Сб, 2024-04-20, 07:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 3 » Мінфін випустив ПДВ-облігацій лише на 48 млн грн, або 0,3% загальної суми
16:42
Мінфін випустив ПДВ-облігацій лише на 48 млн грн, або 0,3% загальної суми
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Як і обіцяв тиждень тому керівник уряду Микола Азаров, випуск ПДВ-облігацій стартував з 1 серпня. Правда, щоб вкотре не переносити дату випуску ПДВ-облігацій, Мінфін провів у запланований термін дебютну емісію цих паперів обсягом лише 48 млн грн, що становить менше 0,3% загальної суми НДС-бондів (16,4 млрд грн), пише "Дело".
"Треба було відрапортувати про початок випуску облігацій в рахунок погашення ПДВ-заборгованості, тому провели незначний, можна сказати, технічний випуск, розміром 48 млн грн. Коли почнеться масштабніший випуск ПДВ-облігацій. поки невідомо", - повідомило джерело в Міністерстві фінансів.

Цю ж інформацію підтвердили одразу двоє учасників фінансового ринку. "Справді, Мінфін випустив 2 серпня дуже невеликий обсяг ПДВ-облігацій, які будуть розподілені серед ряду невеликих компаній", - підтвердив керівник великої інвесткомпанії.

По суті, через мізерний розмір першого траншу, початок випуску ПДВ-облігацій можна вважати тільки формальним. Фактично цього обсягу паперів критично мало, щоб говорити про повноцінний старт кампанії.

"48 млн грн - цього дуже мало для формування ринку ПДВ-облігацій. Навіть якщо весь цей обсяг швидко опиниться на вторинному ринку, цього недостатньо для справедливого ціноутворення з даних паперів", - пояснює старший аналітик Astrum Investment Management Сергій Фурса.

До того ж варто зазначити, що уряд не надавав широкого розголосу самому факту цього випуску, і більшості учасників фінансового ринку вчора про нього нічого не було відомо.

Чому Кабмін вкотре, де-факто, відклав випуск ПДВ-облігацій, учасникам ринку однозначно сказати тяжко. Фурса, як одну з причин називає те, що ДПАУ могла ще не завершити процес перевірки легітимності поданої до відшкодування заборгованості з ПДВ. "З 17,7 млрд грн, які спочатку подали компанії до відшкодування ПДВ-облігаціями зараз, за нашими даними, залишилося вже 14,7 млрд грн. І, ймовірно, ДПАУ і далі намагатиметься скоротити цю суму", - вважає аналітик.

Керівник аналітичного відділу групи компаній "Інвестиційний капітал Україна" Олександр Вальчишен вважає, що уряд затягує з випуском НДС-бондів під тиском міжнародних фінансових організацій, які у свою чергу відстоюють інтереси великих експортерів.

"Уряд критикують за те, що через низьку прибутковість ПДВ-облігацій (5,5%), експортери зазнають великих збитків, оскільки вимушені будуть продавати ці папери зі значним дисконтом. Водночас останні місяці спостерігається тенденція до зниження ставок, відповідно зменшується потенційний розмір дисконту при продажі ПДВ-облігацій на вторинному ринку. Таким чином, з кожним тижнем затримки потенційні втрати експортерів скорочуються", - пояснює фінансист.

Коли Мінфін випустить наступний транш і якого він буде обсягу, поки що невідомо. 2 серпня віце-прем'єр Сергій Тігіпко повідомив, що процес випуску ПДВ-облігацій почнеться до кінця поточного тижня. Проте він не уточнив, на яку суму будуть випущені облігації, тому частина учасників ринку не виключає, що віце-прем'єр говорив про технічний транш мінімального розміру (48 млн грн).

Втім, є на ринку і інша думка. "За нашими даними, у вівторок-середу папери на суму близько 2 млрд грн вже опиняться на рахунках компаній-експортерів, і до кінця тижня якась частина вже може потрапити на вторинний ринок", - говорить скарбник великого комерційного банку.

Як повідомлялося, уряд визначився з параметрами емісії ПДВ-облігацій для погашення боргу держави перед бізнесом з відшкодування податку. Цінні папери будуть випущені на 20 млрд грн під 5,5% річних з терміном обігу п'ять років. Експерти і компанії не згодні з низькою прибутковістю облігацій, яка змусить останніх продавати папери з дисконтом. МВФ також наполягає на ринкових ставках.

Прем'єр-міністр Микола Азаров 26 травня оголосив, що найближчим часом уряд випустить п'ятирічні ПДВ-облігації на 20 млрд грн під 5,5% річних. Операторами розміщення паперів виступлять державні "Укрексімбанк" і "Ощадбанк". За словами джерела в Мінфіні, кожні півроку погашатимуться 10% сум.

"Казначейство отримає узагальнене зобов'язання держави з повернення ПДВ", - повідомив Азаров. Ст.25 закону про держбюджет передбачає випуск облігацій для відшкодування ПДВ тим платникам, суми податку яких задекларовані до повернення до 1 травня 2010 року і підтверджені перевірками. Такий спосіб отримання коштів є добровільним.

За словами заступника голови Державної податкової адміністрації (ДПАУ) Сергія Чекашкіна, Кабмін доручив відомству до 1 червня провести інвентаризацію сум заборгованості, після чого Мінфін визначить граничний обсяг випуску паперів. "Можливо, деякі підприємства відмовляться від ПДВ-облігацій, оскільки вважатимуть за краще погашати борг з відшкодування за рахунок зменшення майбутніх нарахувань з ПДВ", - вважає Чекашкін.

При цьому через тривалість процедури видачі спецпаперів перенесено терміни набуття чинності повернення податку підприємствам живими грошима.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1102 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ