Чт, 2024-04-25, 10:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Січень » 30 » Локальні сутички, активність малих міст і монополія «Свободи» - акції пам’яті героїв Крут. ВІДЕО
12:26
Локальні сутички, активність малих міст і монополія «Свободи» - акції пам’яті героїв Крут. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
В Одесі націоналістам намагались завадити міфічні «єврейські повстанці», у Ніжині патріоти послали владу та побились із «Беркутом», а у Києві День героїв Крут перетворився на бенефіс «Свободи»

Починати з малого

Заходи, присвячені 95-й річниці бою під Крутами, пройшли не тільки в українських мегаполісах, але й у багатьох невеликих містах. Наприклад у старовинному містечку Дубно, що на заході Рівненської області, пам'ять героїв вшанували ще у суботу, 26 січня. Учасники акції запалили у центрі міста смолоскипи та розгорнули величезний червоно-чорний прапор.

«Поспішали» й у Новомосковську (Дніпропетровська область). Тут урочиста хода пам'яті відбулась 27 січня. Місцеві націоналісти розгорнули банер із написом «Життя за Батьківщину», поклали траурний вінок та квіти до пам'ятника Шевченку. Замість смолоскипів тут запалили свічки та помолились за полеглих під Крутами.

Вперше цього року палали смолоскипи на честь крутян у Дніпродзержинську Дніпропетровської області. У Дрогобичі (Львівська область) провели віче пам'яті та запалили лампадки. Марширували українці й у Здолбунові (Рівненська область), у Новому Розділі (Львівська область), Олександрії (Кіровоградська область)…

«Відзначився» серед невеликих міст Ніжин (Чернігівська область) - тут відбулись сутички з правоохоронцями. Коли близько 400 патріотів прямували містом до майбутнього пам'ятника героям Крут, до кінця колони підбігли бійці спецпідрозділу «Беркут». Вони почали бити та «в'язати» людей. Як стверджують учасники ходи, приводом для цього став банер «Влада, іди в жопу». Втім, націоналісти швидко зорієнтувались та відбили у міліції своїх.

Тиша навкруги

Ще 26 січня згадали героїв у Сімферополі - у Престольному Храмі УПЦ КП пройшла Панахида по полеглих борцях за волю України. Вранці 29 січня кримчани зібрались на невеличкий мітинг біля пам'ятника Кобзарю.

29 січня вшанувати пам'ять студентів вкотре зібрались полтавчани. Містом до пам'ятника загиблим козакам пройшли кілька сотень активістів. У руках вони тримали червоні гвоздики та свічки.

За день до цього місцеві націоналісти провели круглий стіл, результатом якого стала вимога до міського голови: перейменувати вулицю Паризької комуни на вулицю Героїв Крут. «Починати треба з малого - з вулиці», - переконані вони.

У Хмельницькому людей було більше 1000. Замість свічок - ціла вантажівка зі смолоскипами. На час проведення ходи у місті тимчасово обмежили рух транспорту - зокрема, перекрили частину вулиці Кам'янецької.

Наша земля  - наші герої

Схожим чином - з можливістю марширувати проїзджою частиною - вшанували крутян у столиці. Щоправда, замість смолоскипів та барабанів тут були хіба що численні партійні стяги ВО «Свобода», серед яких доволі важко було помітити кілька державних та червоно-чорних прапорів. Доволі недоречним на марші на честь полеглих патріотів здавалося й сторазове скандування гасла «Свобода» прийде - порядок наведе!» з ініціативи нардепів.

Щоправда, відбувся у столиці й альтернативний марш - без  обіцянок та зі смолоскипами. Його провели активісти УНА-УНСО, зібравши близько сотні людей.

«Свобода» ж зібрала близько 3000 киян, що пройшли від Майдану Незалежності до станції метро «Арсенальна». Там на них вже чекала сила-силенна міліціонерів - від рядових патрульних до бійців «Беркута», готових почати «наводити порядок». Втім, правоохоронці не знадобились - люди послухали депутатів, заспівали гімн України та мирно розійшлися.

Водночас міліція не нудьгувала у Донецьку. Суд заборонив донеччанам проводити смолоскипну ходу. Коли націоналісти вирішили зібрались на мітинг без «вогню» завадити їм вирішили місцеві комуністи. Намагаючись прорватись до ворогів, «червоні» придумали відповідь на гасло ходи («Наша земля - наші герої!”). "Мушкетово - ваша земля!” - скандували вони, маючи наувазі місцевий цвинтар. До бійки справа не дійшла лише завдяки правоохоронцям. Однак стався інший інцидент: у натовпі хтось застосував газовий балон. Загалом на мітинг, за оцінками донецьких ЗМІ, прийшло до 100 осіб.

Доволі спокійно пройшли аналогічні акції у Запоріжжі (до того ж, ще 26 січня) Черкасах, Вінниці, Харкові. Свічковою ходою вшанували героїв у Львові. У Луцьку лампадками виклали скорботний хрест.

Тихо було й у місті Суми. «Все пройшло чудово, - розповів Тижню один з учасників акції, Богдан. - Поклали вінок та квіти до пам'ятника Шевченку, вшанували крутянців хвилиною мовчання. Співали гімн України, потім виступив кобзар». Жодних провокацій тут не було. «Міліціонери від нас взагалі відвернулися. Але коли пролунало прізвище їхнього хазяїна, Януковича - повернулись, - сміється хлопець. - Однак інцидентів не було».

У Житомирі крутян вшановували оригінально - пробіжкою та тренуванням на свіжому повітрі. Також місцеві активісти розклеїли на деревах у одному зі скверів нагадування про те, що на цьому місці раніше був військовий цвинтар воїнів УНР. Житомирська молодь вимагає, щоб влада побудувала «на кістках українців» пам'ятний меморіал.

У Дніпропетровську ж привернули до себе увагу регіонали - за кілька годин до смолоскипного маршу вони вирішили вшанувати героїв Сталінграда.

Стара схема

Відзначились провладні сили й у Одесі. Тут «антифашисти» з організації під назвою «Колокол» вирішили, що 29 січня - саме час зібратись та спалити червоно-чорний прапор, символику "Галичини” та… націонал-соціалістичної Німеччини.

Марш на честь героїв Крут одеситам проводити заборонили. «Відпрацювали стару схему, - пояснив Тижню прес-секретар одеської «Свободи» Василь Сидорак. - У відповідь на наші повідомлення про проведення маршу, по тому ж маршруту подали повідомлення на проведенння своїх акцій різні маргінальні організації». Міська рада, у свою чергу, відразу попросила суд заборонити всі акції відразу - щоб порядок не порушували.

Суд з приводу заборони на проведення акцій в Одесі перетворився на цирк http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OhKjG9-GRU8

Серед бажаючих помарширувати одночасно з націоналістами, розповідає Василь, була навіть організація під назвою «Єврейська повстанська армія». 29 січня «повстанці» вирішили почати патрулювати синагоги.

Одеські патріоти змінили місце проведення заходу й зустрілись біля Шевченка, перетворивши марш на «зустріч із народним депутатом». Зустріч пройшла у форматі смолоскипного віче.

"Крути, Крути, вас не забути”, - скандують одесити


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1388 | Додав: adminA | Теги: монополія «Свободи», Акції пам’яті героїв Крут, сутички
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ