним здоров'ям. Проте офіційно Японія не потребує наших фахівців, а просить допомогти дозиметрами та захисними масками, пише газета "Сегодня".

У консульському відділі посольства Японії в Україні пояснили, що для того щоб поїхати працювати на "Фукусіму", потрібно мати запрошення від працедавця, причому японською мовою. Японська віза і оформлення документів безкоштовні для громадян України. Про своє бажання попрацювати на АЕС можна повідомити за допомогою сайту компанії TEPCO www.tepco.co.jp, де заявку можна залишити англійською.

Але, як виявилося, рішення про залучення іноземних робітників має схвалити уряд Японії. "Ми готові прийняти допомогу від України, але все вирішується на державному рівні", - заявили в прес-службі компанії TEPCO.

Такого звернення ще не було. "Жодного офіційного звернення ні до України, ні до інших країн офіційно від японської влади не було", - заявив радник МЗС України Олександр Дикусаров. Мало того, за його словами, наша країна в перші дні після аварії пропонувала Японії фахівців-ядерників, але відповіді поки що немає. Зате Токіо попросив у нас дозиметри, захисні маски та фільтри для них.

Тим часом українці готові ризикувати здоров'ям задля порятунку людей або за гроші. Наприклад, 58-річний киянин Олександр, який займався дезактивацією обладнання, приміщень на ЧАЕС кілька років з 1986 року, повідомив, що готовий допомогти японцям. На запитання, чи дозволяє його здоров'я працювати в Японії, обурився: "А при чому тут здоров'я?! Людей рятувати треба!"

Інший 45-річний ліквідатор, який у Чорнобильській зоні працював водієм, заявив: "Хто їм потрібен, тим я і буду. Я ось підлікувався, нормально себе почуваю, можу їхати. Головне, що в мене є "корочка" ліквідатора". Готові їхати на "Фукусіму" навіть жінки.

Ще один охочий ліквідатор повідомив, що може допомогти Японії за гроші. "А раптом і виживу, а якщо вже й ні, то хоч для сім'ї щось зароблю. А то в нашій незалежній Україні вижити практично неможливо. Після ЧАЕС через три роки навіть пільг позбавили. Я поїду, звісно, без великого задоволення, а просто навмання", - написав він на сайті видання.

Можливо, що не в останню чергу ліквідаторів підштовхує знову ризикувати своїм здоров'ям чимала сума, яку керівництво "Фукусіми" готове платити за роботу на аварійній станції. За даними Reuters, за день роботи на АЕС компанія-оператор TEPCO готова платити 5 тисяч доларів.

Нагадаємо, після руйнівного землетрусу і цунамі 11 березня на станції, розташованій на березі океану, було пошкоджено електрообладнання та порушено систему охолодження реакторів. У перші дні після удару стихії на першому, третьому і, можливо, четвертому енергоблоках АЕС сталися потужні вибухи водню. Вони завдали великої шкоди цим будівлям, призвели до поширення радіації. Усього в результаті перегрівання реакторів та серії вибухів і пожеж чотири з шести було серйозно пошкоджено.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 896 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ