Чт, 2024-04-25, 00:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 27 » Лівійські повстанці звинуватили Каддафі у вбивстві 150 полонених і крадіжці 3 млрд дол. ЗМІ стверджують, що він втік до Алжиру
16:11
Лівійські повстанці звинуватили Каддафі у вбивстві 150 полонених і крадіжці 3 млрд дол. ЗМІ стверджують, що він втік до Алжиру
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Лівійські повстанці в п'ятницю, 26 серпня, звинуватили війська лідера Лівійської Джамахирії Mуаммара Каддафі у вбивстві понад 150 полонених напередодні відступу з урядового укріпленого кварталу Баб-аль-Азізія в столиці Лівії Тріполі, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на AFP з посиланням на одного з військових керівників повстання Абделя Нагіну Млегту (Abdel Nagib Mlegta).

"В останні години перед падінням режиму мали місце епізоди помсти. У Баб-аль-Азізії була бійня. Вони вбили понад 150 полонених", - стверджує речник повстанців Млегта, додавши, що охоронці закидали людей гранатами.

- Авіація НАТО підірвала два бункери Каддафі
Млегта також відзначив, що повстанці в даний час контролюють 95% Тріполі.

"Залишається лише декілька осередків опору", - запевняє представник повстанців.

Повстанські загони за підтримки НАТО 22 серпня авіації зайняли велику частину Тріполі. У вівторок вони змогли взяти останній оплот урядових військ - укріплений квартал Баб-аль-Азізія, де розташована резиденція Каддафі. Про долю самого лівійського лідера поки достовірно нічого невідомо. За упіймання Каддафі оголошена крупна винагорода.

В п'ятницю, 26 серпня, командувач силами повстанців в столиці Лівії Тріполі Абдельхакім Бельхадж оголосив про об'єднання всіх повстанських загонів під керівництвом єдиної військової ради.

Нагадаємо, в середині лютого в Лівії почались масові демонстрації з вимогою відходу правлячого країною понад 40 років Каддафі, які згодом переросли у збройне протистояння між урядовими силами і бунтівниками. Число жертв цього протистояння, за різними даними, складає тисячі осіб.

17 березня РБ ООН ухвалила резолюцію, що передбачає введення безполітної зони над Лівією і відкрила можливість іноземного військового втручання в ситуацію у цій північноафриканській країні. 19 березня почалася військова операція коаліційних сил проти лівійського уряду, в якій беруть участь, зокрема, Велика Британія, Франція, США, Канада, Бельгія, Італія, Іспанія, Данія, Норвегія.

В кінці березня командування операцією перейшло до НАТО, а 1 червня НАТО ще продовжила операцію на 90 днів - до кінця вересня.

20 серпня супротивники Каддафі почали штурм Тріполі. В понеділок повстанці заявили про захоплення лівійської столиці. Проте у вівторок в районі резиденції полковника поновилися запеклі бої.

Увечері 23 серпня повстанці захопили укріплений урядовий квартал Баб аль-Азізія, а один з лідерів бунтівників заявив, що опозиція виграла бій за Тріполі.

При цьому Каддафі виступив з радіозверненням до нації і заявив, що здача повстанцям урядової резиденції в столичному кварталі Баб аль-Азізія була "тактичним маневром".

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація, що атаку лівійських повстанців на урядовий комплекс Баб аль-Азізія в Тріполі очолювали військовослужбовці спецназу ОАЕ і Катара.

24 серпня Перехідна Національна рада Лівії запропонувала нагороду в 1,7 мільйона доларів за Муаммара Каддафі, живого або мертвого. Того ж дня військовий представник лівійських повстанців заявив, що загони опозиції контролюють 95% території Лівії.

Нагадаємо, у місті Бенгазі на сході Лівії повстанці 27 лютого сформували ПНР, який оголосили єдиним легітимним органом влади в країні. Його очолює Мустафа Абдель Джаліль, колишній міністр юстиції при режимі Каддафі. До справжнього моменту Нацрада визнала законною владою вже близько 45 країн світу.

У Тріполі другу добу відключена подача води, перебої з електропостачанням

У столиці Лівії Тріполі вже другу добу відключена подача води, а також продовжуються тимчасові перебої з електрикою, яка періодами відсутня по 6-8 годин, передає <а href="">ИТАР-ТАСС з посиланням на українських лікарів, які знаходяться в місті.

За їх словами, "через відключення води страждають не тільки мешканці в будинках, але і соціальні об'єкти, головним чином, лікарні, де як і раніше знаходяться багато поранених". З водною кризою поки що самостійно справляються ті городяни, хто завчасно обладнали свої будинки власними свердловинами і колодязями.

"За минулу добу в небі над Тріполі стали чутні менше вибухів і пострілів, проте тривожна атмосфера зберігається", - розповіли очевидці. За їх словами, на даний момент неможливо точно визначити, яка з протиборчих сторін контролює ті або інші райони столиці.

ЗМІ припускають, що Каддафі міг втекти до Алжиру

Муаммар Каддафі, можливо, втік з Лівії до Алжиру, повідомляє в суботу, 27 серпня, "Интерфакс" з посиланням на єгипетське агентство МЕНА з посиланням на джерела в керівництві лівійських повстанців.

Бійці опозиції отримали дані про те, що конвой з шести броньованих автомобілів "Мерседес" перетнув алжирсько-лівійський кордон. Не виключено, що в одній з машин знаходився сам Каддафі.

За інформацією лівійських опозиціонерів, ці машини виїхали з Лівії до Алжиру ще в п'ятницю.

Зі свого боку, італійська газета "Репуббліка" відзначає, що в Алжирі поки ніяк не коментують подібні повідомлення. Влада цієї країни в останні місяці прагне дотримуватися нейтральної позиції в тому, що стосується лівійського конфлікту, підкреслює видання.

Лівійські повстанці стверджують, що об'єднали свої військові сили

Командувач силами повстанців в столиці Лівії Тріполі Абдельхаким Бельхадж в п'ятницю оголосив про об'єднання всіх повстанських загонів під керівництвом єдиної військової ради, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на агентство Рейтер.

"Військова Рада оголошує про намір розформувати всі повстанські формування і об'єднати їх в державні інститути", - заявив Бельхадж.

Всі загони увійдуть до єдиної національної армії після завершення перехідного періоду, відзначив командувач.

Як відзначає агентство, заява Бельхаджа прозвучала на тлі існуючих побоювань щодо можливості розколу в таборі повстанців через племінні і регіональні відмінності після досягнення остаточної перемоги над силами лідера Джамахирії Муаммара Каддафі.

Колишній соратник Каддафі звинувачує владу в зникненні 3 млрд долл з лівійського нацфонду

Колишній член лівійського уряду Махмуд Баді заявив в п'ятницю, 26 серпня, що в національному інвестиційному фонді відсутні майже 3 мільярди доларів, передає британська телерадіокорпорация Бі-Бі-Сі.

Екс-соратник полковника Каддафі підозрює, що мова йде про незаконне розкрадання засобів національного інвестиційного фонду колишніми міністрами уряду і їх наближеними.

Баді був запрошений повстанською Національною перехідною радою, щоб "розморозити" і захистити активи Лівії.

Раніше, повідомлялося, що грошові кошти у розмірі півтора мільярди доларів, раніше заморожені через санкції проти режиму Каддафі, будут надані в розпорядження нової лівійської влади.

Також повідомлялося, що Італія передасть повстанцям 350 млн євро лівійських коштів.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1095 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ