Пт, 2024-03-29, 02:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 7 » Між Грузією та РФ назріває новий конфлікт: неподалік Грузії помітили системи залпового вогню
19:18
Між Грузією та РФ назріває новий конфлікт: неподалік Грузії помітили системи залпового вогню
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Між Грузією та РФ назріває новий конфлікт: неподалік Грузії помітили системи залпового вогню

Грузія стурбована розміщенням у Південній Осетії російського артилерійського дивізіону, оснащеного реактивними системами "Смерч", і вважає це продовженням російської антигрузинської політики. Грузинські експерти переконані, що це свідчить про підготовку Росії до наступальних операцій. Влада Грузії має намір провести консультації з цього приводу з іноземними послами, акредитованими в Тбілісі.

Грузія звинуватила Росію в причетності до серії вибухів в Тбілісі

"У Цхінвальському регіоні, на т.зв. 4-й військовій базі було введено додаткову живу силу, якій було передано нове озброєння і бойову техніку. Водночас російські ЗМІ з посиланням на джерело в силових структурах Південного Федерального округу поширили повідомлення, згідно з яким недалеко від Цхінвалі розгорнено артилерійський дивізіон, оснащений реактивними системами "Смерч". Зазначимо, що ареал дії цієї наступальної артилерійської системи охоплює дистанцію від 70 до 90 км", - йдеться в заяві МЗС Грузії.

У МЗС Грузії також сказали, що "розміщення систем залпового вогню типу "Смерч" в Цхінвальському регіоні є продовженням агресивної політики Росії, спрямованої проти грузинської державності та створює загрозу миру і стабільності не тільки в Кавказькому, а й у Чорноморському регіоні загалом".

Грузинські експерти переконані, що розміщення систем "Смерч" безпосередньо на лінії припинення вогню - дуже серйозний сигнал грузинській стороні. "Це, безумовно, свідчить про те, що Росія готується до наступальних операцій. "Смерч" - не оборонна, а наступальна зброя", - заявив головний редактор незалежного військово-аналітичного журналу "Арсеналі" Іраклій Аладашвілі. Також він відзначив, що від нього захисту просто не існує у світі, а при дальності 70 км ці ракети цілком можуть досягти Тбілісі.

У МЗС Грузії також відзначають, що "особливої уваги заслуговує той факт, що системи цього типу підпадають під обмеження, встановлені Договором про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ)".

"Розгортання на окупованій території Грузії систем типу "Смерч" укотре підтверджує, що Росія створила передумови для протизаконного збільшення військової сили в ареалі дії Договору", - йдеться в заяві.

Також у Грузії відзначили, що в цьому ж контексті слід розглядати абсолютно безпідставні звинувачення російських високих чинів нібито наявній терористичній загрозі для Росії з боку Грузії. "На тлі подібних заяв і прискореної мілітаризації окупованих територій різко зростає вірогідність військової загрози з боку Росії", - підкреслює грузинське зовнішньополітичне відомство.

У свою чергу, російська сторона спростовує наступальний характер розташування систем залпового вогню недалеко від адміністративного кордону з Горійським районом Грузії. Джерело в силових структурах Південного федерального округу повідомило, що "ці вогняні засоби перебувають у Південній Осетії з початку формування в республіці російської військової бази і є одними з основних систем зброї стримувального характеру".

Як пояснило неофіційне джерело з боку Росії, "окремий гвардійський дивізіон реактивної артилерії", особовий склад якого укомплектовано військовослужбовцями-контрактниками, розташовано неподалік столиці Південної Осетії "для запобігання можливій агресії з боку Грузії".

Також у Міноборони РФ підтвердили, що у складі 4-ї військової бази на території Південної Осетії є штатний підрозділ реактивних систем залпового вогню "Смерч".

На даний момент у Тбілісі вивчають інформацію про розташування в Південній Осетії систем залпового вогню.

Міністерство закордонних справ Грузії закликає міжнародне співтовариство і міжнародні організації "дати належну оцінку агресивній політиці і провокаційним діям Росії і активізувати зусилля з тим, щоб змусити Росію виконати взяті на себе міжнародні зобов'язання, зокрема Угоди про припинення вогню від 12 серпня 2008 року і здійснити повну й негайну деокупацію території Грузії".

Як зазначалося, президент Грузії Михайло Саакашвілі 24 листопада 2010 року на засіданні Європейського парламенту висловив намір оголосити про готовність розпочати переговори з Росією з питання "розв'язання кризи, яка була викликана війною 2008 року в Південній Осетії й Абхазії". Президент Грузії відзначив, що Тбілісі продовжить боротьбу за Південну Осетію й Абхазію, які вважає своєю територією, але збирається домагатися їхнього повернення під свій контроль без використання військової сили.

Нагадаємо, що 8 серпня 2008 року Грузія відповіла на провокаційні обстріли своєї території і взяла штурмом Цхінвалі - столицю самопроголошеної республіки Південна Осетія. У відповідь РФ ввела свої війська на територію Грузії, що спровокувало збройний конфлікт між цими країнами.

12 серпня 2008 року Росія заявила про завершення "операції з примушення Грузії до миру", а через десять днів оголосила, що повністю закінчила виведення військ. 26 серпня РФ визнала незалежність Південної Осетії та Абхазії.

Захід засудив цей крок, як і засудив визнання Росією незалежності Абхазії і Південної Осетії, висловив солідарність з Грузією перед обличчям тиску з боку Росії і виявив готовність допомогти зміцнити її економічний і військовий потенціал.

У свою чергу керівництво РФ ухвалило рішення створити військові бази чисельністю по 3 700 осіб кожна в Абхазії й у Південній Осетії. Також розглядається питання про будівництво в Абхазії бази Військово-Морських сил для кораблів Чорноморського флоту РФ.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1091 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ