Чт, 2024-04-25, 23:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 29 » МВФ не поспішає давати Києву гроші, без яких Україна протягне лише три місяці
16:26
МВФ не поспішає давати Києву гроші, без яких Україна протягне лише три місяці
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

В МВФ не вірять у здатність уряду утримати дефіцит держбюджету України на рівні 1,8%. Виходом із ситуації може стати секвестр бюджету: скорочення некритичних для держави витрат одночасно з введенням податку на розкіш. Експерти вважають, що в умовах закритості зовнішніх ринків капіталу уряд не зможе профінансувати всі витрати, тому секвестр неминучий.

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) вчора завершила щорічні консультації з Україною відповідно до статті IV статуту фонду, пише Юрій Панченко в статті "Критика йде за планом" в газеті "КоммерсантЪ-Украина". За тиждень роботи в Києві місія отримала дані, на підставі яких в МВФ мають намір підготувати звіт про фінансовий і економічний стан країни. Ключові проблеми Україна керівник місії Крістофер Джарвіс вже відобразив у підсумковій заяві МВФ.

Основний висновок фонду - уряду необхідно не допустити зростання бюджетного дефіциту. "Змінами до бюджету передбачено збільшення видатків на зарплати і пенсії, а з метою їх фінансування заплановано збільшення бюджетних надходжень. Для виконання затвердженого урядом показника дефіциту бюджету в 1,8% ВВП необхідно здійснення нових заходів", - наголошується в заяві. Загроза також виходить від уповільнення української економіки. Ще в квітні фонд погіршив прогноз зростання ВВП з 4,8% до 3%. Інфляція складе не очікувані 7,9%, а 7%.

Говорячи про скорочення бюджетного дефіциту, в МВФ рекомендують уряду розглянути можливість скорочення кількості податкових пільг або обмежити бюджетні витрати. "Враховуючи, що нинішній візит місії був значною мірою ознайомлювальним, конкретних пропозицій висловлено не було. Глава місії МВФ Крістофер Джарвіс назвав різні шляхи зниження бюджетного дефіциту - це може бути і введення прогресивної шкали оподаткування, і введення податку на багатство. Прийняття будь-який з цих заходів буде позитивно оцінений фондом", - відзначило джерело, знайоме з ходом переговорів з МВФ.

У фонді як і раніше наполягають на підвищенні тарифів на газ та опалення для населення, щоб скоротити дефіцит НАК "Нафтогаз Україна". Зараз споживачі сплачують лише п'яту частину ціни імпортного газу, і це забезпечується за рахунок всього населення країни в рівній мірі, хоча обсяги використання газу різними споживачами відрізняються. Ще одна рекомендація - посилення гнучкості обмінного курсу гривні, що дозволить Україні краще адаптуватися до змін економічних умов і захистить національну економіку від зовнішніх шоків.

Джарвіс відкрито визнав, що МВФ грошей українському уряду не дасть доти, поки не будуть виконані ключові вимоги, повідомляє газета "Известия в Украине" в статті "Кредитна історія". Аналітики вважають, що уряд не зможе довго стояти на своєму, і вимоги Фонду доведеться виконувати вже дуже скоро - без його кредитів запаси валюти вичерпаються до кінця року, що поставить під сумнів стабільність гривні.

Українські аналітики відкрито говорять про те, що економічне зростання в Україні сьогодні може стимулювати тільки легке знецінення гривні до долара. Про різкий обвал національної валюти ніхто не говорить, але про "м'яке просідання" на 10-12% аналітики заявляють все частіше. Тим більше що виручка експортерів вже почала знижуватися. Зменшення попиту і цін у Європі, Росії та на інших ключових ринках призвело до того, що за підсумками чотирьох місяців року прибутку експортерів металу (а це близько 60% обсягів експорту) знизилися вже на 12% в порівнянні з таким же періодом минулого року - повідомили газеті "Известия в Украине" в Державній службі статистики. У самому МВФ вважають, що в наступному році курс може скласти 8,31 грн/дол.

Економіст ІГ "АРТ Капітал" Олег Іванець попереджає, розраховувати на те, що торговий дефіцит буде перекритий фінансовими вливаннями, не доводиться, пише Руслан Кисляк в статті "МВФ поїхав, сумніви залишилися" в газеті "Экономические известия". В результаті будуть танути резерви або девальвувати національну валюту, а в гіршому випадку - і те й інше. Саме для цього Україні і потрібна підтримка МВФ. Однак МВФ, як і будь-який кредитор, хоче переконатися, що позичальник поверне гроші. Для цього і озвучує ряд дуже логічних вимог. І якщо з тими, які носять більше формальний характер і розраховані на перспективу (зокрема, пенсійна реформа) Україна впоралася, то в енергетичному секторі як і раніше нічого не змінилося, і ситуація погіршується з кожним днем.

"Зниження цін на нафту трохи заспокоїло експертів - 500 дол за 1 тис куб м ми навряд чи побачимо в цьому році, але для того щоб зітхнути спокійно, нафта повинна впасти до 50 дол за барель, що малоймовірно", - попереджає експерт. У результаті операційний збиток НАК "Нафтогаз Україна" досягне, ймовірно, 2-3 млрд дол, а то й більше. Уряд, безумовно, знайде кошти (так, компанія вже отримала кредит від російського Газпромбанку на 2 млрд дол на додаток до майже 1 млрд дол вливань від держави), але це короткострокові заходи, які ведуть лише до банкрутства, а не виходу з ситуації.

"З жовтня по грудень Україна може настільки наростити торговий дефіцит, що НБУ не справиться з його покриттям за рахунок резервів, і ситуація вийде з-під контролю", - попереджає Олег Іванець. Для запобігання цій ситуації бажано отримати гроші ще в цьому році, однак вибори вносять свої корективи, і уряд буде тягнути до останнього. Недавні ж події (пару днів дестабілізації на валютному ринку) показали, що подібна економічна політика призводить до тотальної недовіри до гривні.

А це означає, що із ситуації абсолютної стабільності до крайньої нестабільності фінансова система України може перейти за день-два. Очевидно, що отримати транш за такий період навіть при виконанні всіх умов нереально, тому "гра" стає досить небезпечною. "Розумніше було б вже зараз піти на підвищення тарифів для населення та угоду з МВФ", - резюмують експерти.

Українські експерти погоджуються з названими МВФ ризиками, пише "КоммераснтЪ-Украина". "Зростання економіки сповільнюється, крім того, сповільнюється інфляція, що не дозволяє домогтися навіть номінального зростання, тому проблеми з фінансуванням бюджету стають все більш актуальними. Швидше за все, позитивний ефект від Євро-2012, нехай він і буде менше очікуваний, дозволить нормально прожити II квартал, однак вже в III кварталі проблема недостатнього наповнення бюджету стане помітна", - відзначає директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць. За його словами, рекомендації МВФ цілком логічні: "У такій ситуації можна або вводити нові податки, або знижувати витрати, а тому заперечувати радам фонду складно".

У той же час, за оцінками експертів, запропоновані МВФ заходи можуть бути прийняті лише після парламентських виборів. "Враховуючи, що всі пропозиції МВФ по наповненню держбюджету носять непопулярний характер, їх прийняття найближчим часом малоймовірне. Тому ми очікуємо, що дефіцит сектору держуправління в 2012 році виросте до 3% ВВП", - відзначає аналітик ІК Dragon Capital Олена Белан.

За словами експерта, залучити ці кошти можна лише на внутрішньому ринку, оскільки зовнішній ринок капіталу для України поки закритий. Це знижує можливість профінансувати всі капітальні витрати скарбниці. "У нинішній ситуації на зовнішніх ринках України буде дуже складно залучити кошти для фінансування бюджетного дефіциту. Тому швидше варто говорити про його скорочення - в першу чергу завдяки урізання бюджетних витрат", - упевнений начальник відділу економічних досліджень "Ерсте-банку" Мар'ян Заблоцький.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1065 | Додав: adminA | Теги: протягне три місяці, Києву гроші, МВФ
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ