Ср, 2024-04-24, 04:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 1 » Людство за кілька місяців отримає синтетичне м'ясо, а перші "штучні" сосиски - навесні 2012 року
18:08
Людство за кілька місяців отримає синтетичне м'ясо, а перші "штучні" сосиски - навесні 2012 року
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Настає нова революція у харчуванні, така ж важлива, як і перехід від полювання до м'ясного тваринництва, вважають науковці. Вирощування синтетичного м'яса, придатного для вживання, почнеться вже через декілька місяців, а перші "штучні" сосиски з'являться навесні наступного року. В усякому разі, так заявляють науковці з Маастріхтського університету в Нідерландах, пише науково-популярний тижневик New Scientist.

"Весь світ найближчим часом побачить м'ясо, вирощене в пробірці", - заявив співробітник цього університету професор Марк Пост. Правда, ціна подібної сосиски досягне 300 тисяч доларів.

Пост винайшов спосіб вирощувати м'язи в лабораторних умовах - беруться стволові клітини свині і "підгодовуються" сироваткою крові ембріона коня. Йому вдалося виростити смужки, які нагадують м'язи, завдовжки 2,5 см і шириною 0,7 см. Пост влаштовує цим смужкам м'яса "зарядку", щоб за структурою вони не відрізнялися від справжніх м'язів.

Проте виглядають вони не дуже апетитно.

"Вони білі, оскільки в них немає крові і дуже мало міоглобіну", - пояснює Пост. Він сподівається попрацювати з клітками корови і вже через рік створити синтетичну яловичину для гамбургера, цитує статтю InoPressa.

Cтеллан Велін, фахівець з біоетики з університету Лінкепінг в Швеції, вважає, що люди зможуть запросто харчуватися м'ясом рідкісних тварин - синтетичним, звичайно. Традиційно ми їмо м'ясо не найсмачніших звірів, а тих, кого легко одомашнити. Але для синтетичного м'яса немає обмежень.

Проте на даний момент споживати м'ясо, вирощене на сироватці крові ембріона корови, суворо заборонено: є ризик, що воно містить пріони або інші токсичні речовини. Безпечну підгодівлю для лабораторного м'яса - на основі синьо-зелених водоростей - намагається розробити Йоост Тейсейра де Маттос з Амстердамського університету.

Синтетичне м'ясо дозволить відмовитися від забою тварин. Крім того, його виробництво не шкодить екології: наприклад, для синтезу м'яса потрібно на 99% менше землі, ніж для вирощування на м'ясо корів.

А ось у червні 2011 року свіже рішення продовольчої проблеми запропонували японські науковці - вони винайшли спосіб синтезувати м'ясо з людських нечистот. Винахідником прогресивного методу став Міцуюкі Ікеда, дослідник з лабораторії Окаяма.

Дослідивши накопичуваний каналізацією мул, він знайшов в ньому високий вміст бактерій, які переробляють нечистоти в протеїни. Виділивши білки і додавши до них підсилювач реакції, науковці отримали "м'ясо", яке міститься 63% білків, 25% вуглеводів, 3% жирів і 9% мінералів.

Для кращої схожості із справжнім м'ясом до продукту додають натуральний червоний фарбник, а також підсилювач смаку на основі сої. Перші добровольці, які ризикнули спробувати результат роботи науковців, стверджують, що на смак продукт дійсно нагадує м'ясо. Крім того, шитбургери, як їх вже умовно прозвали японці, містять менше калорій, ніж звичні гамбургери.

У разі масового розповсюдження продукту коштувати він буде стільки ж, скільки зараз коштують гамбургери з натурального м'яса. Поки ж, враховуючи витрати на науково-дослідницьку роботу, вони обходяться в 10-20 раз дорожче за традиційну продукцію.

Зазначимо, що науковці вважають, що в 2050 року людству, щоб вижити, доведеться харчуватися синтетичним м'ясом. На їхню думку, на всіх натуральної продукції вже не вистачатиме, адже через 40 років, за прогнозами демографів, населення Землі зросте до 9 млрд людей.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 782 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ